Напрежение в СОС: Отложиха доклад за строеж на жилищна сграда в Красно село

Напрежение в СОС: Отложиха доклад за строеж на жилищна сграда в Красно село

Снимка: Google.com

Последната сесия за сезона е на 22 юли, решението ще се взима есента

Нов скандал със страшна сила може да се разрази в Столичния общински съвет. За това предвещава доклад, който  е внесен за становище в Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация. Вносители са Васко Тодоров от БСП и Веселин Калановски от Демократична България.

Става въпрос за общински терен, който се ползва като паркинг, а с докладът се предвижда там да се издигне нова жилищна 7-етажна сграда. След продължителна дискусия на онлайн заседание днес докладът бе отложен, тъй като се иска становище на районния кмет на Красно село Росина Станиславова и зам.-кметът по правни въпроси на Столична община.

На Комисията днес трябваше да се вземе решение, първо на изваждането от активите на общинско предприятие „Пазари Юг“ ЕАД на апортирания в капитала му временен паркинг на ул. „Дечко Йорданов“, кв.305б, с площ от 1300 кв.м., който, съгласно действащия регулационен план на местност „Красно село“ - Плавателен канал-Север“ попада върху част от ул. „Дечко Йорданов“, с прилежащия тротоар, включително и като се извърши намаляване на капитала на дружеството.

Второ Комисията трябваше да реши и да определи дали реално е възможно започване на строителството на ЖСК „Милано“ и ЖСК „Елица“, и да се възложи на кмета на района „Красно село“ на СО да сключи споразумение, с което да се ангажира с начален срок на погасителната давност за реализацията на учреденото право на строеж.

Според председателят на Комисията Николай Стойнев разрешението за строеж е от 2008 г. и въпреки че срокът за това е 5 години вносителите не са се съобразили с това. Срещу застрояването на терена с жилищна кооперация са и живеещите в района, защото там сега, до пазара, има паркинг, заобиколен от високи сгради. А съвсем скоро на негово място ще изникне още един 7-етажен блок, заобиколен от няколко 15-етажни сгради.

Кметът на Красно село Росина Станиславова все още не е дала своето становище, след като такова е изискано от председателя на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация.

Теренът е общински и живеещите в квартала настояват там да се изгради многоетажен паркинг, което ще реши отчасти проблема с паркирането.

"Като дружество сме готови да съдействаме на районната администрация и на СОС", заяви готовност пред комисията николай Попов, директор на Пазари Юг, от чийто капитал ще се извади теренът.

"Позицията на гражданите е, че не сме съгласни на терена да има жилищна кооперация. Трябва да се възмездят собствениците за това, но според нас теренът трябва да е по предназначение - етажен модулен паркинг и това е добро решение. какви са юридическите възможности не е в нашите компетенции, но твърдо сме против изграждане на жилищна сграда. Кварталът има нужда от публични пространства и паркинги, и  това е в цяла София. Районният кмет отново се е скрил и арх. Веселинов се изказва от нейно име и моля да се действа по адекватно", каза пред Комисията Веселин Кръстев, председател на ИК "Заедно за Манастирски ливади -Запад", който работи в сътрудничество с ИК в Красно село.

Да се аргументира се опита общинският съветник от БСП Васко Тодоров като препоръча да прочетат тълкувателно решение на ВКС и да видят втора точка с давността и откога тече за разрешението за строеж.

Все пак докладът бе отложен в комисия и ако стигне до СОС със сигурност ще създаде сериозно политическо напрежение. Последната за сезона сесия на СОС е на 22 юли т. г. и после чак през септември. Така че, решението, дали ще има паркинг или нова жилищна сграда в презасторената зона около пазара в Красно село, ще се вземе есента.
карамфилова да провери

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 800 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 924 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна миенето на училищните дворове в София...

Започна миенето на училищните дворове в София. Дейностите стартираха днес от район „Красно село“ и ще продъл...

Прочети още keyboard_arrow_right