В "Красно село" стартират годината с нов онлайн проект

-

Снимка: Facebook, ОКИ "Красно село"

Любопитна поредица от онлайн лекции, разкриващи приноса на днешните български земи към европейската цивилизация, започва Общинският културен институт „Красно село“ в столицата.

Лекциите от проекта „История и Цивилизации“ имат за цел да очертаят автентичността и идентичността на българската държава в рамките на целия европейски контекст, без които Европа нямаше да е същата.

Беседите ще се излъчват във фейсбук страницата на Общински културен институт „Красно село“. Началото е на 15 януари (неделя) от 11.00 часа, а първата лекция е озаглавена „Сиянието на първата европейска цивилизация“. Лектор ще бъде акад. Васил Николов.

„Днес мнозина свързват понятието цивилизация с територии от Европа, в които не влизат днешните български земи. Но малцина знаят, че европейската цивилизация се ражда и развива в неголям регион от Европа, а днешните български земи имат централно място в него. Това става през периода от края на VІІ до последните столетия на V хилядолетие пр. Хр. Първата цивилизация на нашия континент е свързана както със земеделието и скотовъдството като основни поминъци на хората, така и с редица специализирани производства - на сол, кремъчни сечива, добив на руда и отливане на метални предмети. Между символите на първата европейска цивилизация са праисторическите паметници Слатина, Караново, Стара Загора, Мурсалево, Капитан Андреево, Провадия-Солницата, Варненския некропол, Дуранкулак и др.“, казва академик Николов.

Проектът „История и Цивилизации“ се реализира от Общински културен институт „Красно село“ с подкрепата на Столичната община и Национален фонд „Култура“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинските съветници не избраха нов кмет за Красно село...

Общинските съветници не стигнаха до общо решение кой да довърши мандата на кмета на район "Красно село" Росина Станислав...

Прочети още keyboard_arrow_right