Председателят на СОС: Има съдебно решение, Станиславова трябва да бъде отстранена

-

Снимка: Facebook кадър

ДБ да предложат кой да довърши мандата на кмета в "Красно село" призова Георги Георгиев

Решението на Висшият административен съд трябва да бъде изпратено до Общинската избирателна комисия. Тя е тази, която по закон трябва да прекрати правомощията на Росина Станиславова. Това обясни председателят на СОС Георги Георгиев на брифинг във връзка с решението на съда за кмета на район "Красно село".

Той добави, че решението на ВАС дава основание за предсрочно прекратяване на правомощията на Росина Станиславова. "Законът не подлежи на креативно тълкуване, той е пределно ясен", заяви Георгиев.

Росина Станиславова: Моето отстраняване е за назидание на всеки, който дръзне

Георгиев припомни, че преди 2 г. е подадена жалба от гражданин за възможни злоупотреби с патронажа за възрастни и социално слаби по време на COVID пандемията. „Бе назначен одит от кмета на Столичната община, който да провери проекта. Той констатира, че г-жа Станиславова е изплатила близо 10 хиляди лева на себе си като ръководител на проект. На второ място – че е сключила договор със свързано лице, което после установихме, че е дъщеря ѝ”, каза още Георгиев. "По три проверки три пъти е бил установен този конфликт на интереси", подчерта той.

По думите му той е бил длъжен да реагира на сигнала за злоупотреба като председател на комисията по финанси в Столичния общински съвет, както го прави по повод всеки един получен сигнал.

Председателят на Общинския съвет отбеляза, че кандидатурата на Росина Станиславова е издигната от "Демократична България" и призова те да посочат кой заместник-кмет да бъде избран да довърши мандата на районния кмет. "Ние декларираме, че ще подкрепим всяко тяхно решение, защото те носят ясна политическа отговорност за всичко, което се случва и не се случва в район "Красно село", каза още Георгиев. Той припомни, че в района има много проблеми за решаване, а над 600 000 лева не са използвани за инвестиции и за поддръжка на улиците, което се вижда от гражданите.

Председателят на СОС подчерта, че не става въпрос за лични отношения, а за ясен случай на злоупотреба. "Когато поисках проверката на сигнала преди две години, и през ум не ми е минавало, че някой ще си изписва възнаграждения или ще назначава роднини, и то по социален проект, който е одобрен от Столичния общински съвет", каза той. Фактите са налице, съдът се е произнесъл и ние сме длъжни да се съобразим с това, подчерта той.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС избра арх. Румен Русев за кмет на район „Красно село“...

След почти двучасови дебати архитект Румен Русев беше избран за кмет на столичния район „Красно село“. На дн...

Прочети още keyboard_arrow_right