Кметът на "Кремиковци" пред Столица.bg: Наложителна е промяна в разписанието на градския транспорт в пиковите часове

Кметът на "Кремиковци" пред Столица.bg: Наложителна е промяна в разписаниет

Снимка: Столица.bg

Очаква ни цялостно преасфалтиране на Челопешко шосе, воден цикъл и саниране на училището в Ботунец, споделя Лилия Донкова

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Кремиковци" Лилия Донкова разказва за трудностите и предоляването им във втория по територия район на Столична община. Тя е кмет само от година и въпреки това се е справила с предивикателството на управлението. Все още обаче я очакват решения на проблеми, ремонти на инфраструктурни обекти, но е убедена, че с подкрепата на Столична община и екипа си ще се справи.

 - Госпожо Донкова, кой е новият значим обект през 2020 г., с който може да се гордее район "Кремиковци"?

- Значимите обекти през 2020г. за район „Кремиковци“ са няколко, завършихме ремонта на Народно читалище „Пробуда“ – 1908г. – кв.Сеславци, също така ремонтирано бе и Народно читалище „Михаил Гелев“ – кв.Челопечене. През тази година бе изпълнено и дългоочакваното саниране на 117 СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – гр.Бухово, с подкрепата на Министерство на образованието. Също така бе реновирана и разширена бившата сграда, предназначена за ясла в 89 ДГ „Шарена дъга“ - кв.Враждебна. Това беше стара сграда, която не беше пригодена за деца на тази възраст. В нея се помещаваше само една яслена група. След реновирането в сградата се обособиха помещения за две яслени групи, помещения за персонала, стая за преобличане и санитарен възел. През изминалата година стартира и изграждането на нова детска градина за две групи в кв.Сеславци.

- Какви затрудения имахте през 2020 година?

- 2020-та година, бе една трудна година за всички. За мен тя беше първата година като кмет на район „Кремиковци“, но с подкрепата на Столична община и кмета Йорданка Фандъкова, както и всеотдайната работа на екипа ми, успяхме да преминем през по-голямата част от затрудненията.

- Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район, кога ще са готови и за колко места са?

- В момента се изгражда нова детска градина в кв.Сеславци. Филиалът на ДГ 146 „Звездица“ ще бъде готов до края на 2021г. и ще бъде с капацитет за две групи.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район?

- Коронавирусът е извънредна ситуация, която промени радикално живота в България, това разбира се засегна и жителите на район “Кремиковци“. Освен последствията върху здравето на гражданите и здравната система, COVID-19 нанесе сътресение за европейската и световната икономика, в следствие на това много граждани на района останаха без работа и доходи.
Ниският социален статус на част от тях ни подтикна към организирането на дарителска кампания, с която подпомогнахме засегнатите домакинства. Използвам и тук да благодаря на всички дарители, участвали в кампанията, заради които не спираме да вярваме, че доброто съществува.

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация?

- Електроните услуги, които извършваме могат да бъдат намерени на интернет страницата на Столична община – Портал за услуги usl.sofia.bg, там е налична информация относно видовете услуги, срокът за изпълнението им, дължимите такси и др. Физическите и юридическите лица, разполагащи с удостоверение за квалифициран електронен подпис, могат да заявят предлаганите от Столична община услуги по електронен път, чрез регистрация като потребител на Автоматизираната информационна система „Общински електронни услуги“.

- Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.?

- През 2020 г. не успяха да се реализират много от важните проекти за района, като започвам с изключително наложащото цялостно преасфалтиране на ул.“Челопешко шосе“, която е една от основните пътни артерии на район „Кремиковци“. Текущи ремонти на вътрешноквартални и селищни улици, реновирането на ул.“Япаджа“ и част от ул.“Батарея“в кв.Враждебна. Ремонт на тротоарите или изграждането им във всички населени места. Не успяхме да ремонтираме и голяма част от осветлението в района.
Също така трябваше да се направи и санирането на сградата на 162 ОУ „Отец Паисий“ – кв. Ботунец, основен ремонт на покривите на 159 ОУ „Васил Левски“ – кв.Челопечене и Културен дом – гр.Бухово, санирането и ремонт на покривите на редица кметства – с.Долни Богоров, кв.Враждебна, кв.Ботунец, кв.Кремиковци, кв.Сеславци, не бе стартирано и изграждането на нова детска градина в кв.Ботунец. Отложи се и ремонтът на поликлиниката в гр.Бухово, реновиране на парка в с.Яна, изграждането на игрище в с.Горни Богров, реконструкцията на площадите в кв.Ботунец и с.Желява.

- Кое е най-належащото в момента във вашия район и какво ви забавя за решаването?

- Най-належащото е да се реализира проектът за интегриран воден цикъл, забавя ни това, че решаването не зависи от нас. Ако се осигури необходимото финансиране, напълно възможно е в рамките на една година проектът да бъде стартиран. От момента, в който разбрахме за тази възможност, до днес администрацията на района е извършила сериозен обем от дейности по
комплектоването на необходимата документация. На този етап органите, които разглеждат и одобряват проектите, посочват като проблеми малкият брой население и голямата отдалеченост между населените места, така че решението изцяло зависи от Европейския съюз и разпределението на предвидените средства.
Разбира се крайно належащо е цялостно преасфалтиране на ул. „Челопешко шосе“, защото както споменах, това е една от основните пътни артерии на района, а е в доста лошо състояние.

- Какъв бюджет ви е необходим за района за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове?

- Не мисля, че какъвто и бюджет да бъде отпуснат той ще задоволи нуждите на района, нашият район е вторият по територия, след район „Панчарево“. Пътната мрежа е достатъчно обширна, а почти навсякъде е в лошо състояние. Разбира се, това е само един от наболелите проблеми на жителите, но само за неговото изпълнение ще бъде необходимо сериозно финансиране.

- Има ли в район "Кремиковци" нов парк или  зелено пространство?

- За изминалата година нямаме изграден нов парк, но район „Кремиковци“ е изключително зелен район. На територията имаме много паркове и зелени площи, част от тях са реновирани, а за други предстои. Освен това, местоположението на населените места е в непосредствена близост до Стара планина, както и редица известни църкви и манастири, това прави района притегателно място за разходка сред природата на голяма част от столичани както в делничните, така

- Какво предстои през 2021 г.

- Надяваме се всичко, което преживяхме да е останало в старата година и само хубави неща да ни очакват през 2021г.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Район „Кремиковци“ е периферен столичен район, състоящ се от населени места с голяма отдалеченост както едни от други, така и от централната градска част. Придвиждането на гражданите с градски транспорт, отнема повече от час в посока. Наложителна е промяна в разписанието на обслужващите ни линии поне в пиковите часове, както и да бъде осигурена директна връзка с метрото, голямо облекчение също така би било и за района да бъдат пуснати съчленени автобуси, с цел осигуряване нормалното пътуване гражданите и спазване на противоепидемичните мерки.

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?

- Състоянието на спирките в района определено не е задоволително, спирките са много на брой, като на голяма част от тях няма изградени спирконавеси. Старите спирки не се подържат от център за градска мобилност и няма осигурено финансиране за тяхното реновиране.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Кремиковци фирма демонтира нерегламентирани рекламни пана (СНИМ......

Столичен инспекторат съобщи, че след проверка в район "Кремиковци", инспекторите установили неправомерно поставени рекла...

Прочети още keyboard_arrow_right