"Мисия кестен" спасява дърветата в столичния район "Лозенец"

-

Снимка: Столица.bg

Инициативата „Мисия кестен“ в столичният район "Лозенец" вече няколко години се старае да опази един от символите на София – кестеновите дървета. В събота, 21 май, предстои най-веселата част от мисията - поставянето на капани за молци по дърветата. Това съобщи кметът на района Константин Павлов.

Мисията тази година преминава под мотото "Постоянството е сила".

Най-сериозният враг на кестеновите дървета остава насекомото Cameraria ohridella (Кестенов листоминиращ молец), чиито ларви всяко лято унищожават листата им. В резултат те пожълтяват рано, а самото дърво става уязвимо към болести.

„Мисия кестен“ има за цел редуцирането на популациите на кестеновия молец в квартала чрез поставяне на капани с феромони напролет. Капанът е абсолютно екологичен, в него няма отрова или химически вещества, той съдържа съвсем натурален феромон. През есента пък се провежда кампания по поставяне на хранилки за птици, които да поддържат числеността на естествения враг на молеца – градския синигер.

Засега обхватът на мисията е само няколко улици от квартала, но от районната администрация имат амбицията с всяка година той да се увеличава. Тази година над 200 дървета ще бъдат обработени с двойни дози феромони срещу Cameraria ohridella, което е около седем пъти повече в сравнение с миналата 2021г.

Кампанията ще започне в 10:00 в събота на ул “Васил Кирков” до градинката, и ще продължи също в 10:00 в неделя, на ъгъла на “Милин Камък” и бул. “Джеймс Баучер”.

От районната администрация ще осигурят стълба, но ако някой реши да се присъедини със собствена стълба, ще помогне да се ускори темпото на поставяне на капаните, отбелязва Константин Павлов.

Кметът на района кани всички, които имат желание, да се присъединят към мисията за спасяването на кестените.

На 29 май предстои поставянето на капани за молци и в Борисовата градина. Акцията е под патронажа на кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя ще започне в 14,00 часа, като ще има специални пунктове, където ще хората ще се обучават как да си направят сами капаните. Това ще бъде един хепънинг с много музика, едно хубаво пролетно събитие, на което хората не само да се информират, но и да се забавляват и да се включат с ентусиазъм в инициативата. Общо в столицата кестеновите дървета са около 7 000, но за съжаление малка част от тях ще могат да се възползват от защитата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 148 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 967 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детска градина №197 в Люлин вече има изцяло нови сгради...

Детска градина №197 в район „Люлин“ вече има изцяло нови сгради на мястото на старите постройки на гредоред....

Прочети още keyboard_arrow_right