Съвсем нов вид придоби кръстовището на „Сливница“ и „П. Владигеров“ в София

-

Снимка: Столична община

Още едно пространство, идентифицирано като „топлинен остров“, е облагородено от екипа на дирекция „Зелени системи“. Това съобщават от Столична община.

Площта се намира в район „Люлин“ на кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „П. Владигеров“. Изпълненият проект включва облагородяване на пространството посредством паркоустройствени способи. Теренът е моделиран чрез изграждане на геопластики, дървесни и храстови масиви. Предвидена е зона за пасивен отдих, обособена чрез алеи от светли и водопропускливи материали и монтирани пейки.

"Шест са вече облагородените пространства, идентифицирани като зони, които създават прахово замърсяване в район „Люлин“ – отбеляза кметът на района Милко Младенов. Облагородяването на зелените пространства и междублокови пространства е една от мерките за подобряване качеството на въздуха, които Столичната община изпълнява по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Столичната община работи заедно със Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Лесотехническия университет по въвеждане на мерки за смекчаване на ефекта от „топлинния остров“ – каза зам.-кметът на Столичната община Десислава Билева.

Измененията на климата налагат изпълнението на нови проекти, включващи иновативни решения за подобряване на топлинния комфорт на градските пространства. С проекта се постигат три ефекта – биологично разнообразие от съчетаване на различните видове дървета и храсти, ограничаване на запрашаването и използването на иновативен начин за поливане на дърветата. С помощта на поставени около стволовете на фиданките торби се осигурява капково напояване и запазване на влажността.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират водата в част от столичния Люлин-7...

На 23 ноември (четвъртък) 2023 г. във връзка с подмяна на хидрофорна уредба в кв. „Люлин“ 7 се налага спиран...

Прочети още keyboard_arrow_right