Жители на Люлин се обединяват за създаване на Културна карта на квартала

Жители на Люлин се обединяват за създаване на Културна карта на квартала

Снимка: Фейсбук, Люлин най-големият квартал в България

Столичният Люлин, най-големият по население район в София, има интересна културна история. В момента обаче богата културна история остава в сянката на мощно засторяване в жилищни блокове.

Малцина за онези, които си спомнят, че в Люлин през 80-те години са били изложени картини на Рембранд. Именно затова група жители на района се обединяват около идеята да създадат Културна карта на квартала, съобщава Радио София на БНР.

Оказва се, че в 10-те микрорайона са поставени множество паметници, а в квартала са живели много известни личности, имало е лятно кино, художествена галерия, литературен клуб  ит. нат.

"Голяма част от стотиците хиляди жители на Люлин не предполагат за богатата историята на квартала", каза пред радио София Виктор Топалов, създател на "Бохемска София".

"За нас, до сега Люлин беше място, в което се прибираме, в което учим или ходим на работа - място без история. Оказа се, че в центъра на квартала е имало лятно кино и литературния клуб, който се е намирал в трафопост. Сега киното е разрушено, а на мястото на литературния клуб има заведение с българска и сръбска скара", добави Виктор Топалов.

В Люлин са живели певецът Борис Годжунов и алпинистът Христо Проданов. Факт, който малцина знаят е, че някога в Мебелната къща на Люлин са били изложени оригинални творби на художника Рембранд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

С футболен турнир и щафетни игри ще отбележат Деня на детето в Лю......

Район „Люлин“, съвместно с Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетн...

Прочети още keyboard_arrow_right