Бул. „Филип Кутев“ е основен обект в капиталовата програма на Лозенец

Бул. „Филип Кутев“ е основен обект в капиталовата програма на Лозенец

Снимка: Столица.bg (Архив)

Средства са предвидени и за разширението на 46 Детска ясла

За трета поредна година основният обект в капиталовата програма на столичния район „Лозенец" продължава да бъде изграждането и разширяването (там, където е изграден) на бул. „Филип Кутев“ (продължението на „Тодор Каблешков“), съобщава във Фейсбук страницата си кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

„Това наистина би била важна и крайно необходима инвестиция, както за града, така и за района, осигуряваща изключително необходимата свързаност изток-запад за София и за Лозенец и изваждаща от транспортна блокада кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, посочва кметът Павлов.

Той уточнява, че в предходните две години булевардът е бил включван в капиталовата програма на столицата, но не е възлаган за изграждане.

„Затова за третата поредна година съм предпазлив да правя прогнози“, коментира Константин Павлов.

По думите му двата етапа на ремонта възлизат общо на 9,45 милиона лева (77,4% или около 3/4 от приетата от СОС капиталова програма за района)

В капиталовата програма е залегнало и разширението на 46 Детска ясла, което ще струва 1,4 милиона лева (11,4% от капиталовата програма).

„Цялата останала част на капиталовата програма, включваща ул. „Сашо Сладура“ в „Кръстова вада“ от „Борис Руменов“ до „Асен Йорданов“, кръстовището на „Йордан Радичков“ във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, ремонтът на фасадата и конструктивното укрепване на 120 ОУ за 160 хил. лева и енергийната ефективност на 107 училище за 500 хил. възлиза общо на 1,35 млн лева (или 11% от капиталовата програма). Единствено за тази част от програмата съм почти сигурен, че ще бъде реализирана изцяло“, уточнява районният кмет.

Какво не влиза в капиталовата програма?

„За поредна година, въпреки нашето искане и активността на училището и неговото настоятелство не е включена сградата на 35-то училище, която е в тежко състояние и има нужда от спешен ремонт. Не са предвидени и средства за ремонт на подлез „Галерия“ (под Моста на влюбените), който е много тежко състояние. В капиталовата програма въобще липсват улици във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, липсва бул. „Джеймс Баучер“, липсват и улици в по-старите части на Лозенец. В старите части на квартала има улици, които въобще не са били изграждани – ул. „Марин Русев“ до Факултета по химия и фармация на СУ, както и безименната улица, успоредна на бул. „Арсеналски“ срещу басейна „Спартак“, пише още в поста си Константин Павлов.

Той изказва надежда, че през тази година ще се направят разширенията на 193, 192 и 141 детски градини. Кметът очаква, че ще бъде осигурено финансиране, когато се завършат обществените поръчки за проектиране и строителство.

Константин Павлов смята, че и извън капиталовата програма са възможни сравнително мащабни инвестиции.
„Но там несигурността е твърде голяма, тъй като опира до личната преценка на екипа в Столична община, в зависимост от текущата ситуация“, коментира той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напредва строежът на най-новата сграда на Софийския университет в......

В последния ден на месец февруари беше излята и последната бетонна плоча най-новата сграда на СУ "Климент Охридски" - ка...

Прочети още keyboard_arrow_right