Кметът на "Лозенец" иска от ДНСК събаряне на "Златен век"

Събаряне на Златен век

Снимка: Артекс

Новият кмет на "Лозенец" Константин Павлов е внесъл искане в ДНСК за събарянето на скандалния небостъргач "Златен век" в район Лозенец. Заявлението е адресирано до началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов, съобщават от Демокративна България на официалната си страница.

Към искането е приложено и становище с правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса. Според Павлов разрешителното за строеж на "Златен век" отдавна е загубило правното си действие.

Сагата със близо 100-метровата кула в кв. Лозенец продъжава да е спорен, но вече 6 месеца не е окончателно решен. Строежът бе спрян, но продължиха да се чуват мнения, че трябва да се събори. Други пък смятат, че не трябва да бъде толкова висока сграда. 

През юли спирането на строежа бе отменено от Административния съд поради липса на правни основания за спирането на сградата. Започнал е да тече нов срок след презаверяването, пише в решението на съда. През април т. г. шефът на ДНСК прехвърли като горещ картоф проблема на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, че той трябвало да се произнесе.

Арх. Здравков е издал последната заповед през 2018 г, а разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е за 10 години. Според АДминистративния съд само на отделни части на стоежа има отклонения и не е трябвало да спира цялото строителство.

Темида е категорична, че този, който е трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж е директорът на ДНСК Иван Несторов. Той не е трябвало да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, казват още от съда.

Новоизбраният кмет на район "Лозенец" Константин Павлов пък е направил искане и до Столичния кмет и главния архитект на София и  настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", за да се спазват законовите изисквания за строителство в тази част на "Лозенец.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гражданин недоволства от администрацията на район Лозенец...

Мумифицирани ли са контролните органи на община Лозенец? Този въпрос задава в социалната мрежа гражданин към администрац...

Прочети още keyboard_arrow_right