Лозенец кандидатства с три проекта за обновяване на зелени площи

-

Снимка: Facebook

Район „Лозенец“ участва с три проектни предложения за обновяването на зелени площи и площи за отдих в Конкурса за 2022 г. на Програмата „Чиста околна среда“. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Програмата е инициирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Максималната сума на всяко предложение е ограничена до 15 000 лв, а проектът трябва да бъде реализиран изцяло в рамките на тази календарна година, като видовете разходи също са специфицирани.

Първият проект предвижда възстановяването на минералната чешма на Лозенец със захранване от нов извор на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Това може да стане, като досегашната „чешма“ с компрометиран кладенец бъде захранена от друг извор - по-малкият „Извор № 34“, разположен на 100 метра, обяснява Константин Павлов. Бетоновите корита и опасни, стърчащи към велоалеята чучури, предвидени за масово водоналиване през водната криза от 1994 г., трябва да бъдат разчистени и заменени с нормална паркова чешма.
"Неудобно ми е да споделя с гражданите, че водата с температура 25,5 °C сега напълно безсмислено и прахоснически се изтича в Перловската река" отбелязва още той. От района са поръчали микробиологичен анализ от специализирана лаборатория, който е показал, че пробите са чисти и водата е годна за употреба.

Вторият проект е за подмяната на напълно компрометирания фитнес на открито в градинка „Св. Мина“ до църквата „Въздвижение на Св. Кръст Господен“. От района имат идея да заменят кинематичните уреди с много по-устойчивия на повреди фитнес-терминал. "Илюстрирали сме корицата на заявлението със снимка на подбно съоръжение от район „Триадица“, за което получихме добри препоръки от ползватели", отбелязва кметът на "Лозенец".

Третият проект е за превръщането в площ за отдих на общинския имот на острия ъгъл на ул. „Асен Разцветников“ с бул. „Симеоновско шосе“. Проектът предвижда нова ограда по регулационни граници, почистване от саморасла растителност, малка алея, пейки и кошчета, така че и кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ да се радва на поне един зелен кът.

Кметът на района Константин Павлов смята, че шансовете за успех на трите проекта са доста доби и се надява те да успеят да се осъществят.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Лозенец" продължава премахването на висящи кабели...

Служителите на столичния район "Лозенец" продължават да премахват стари съобщителни кабели от фасадите на сградите в рай...

Прочети още keyboard_arrow_right