Министърът на МРРБ решава за "Златен век" в столичния Лозенец

Министърът на МРРБ решава за "Златен век" в столичния Лозенец

Снимка: Константин Павлов

На покрива на небостъргача трябвало да има религиозен храм

Служебният министър на МРРБ Виолета Комитова се е ангажирала да реши проблема със строежа на небостъргача "Златен век" в софийския район Лозенец-Столична община. Вчера в МРРБ е имало среща между Инициативния комитет „Лозенец“ и собственика - „Артекс“, по повод съдбата на кулата „Златен век“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка на случая, потвърдиха от Регионалното министерство.

Това съобщи в социалната мрежа най-новото попълнение на Демократична България в СОС - Борис Милчев. Вчера той даде клетва и участва на първата си сесия на местния парламент в София. На срещата в МРРБ и бил поканен и Милчев. "С изненада разбрах, че на покрива на сградата щяло да има „храм“. Явно сме свидетели на мъчителното зачатие на българския архитектурен Госпъл-Кич! Само дето по действащите правила църквата ще трябва да слезе 60-70 метра по-близо до земята", съобщава общинският съветник.

Той коментира, че семейство Мирянови - собствениците на „Артекс“ имат огромен опит в този бизнес. "За да бъдат въвлечени в такава неловка и необичайна за тях ситуация очевидно са имали някаква важна причина. Някой им е казал, че няма проблем. Това се опита да изясни вчера министър Комитова, но не получи смислен отговор", пише Милчев. Вчера на срещата МРРБ и ръководството на ДНСК са поели ангажимент в кратък срок да се произнесат по останалия нерешен от съда въпрос – има ли действащо разрешение за строеж, въз основа на което строежът да продължи, обясни общинският съветник.

"На 14 май 2021 г. Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението от 6 ноември 2020 г. на Административния съд на София-град (АССГ), с което се отменя заповедта на Началника на Дирекцията за национален строителен контрол за спиране на строеж на сградата „Златен век“", съобщи кметът на Лозенец Константин Павлов, в чийто район е обектът "Златен век". Пак той съобщи, че не е изненадат, че на 19 май т. г. началникът на ДНСК арх. Иван Несторов е подал оставка. "От голяма важност е, че съдът категорично е посочил, че въпросът за законността на Разрешението за строеж не е предмет на правния спор.

На по-прост език – заповедта за спиране на строежа се отменя, но въпросът за валидността на Разрешението за строеж продължава да седи. Продължавам да поддържам мнението си, че срокът за презаверка на Разрешението за строеж е изтекъл още на 19 ноември 2017 г, което означава че всичко, построено на терена след тази дата трябва да бъде премахнато.

Ето защо, изпратих писма до Началника на Дирекцията за национален строителен контрол да премахне незаконния обект, както и до служебния министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да разпореди на началника на ДНСК (очевидно, на следващия началник) да предприеме дължимите по закон действия", разясни казуса със "Златен век" кметът на столичния район "Лозенец".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 204 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 222 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 779 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Възстановена е историческата паважна настилка по част от ул. „Гал......

Към финализиране върви текущият ремонт на ул. „Галичица“ между кръстовищата с ул. „Якубица“ и ул...

Прочети още keyboard_arrow_right