Първа копка за научен институт в Лозенец, правят цифров двойник на София

Първа копка за научен институт в Лозенец, правят цифров двойник на София

Снимка: Facebook

Пъpвa ĸoпĸa нa нoвa cгpaдa нa нayчния инcтитyт GАТЕ бе направена в столичния квартал „Лозенец“. Технологичният цeнтъp щe ce пoмeщaвa нa плoщ oт нaд 600 ĸв. м - мeждy иcтopичecĸитe cгpaди нa фaĸyлтeтитe пo мaтeмaтиĸa и инфopмaтиĸa (ФMИ), физиĸa (ФзФ) и xимия и фapмaция (ФXФ).

В събитието участваха кметът на „Лозенец“ Константин Павлов, проф. д-р Силвия Илиева директор на GATE, проф. д-р Анастас Герджиков, ректор на СУ, проф. д-р Николай Денков - министър на образованието, и доц. o-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика.

„Още миналата година, съвместно с институт  GATE и Столична община, започнахме съвместно пилотен проект - цифров двойник на Лозенец, който е първи етап от по-големия проект за цифров двойник на София.

Проектът ще позволи моделирането на различни процеси на територията на района - атмосферно-климатични, демографски, транспортни и др., което от своя страна ще подобри процеса на взимане на решения и на обосноваване на стратегическата посока, в която районът трябва да се развива,“ обясни в социалната мрежа Павлов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Запълниха емблематична дупка на столините "Джеймс Баучер" и "Якуб......

Дупка, която отдавна тормози жителите на столичния Лозенец вече е запълнена. За ремонта се похвали кметът на района Конс...

Прочети още keyboard_arrow_right