Проектът “Цифров градски двойник” дава нови идеи за район "Лозенец"

-

Снимка: Район "Лозенец"

На територията на район "Лозенец" в София с подкрепа на Столичната община се осъществява голям интердисциплинарен пилотен проект на института GATE, съобщава БНР.

"Цифров двойник на града" си поставя за цел да предостави инструмент за взаимодействие, проектиране, експериментиране и оптимизиране на града, с което да се подпомогне интелигентното взимане на решения въз основа на данни, предоставени от Столичната община.

"Разработваме и модел за идентифициране на недостига на детските градини в София и препоръчване на потенциално местоположение за нови такива. Другият пилотен сценарии в сътрудничество с общината е свързан със замърсяването на въздуха. Последният е пилотен сценарий, по който работим е идентифицирането на обекти в градска среда и извличането на техни характеристики от изображения", каза проф. д-р Десислава Петрова-Антова, ръководител на проекта.

Създаването на цифровия двойник на града включва изграждането на 3D модел, който представя семантиката и геометрията на сградите, зелените площи, пътната инфраструктура и др. Визуализацията на 3D моделът е пример за многомерно представяне на данните, налични за града, по интерактивен и лесен за възприемане начин от заинтересованите страни.

Пилотният проект получава голяма подкрепа и от Столичната агенция за инвестиции и "Софияплан" посредством осигуряване на домейн експертиза, предоставяне на данни и ангажираност на обществото.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В "Лозенец" продължава премахването на висящи кабели...

Служителите на столичния район "Лозенец" продължават да премахват стари съобщителни кабели от фасадите на сградите в рай...

Прочети още keyboard_arrow_right