Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх”

Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх

Снимка: Фейсбук

Кметът на Лозенец Константин Павлов срещу председателя на СОС Георги Георгиев за спасението на пространството

Кметът на столичния район “Лозенец” Константин Павлов изрази притеснения са съдбата на кварталния пазар на бул. "ЧЕрни връх". Според него Столична община има намерение да реши без съгласуване съдбата на емблематичното за района пространство пред РУМ “Черни връх”. 

В имейл от Демократична България до Столица.bg става ясно, че Константин Павлов е засегнат от действията на председателя на СОС Георги Георгиев. След сигнали от граждани до Георгиев той отиде на място в първите дни на 2022 г. и обеща на притеснените търговци, че ще се запази пазарът до РУМ "Черни връх" в София.

Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО)

"Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви на пресконференция, че пространството ще остане пазар за плодове и зеленчуци без да съгласува с районната администрация и без да е проведено обществено обсъждане. Също така той смята да вкара пазара под управление на общинско дружество. Безспорен факт е, че един от основните проблеми на нашата столица е презастрояването и липсата на достатъчно обществени площи от социално значение. В „Лозенец“ този проблем е особено симптоматичен. Затова е изключително важно във всяко, макар и малко публично пространство, да бъдат вложени достатъчно любов и разум, така че , всички граждани да го използват и да му се радват”, заяви Константин Павлов.

"Пространството е било неглижирано нееднократно през годините. Затова една от първите на задачи на районния кмет от „Демократична България“ Константин Павлов беше да потърси варианти, с които това ценно за жителите на „Лозенец“ място да получи необходимата грижа и внимание. Неговата концепция предвижда част от пространството да остане пазар, от какъвто в района има нужда. Другата част, според него, трябва да бъде освободена от преместваеми обекти и да стане споделено пространство", се казва още в позицията на Демократична България.

В района вече тече подписка срещу намеренията на Георги Георгиев.
“Смятаме, че е изключително важно да бъде чут гласът на жителите на район „Лозенец“. Най-демократичният инструмент е организирането на широки обществени консултации, на което да бъдат представени всички визии и идеи за това пространство. След това ще бъде представен на Столичния общински съвет за обсъждане и одобрение”, коментира Павлов.

Кметът на “Лозенец” коментира и факта, че недостатъчната децентрализация е попречила това пространство да бъде обновено до момента. Несъвършенствата и забавянето на централно ниво с години при процедурите по одобряване на схеми за поставяне на преместваеми обекти, по премахването на незаконни обекти и за получаването на целево финансиране за благоустройство отложиха чувствително плановете му.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Запълниха емблематична дупка на столините "Джеймс Баучер" и "Якуб......

Дупка, която отдавна тормози жителите на столичния Лозенец вече е запълнена. За ремонта се похвали кметът на района Конс...

Прочети още keyboard_arrow_right