Служители на район „Лозенец“ ще помагат на граждани при решаването на спорове

Служители на район „Лозенец“ ще помагат на граждани при решаването на споро

Снимка: Столица.bg

Служители от администрацията на столичния район "Лозенец" са преминали обучение по медиация. Благодарение на придобитите умения те могат да помагат на граждани при разрешаването на спорове помежду им. Това стана ясно по време на пресконференция на представители на Националната асоциация на медиаторите (НАМ) и кмета на района Константин Павлов, съобщава БТА.

По време на срещата бяха представени резултатите от проекта "Насърчаване използването на медиацията в Столична община, Район "Лозенец“. Инициативата цели намаляване на случаите на домашно насилие и на междусъседски спорове.

До момента проектът е обхванал около 1500 души. В рамките на пет месеца са създадени приемна „Медиацията среща гражданите“ и Карта на центровете по медиация и социална помощ в София. Формирани са препоръки за подобряване на политиката и практиката в междусъседските спорове. Проведени са над 20 срещи с граждани в приемната.

„Споровете са междусъседски и семейни. Три от случаите са приключени, по три продължава да се работи“, обясни Милена Гунчева, председател на НАМ.

Според нея подобна услуга трябва да бъде въведена във всички български общини.

От своя страна кметът Константин Павлов заяви, че администрацията е натоварена да общува с етажните собственици в случай на конфликт, но досега от администрацията са апелирали гражданите да се обръщат към съда.

„Не всеки конфликт е толкова остър, че да се стига до съд“, коментира Павлов.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напредва строежът на най-новата сграда на Софийския университет в......

В последния ден на месец февруари беше излята и последната бетонна плоча най-новата сграда на СУ "Климент Охридски" - ка...

Прочети още keyboard_arrow_right