Стартира строежът на новия научен център в Лозенец

Стартира строежът на новия научен център в Лозенец

Снимка: Фейсбук

Със символична първа копка започна строежът на новата технологична сграда на Центъра по компетентност „Clean & Circle“ в столичния район „Лозенец“. Той ще се намира в близост до сградите на Физическия факултет на Софийския университет.

Това е четвъртият подобен проект на територията на „Лозенец“. Общата стойност на инвестицията е 23 667 925 лв. В новия Център ще работят около 100 млади учени и изследователи, съобщава районният кмет Константин Павлов във Фейсбук страницата си.

На церемонията вчера присъстваха проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, зам.-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов, координаторът на проекта проф. Яна Топалова и др.

„Радостен съм, че точно сега започва този проект, тъй като в момента нагледно усещаме как проблемите на околната среда, енергетиката и кръговата икономика са изключитено актуални. Освен това там, където има наука, има живот, хора и развитие, и този проект ще бъде още един от факторите Лозенец да е едно от най-добрите места за живот и труд в България“, коментира кметът на „Лозенец“.

Сградата на новия Център е част от проекта „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, реализираща се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Защо бяха изсечени здрави дървета в столичния "Лозенец"...

Многогодишни, здрави дървета са били изсечени в столичния "Лозенец", оплакаха се граждани в групата на квартала. "Не зн...

Прочети още keyboard_arrow_right