Водонапорната кула в Лозенец получи статут на единична недвижима културна ценност

-

Снимка: Национален институт за недвижимо културно наследство

На заседание на специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата беше приета заключителната оценка на експертите, според която водонапорната кула в столичния квартал „Лозенец“ получи статут на единична недвижима културна ценност от Новото време с категория „местно значение“. Това съобщиха от Националният институт за недвижимо културно наследство.

Кулата на ул. „Галичица“ е в най-високата част на квартала. Построена е между 1928 и 1929 г., за да осигурява вода в района – по онова време зона с къщи до 2 етажа със самостоятелни дворове. Висока е 27 м, обемът на резервоара е 100 куб. м. Захранвала се е с вода от тогавашния голям резервоар до Семинарията, който се използва и досега.

Силуетът на кулата напомня средновековна отбранителна крепостна кула от Западна Европа, а интериорът ѝ е необичайно богат, което я отличава от другите кули у нас и говори, че е построена по индивидуален проект. Няма обаче архивни данни за това, кой е авторът на проекта.

Кулата е запазила автентичния си вид в голяма степен. Към 1966 г. около нея е оформен парк с алеи, декоративни растения и площадки, който е запазен до днес, отбелязват експертите от института.

Няма данни кога кулата престава да функционира като водонапорна – вероятно това е станало около 70-те години на ХХ век, когато се появяват първите по-високи сгради.
От 2006 г. тя е фестивално пространство за съвременни изкуства, което носи името „Водна кула арт фест“. През 2014 г. кулата става общинска публична собственост, след като е отписана от активите на столичното „ВиК“.
През 2017 г. е отдадена под наем за 10 г. на Галерия +359. С ново покритие на покрива и с освежен интериор, тя продължава да е живо пространство за изкуство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В "Лозенец" продължава премахването на висящи кабели...

Служителите на столичния район "Лозенец" продължават да премахват стари съобщителни кабели от фасадите на сградите в рай...

Прочети още keyboard_arrow_right