Жителите на Лозенец с петиция за РУМ „Черни връх“

photo_library
 • -

  Снимка: Facebook

 • -

  Снимка: Facebook

 

Жители на столичния район "Лозенец" организираха петиция за съдбата на РУМ "Черни връх" в квартала. Според предложение на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, пазарът пред сградата трябва да бъде възстановен и даден за стопанисване на общинска фирма.

Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО)

Кметът на район "Лозенец" Константин Павлов се обяви в подкрепа на петицията и против предложението на председателя на СОС. По думите му, то е направено без по никакъв начин да се съгласува с районната администрация и без да се поиска мнението на гражданите на квартала.

Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх”

Дълги години пазарът на РУМ „Черни връх“ не отговаря на съвременните разбирания за пазар, отбелязват жителите в петицията. "Пространството е с остаряла концепция, претъпкано е с обекти и не се поддържа добре, а някои сергии са откровено мърляви. Разбираме също така, че обектите са незаконни и със заповед за премахване, която дълго време не се изпълнява, с което е нанесена огромна вреда на обществения интерес", казват още те. В петицията си те настояват Столична община да отпусне без отлагане нужните средства за почистване и облагородяване на пространството пред РУМ “Черни връх”.

Живущите настояват още за запазването на търговския обект за денонощна търговия с плодове и зеленчуци, както и възстановяването на обществената тоалетна зад РУМ-а. "Не желаем и няма да позволим застрояването му с павилиони и поредната схема за непрозрачно заграбване на публичен ресурс!", категорични са те.

В петицията се отбелязва, че гражданите от "Лозенец" очакват съдействие от Столична община, включително от главния архитект Здравко Здравков, за осъществяването на съвременна визия за мястото.

"Ще направя всичко възможно да се противопоставя и да поискам широки обществени консултации преди да се реши бъдещето на мястото за десетилетия напред! Моля, изпращайте до районната администрация вашите идеи и предложения за бъдещето развитие на пазара пред РУМ „Черни връх“!", написа кметът на района във Фейсбук.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 820 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 948 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Запълниха емблематична дупка на столините "Джеймс Баучер" и "Якуб......

Дупка, която отдавна тормози жителите на столичния Лозенец вече е запълнена. За ремонта се похвали кметът на района Конс...

Прочети още keyboard_arrow_right