114 деца осиновиха новозасадени дървета в проект „Зеленото сърце на Надежда“

-

Снимка: Столична община

Най-мащабната местна доброволческа кампания за засаждане на дървета в Надежда "Зеленото сърце на Надежда" срещна 114 деца от района с новите им "зелени" приятели - 114 новозасадени дървета в парк "Надежда", съобщават от пресцентъра на Столична община.

В кампанията взеха участие деца от 6 Детска градина "Вълшебен свят", 15 СУ "Адам Мицкевич" и 54 СУ "Св. Иван Рилски". Всяко дете "осинови" дърво и обеща да се грижи за него, за да расте зелената система на града ни. Образователният проект, който се финансира от Ротари общността, включва още засаждане на 200 броя храстова растителност и изграждане на нова класна стая на открито в парк "Надежда", в която децата от близките учебни заведения могат да провеждат открити уроци.

"Благодаря на всички партньори, които подкрепиха проект "Зеленото сърце на Надежда". Приехме и изпълняваме обща "зелена" мисия - да вдъхновим себе си и местната общност да бъдем по-отговорни към околната среда! Заедно даваме личен пример на стотиците деца, които днес са с нас в парк "Надежда"!", каза Венета Платиканова, президент на Ротари Клуб София - Витоша и член на Ротари общността, основен дарител на проекта.

"Искрени благодарности към Ротари общността от България, САЩ, Сърбия, Черна гора и Турция, които допринесоха с лични средства за реализацията на проект"Зеленото сърце на Надежда". Ще се виждаме често занапред, защото децата на район "Надежда" очакват да изпълним еко обещанията си! , каза Георги Стефанов, представител на Ротари клуб София -Витоша и член на екипа по проекта.

"Емоцията от засаждане и осиновяване на дърво, което имаха стотиците деца в парк "Надежда" днес е най-голямата награда за нас - партньорите по проект "Зеленото сърце на Надежда". Вярвам, че заедно ще бъдем добрият пример в обществото, ще мислим по-зелено и ще пазим зелената система в нашия град. Пожелавам много и интересни уроци в новата зелена класна стая, изградена с финансовата помощ на Ротари общността", каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда".

Първият открит урок в новата класна стая в парк "Надежда" беше на тема разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки , воден от Петя Радева, представител на "Екобулпак" България АД.

"Чрез интерактивни уроци учим децата за ползите от рециклирането и отговорното поведение към околната среда. Проекти като "Зеленото сърце на Надежда" се превръщат в ефективен образователен инструмент.", каза Радева на гостите. Соня Василева, директор на 54 СУ "Св. Иван Рилски" каза към гостите: "Всеки от нас трябва да посади поне едно дърво в живота си, затова учим нашите деца, че заедно можем да обогатяваме зелената система, като полагаме дългосрочни грижи за нея!".

В поздравителен адрес от името на д-р Ваня Минева, директор на 15 СУ "Адам Мицкевич" беше изразена благодарност, че проектът дава възможност за поставяне основите на екологично образование на стотици деца от трите образователни институции. Любовта и уважението към природата идват с личният пример на всеки от нас, а "Зеленото сърце на Надежда" е именно подобно послание към подрастващите!, допълни тя.

Гергана Василева , бивш директор на 6 ДГ "Вълшебен свят" и активен член на екипа на проекта сподели "Наша грижа е да дадем на децата основни знания за околната среда, защото природата - това сме ние!Надявам се, че цялата местна общност ще вложи усилия в опазване и развитие на проект "Зеленото сърце на Надежда".

Проект "Зеленото сърце на Надежда" е организиран от 13 партньора от 6 страни: Ротари клуб София Витоша, България; Ротари клуб Карлсбад, САЩ; Ротари Дистрикти: 2482 – България; 2483 – Сърбия и Черна гора; 2420 – Турция; 5340 – САЩ; Партньори: Столична община - район „Надежда”; 54 СУ „Св. Иван Рилски“; 15 СУ „Адам Мицкевич”; 6 ДГ „Вълшебен свят”; Екобулпак България АД; Ротари Общностен Корпус „Надежда”; Ротаракт клуб София Витоша – Изгрев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Възстановяват чешмата в столичния парк „Надежда“...

Работата по обновяването на алеите в парк "Надежда" напредва, съобщава зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. К...

Прочети още keyboard_arrow_right