Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на здравето“ в района ще има градска среда с ново качество (СНИМКИ)

photo_library
 • Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на з

  Снимка: Район надежда

 • Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на з

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на з

  Снимка: район Надежда

 • Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на з

  Снимка: район Надежда

По време на епидемията фокусът ни беше върху грижата за хората и търсехме баланс между здравно-социални теми и приоритетните общински сектори, каза Димитър Димов

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Надежда" Димитър Димов разказва за предизвикателствата да се управлява общината в условията на епидемия. Гордее се, че в "Надежда" се реализира европейският проект – URBiNAT, който ще осигури нова качествена и екологична градска среда за жителите и че в района ще се изгради първата детска градина от програмата на Столична община за строителство на нови сгради в София. Безспорно в района се работи усилено по запазване на зелените площи, решаване на недостига на места за паркиране, а големият успех е, че след ремонта Северен парк се превърна в емблемата на  "Надежда".


- Господин Димов, въпреки тежката картина на пандемията, какви бяха основните предизвикателства пред район „Надежда“ през 2020 г.?

- През 2020 г., фокусът ни беше върху грижата за хората в условия на пандемия. Заедно с това, ежедневно търсехме баланс между актуалните здравно-социални теми и управлението на приоритетните общински сектори образование и инфраструктура. Предвид новата ситуация, с екипа ми акцентирахме на възможностите за социална взаимопомощ към жителите на район „Надежда“. Създадохме собствена кампания „Мисия Надежда“, с която успяхме да помогнем на близо 100 семейства в нужда. Продължихме работа и по проектите „Топъл обяд“, предоставихме пакети с хранителни продукти от първа необходимост на уязвими граждани, в партньорство с Българския червен кръст. Освен това, разпределихме над 10 000 бр. лични предпазни средства, дарение от китайския град Лишуй, между Ковид-отделението на II МБАЛ – София, детските градини и училищата в района.

- Прави впечатление, че в район "Надежда" не спират да се реализират проекти, с които се подобряват условията на живот?

- В инфраструктурен план, основно предизвикателство пред нас беше да спасим зелените площи от паркирали автомобили и да продължим работа по изграждане на обществени паркинги. Усилията ни в тази посока са дългогодишни, защото още преди три години започнахме работа по така наречените „кални точки“ на територията на района. През 2020 г. , бяхме сред първите три района, които имаха готови проекти и успяхме да включим пет обществени пространства в програмата "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015-2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици".
За изграждане на нови паркинги – работим на база отпуснатите целеви финансови средства, с които изградихме паркинги на зелена фуга. Сред тях са паркинги в квартал „Триъгълника“, до пощенския клон на ул. „Република“ , до 54 СУ “Св. Иван Рилски“, както и в кварталите „Надежда“ 1 и „Надежда“ 4 .

- Какви са плановете ви за подобряване условията на паркиране през 2021 г.?

- През 2021 г, планираме интензивно изграждане на паркинги в междублокови пространства – започваме с подходящи точки в квартал „Свобода“. Акцентираме на него по три причини: кварталът е разработван в Общия градоустройствен план на гр. София през 60-тте години и на места дори улиците се водят алеи с ширина 3 метра, на второ място - в непосредствена близост е обновения Северен парк, който привлича много нови посетители. Третата причина е общовалидна за града ни. Статистиката сочи огромен скок на съотношението автомобили-хора в столицата - регистрираните автомобили през 1963 г. са били 60 коли на 1000 души население, а в момента статистиката за гр. София показва 700 автомобила на 1000 души. Стартираме работа по темата, след открита комуникация с гражданите, за да намерим решение на проблемите с паркирането.

- През 2020 г., в район „Надежда“ започна и изграждането на голям паркинг на ЦГМ, имаше ли трудности и на какъв етап е проекта в момента?

- В много столични райони, хората с основание казват, че няма места за регламентирано паркиране.  Политиката за изграждане на паркинги в кварталите е нашият най-силен инструмент да свалим автомобилите от тротоарите и зелените площи. Санкционирането на нарушителите е съпътстваща мярка, за което разчитаме на екипите на Общинска полиция, Център за градска мобилност и Столичен инспекторат.
През 2020 г., една от големите възможности пред район „Надежда“ беше изграждането на паркинг за около 150 автомобила в жк „Надежда“ 1, с инвестиция на общинското дружество Център за градска мобилност. Важно е да напомня, че се спазва предвиденото предназначение на подробния устройствен план на „Надежда“ 1, който е в сила от 2013 г. С този проект имаме една основна цел – да се подобрят условията за паркиране. Част от гражданите реагираха негативно на идеята на ЦГМ, паркингът да включва секция за репатрирани автомобили. След поредица от срещи и разговори, първоначалната концепция на Центъра беше оттеглена и паркингът ще бъде предназначен само за обществено ползване. Към днешна дата, проектът е преработен и очаквам строителният процес да бъде възстановен скоро. Столична община е длъжна да търси баланс в решенията си, като осигурява по-добри възможности не само за нови паркове, улици, детски площадки и спортни игрища, но и да предложи решения за регламентирано паркиране на автомобили. Един от най-големите плюсове на район “Надежда“ е, че има запазени зелени площи, както и терени за детски градини, детски площадки, паркинги и др.

- Кой е най-значимият обект, завършен и реализиран в район „Надежда“ през 2020 г.?

- Радвам се, че през 2020 г. успяхме да завършим ключови проекти за район „Надежда“, сред които са ремонта на Северен парк, вход от ул. „Народни будители“, и пълното обновяване на общо 12 сгради на образователни обекти в „Надежда“, разпределени в 5 училища и 5 детски градини, по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. В образователния сектор, прекият ефект е върху близо 3400 ученика и 1200 деца в детските градини. Към момента, близо 80 % от сградния фонд на учебните заведения в район "Надежда" е с нов облик. Определям го като успех, защото обектите бяха финализирани в условията на пандемия от COVID-19 и актуализиран бюджет на Столична община за 2020 г.  Като човек, който е роден в „Надежда“, знам какво означава Северен парк за жителите му. Днес, зелената „емблема“ на нашия район има нов облик и всеки ден радва хиляди посетители. С този проект, реализирахме ново осветление и канализация, две нови детски площадки и спортна площадка, площадка за разходка на кучета, зона за активен отдих и декоративен фонтан с водна площ, нова паркова мебел, посадени са над 200 броя нова растителност и др.

- Кой от стратегическите инфраструктурни обекти на Столична община попада във вашия район?

- Новото за жителите на район „Надежда“ е, че сред десетте стратегически инфраструктурни обекта на Столична община за 2021 г. е изграждането на бул. „Рожен“. Изграждането на този ключов булевард ще бъде от надлез над жп линията до Северна скоростна тангента. Това ще намали трафика , вредните емисии и задръстванията. свързва северните квартали и централната градска част. Бюджетът е с индикативна стойнот 20 млн. лв., а дължина на трасето ще бъде над 2 км. Вече приключва работното проектиране и се очаква до 2 - 3 месеца да се пусне обществена поръчка за избор на изпълнител. Вярвам, че този проект ще бъде ключов не само за район „Надежда“, но реално ще развие потенциала на северната зона на София.

- Планира ли се строителство на нови детски градини в район „Надежда“?

- До 2023 г. ще бъдат изградени 67 нови детски градини на територията на гр. София, съгласно Програмата на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова за строителство на нови детски градини и ясли. Към днешна дата, недостигът на места в район „Надежда“ е около 280 места. В последната година работихме по идеен архитектурен проект за изграждане на филиал на 24 ДГ „Надежда“. Вече имаме издадено разрешение за строеж. С този обект, ще разкрием 140 нови места в яслена и градинска възраст. Сградата е съставена от три двуетажни корпуса, всеки с отделен вход, разположени върху разгърната застроената площ (РЗП) от 2 162 кв.м. Отделните компоненти ще бъдат третирани с различни цветни мазилки, като така ще придобият индивидуален облик. Всяка група ще разполага с помещения за сън и игра, гардероб, тоалетна и разливно.
Интересното при този проект е, че това е първата детска градина, която ще се реализира след одобрен доклад за намаляване на отстоянието от Столичен общински съвет. Промени в Наредбата, ни позволиха да използваме максимално капацитета на терена и градината ще бъде с 6 групи, вместо с първоначално предвидените 4 групи.

- На територията на район „Надежда“ се реализира още един интересен европейски проект – URBiNAT. Кои са новите моменти в него?

- Столичният общински съвет прие съвместния ни доклад с главния архитект на София арх. Здравко Здравков във връзка с изготвената урбанистична концепция за градско обновяване с участието на местните общности „Зелен коридор на здравето“ в район „Надежда“ – СО по проект URBiNAT. През изминалата година, екипът на проекта проведе детайлен местен анализ и проучи мнението на жителите по ключовите теми за проекта. В заложения проектен потенциал, са идеи като зелен амфитеатър, учебна оранжерия, многофункционално спортно игрище, кътове за отдих и семейни игри и др. Припомням, че „зелените коридори на здравето“ се планират и ще бъдат изградени от „водещите градове“ Порто, Нант и София, в периода 2020-2023 г., с финансиране от бюджета на проекта. За мен този проект е възможност да изградим градска среда с ново качество, посредством прилагане на природосъобразни решения.

- Господин Димов, много от вашите колеги, кметове на райони, продължават да говорят и настояват децентрализация, какво е вашето мнение?

- Районният кмет е ключова фигура на местно ниво, но е важна координацията и комуникацията с централните общински структури. За да върви един район напред, трябва да има ясна визия за неговото развитие и съответното централно финансиране, при осигурена проектна готовност.
Смятам, че трябва да се търси баланс в прилагането на децентрализация на районите. Нека погледнем плана, който представи кмета на града Йорданка Фандъкова по отношение строителството на нови детски градини. Впечатляващ е броя нови детски градини, заложен за ново изграждане в някои столични райони. Там, където има голям дефицит на места, се предвижда интензивно строителство на 6 до 8 нови градини. Кой район може да реализира подобно мащабно строителство самостоятелно? От лозунгите - до реално свършената работа, има много дълъг път.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 58 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 292 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 586 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Район „Надежда“ с отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детств......

Столичният район „Надежда“ получи  отличителен знак "Аз гарантирам щастливо детство" в категория  ...

Прочети още keyboard_arrow_right