В Надежда ще проведат обществено обсъждане за паметник на Хан Крум

-

Снимка: Столица.bg

В столичният район "Надежда" ще се проведе обществено обсъждане на тема : Мотивирано предложение за издаване на скица-виза за проучване и проектиране на обект: „Паметник на Хан Крум“, съобщават от районната администрация.

Обсъждането ще бъде проведено днес, 5 юли, вторник, от 18:00 часа, в концертната зала на Общински културен институт – Надежда, с адрес: бул. „Ломско шосе“ 2.

Планира се монументът да бъде поставен в Северния парк, близо до водното огледало в зеленото пространство. Предстои да бъде обявен конкурс за паметника, както и да се търси необходимото финансиране за изграждането му.

Инициативата за изграждане на паметник на хан Крум в Северен парк възниква сред учениците на 164-та ГПИЕ "Мигел Де Сервантес". Идеята се появява спонтанно през 2019 г, в часовете по предмета "Свят и личност" на млади и активни хора от Испанската гимназия, водени от своя преподавател по история Татяна Долмова.

Над 2500 ученици от столични училища участват в подписката за издигането на паметника. Инициативата подкрепят и инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда", заедно кметовете на район "Връбница" Младен Младенов и район "Илинден" Иван Божилов, които се включиха и в Инициативния комитет за реализирането на идеята.

През 2021 г. се организираха срещи между младежите от 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" и техните връстници от двете най-големи училища в район "Надежда" - 101 СУ "Бачо Киро" и 54 СУ "Св. Иван Рилски", които подкрепиха идеята с над 600 подписа.

Изготвено е и становище от Експертно-художествения съвет към Столична община. То гласи, че по отношение изграждането на паметници на българските владетели следва да има ясна концепция, критерии за поставянето им и да бъдат провеждани съответните конкурси.

Писмени становища по Мотивираното предложение могат да се подават до 19.07.2022 г. по реда на чл. 23 от НРНПООСО в деловодството на район „Надежда“ – СО на ул. „Кирил Дрангов“ № 55. Становища, постъпили след посочения срок, няма да бъдат разглеждани. Мотивираното предложение ще бъде изложено в стая 206 на етаж 2 в сградата на районната администрация. Допълнителна информация по проекта по времето на изготвяне на становищата ще представя арх. Димо Александров – гл. арх. на СО - район „Надежда“.

Заключителната обществена дискусия ще се проведе на 26.07.2022 г. от 18:00ч. в залата на ОКИ „Надежда“ на бул. „Ломско шосе“ № 2.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 237 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1563 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Полицай от ГДБОП и деца от „Надежда“ си говориха за опасностите в......

Стотици деца от 16 ОУ "Райко Жинзифов", 98 НУ "Св. св. Кирил и Методий" и 63 ОУ "Христо Ботев" в столичния район „...

Прочети още keyboard_arrow_right