Кметът на Нови Искър пред Столица.bg: COVID-19 ни забави, но не ни отказа от изграждането на спортна зала в Нови Искър

Кметът на Нови Искър пред Столица.bg: COVID-19 ни забави, но не ни отказа о

Снимка: Фейсбук

Водим разговори с ЦГМ за намаляване на интервалите на движение на градските автобуси в пиковите часове, каза Даниела Райчева

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева споделя за предизвикателствата да се управлява в условията на COVID-19. Повечето от проектите в района са реализирани, а плануваните са забавени от епидемията. Но екипът на Райчева не се отказва и вече работи по проект за изграждане на спортна зала в град Нови Искър.

- Госпожо Райчева, кой е новият значим в район Нови Искър през 2020 г.? 

- 2020 година беше изключително трудна за всички. Плановете се преобърнаха на 360 градуса в рамките на месец. В началото на годината успяхме да завършим окончателно стратегически важен обект, чието изграждане бяхме започнали през 2019 г. Става въпрос за изцяло новата сграда на детска градина 135 “Мое детство“ в най-големият квартал на град Нови Искър – Курило. Проект, върху който работихме изключително много и беше много необходим, тъй като преди това детската градина се помещаваше в две стари, етернитови едноетажни сгради. Успяхме да завършим и друг, стартирал в края на предходната година проект, този за преустройството на бившата баня в село Чепинци за нуждите на местното читалище. 

- Какви затрудненения и на кой обект имахте през 2020 година? 

- Не сме имали затруднения по реализацията на проект за нов обект през миналата година. Всички дейности вървяха в срок с изключения на няколко минимални и напълно допустими забавяния, главно свързани с документация.

- Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район? 

- Към този момент сме построили две изцяло нови детски градини на територията на район „Нови Искър“. Едната се намира в квартал „Кумарица“ и е на мястото на стари и компрометираните, етернитови постройки, които се бяха и напукали в следствие на земетресение.  Втората е тази, за която ви казах преди малко, в квартал „Курило“. В момента екипът ми работи по подготовката на документацията за нова детска градина в село Мировяне. 

- Кои от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада във вашия район, започнало ли е строителството и кога трябва да е готов? 

- Важен инфраструктурен обект, който в момента се реализира на територията на район „Нови Искър“, е цялостната рехабилитация на Северната дъга на Софийският околовръстен път. Този стратегически важен пътен участък за северните столични квартали от дълги години се нуждаеше от ремонт. Северната дъга на околовръстния път свързва населените места от няколко района  с друга важна пътна артерия – Северната скоростна тангента. В момента се работи в участък между селата Световрачене и Локорско. Друг важен инфраструктурен обект, върху който работим в момента, е да изградим локалите на Северната скоростна тангента (ССТ) при село Кубратово и кв. „Бенковски“ в район „Сердика“. Този проект ще осигури по-голяма свързаност на тези населени места с високоскоростния път, но и ще осигури директна връзка с многото фирми, намиращи се в зоната на „Военна рампа“ с тангентата. Заедно с кмета на район „Сердика“ приключихме процедурата по събиране и обработване на документите за изкупуване на терена от частни собственици и в момента Столична община поетапно сключва договорите за изкупуването на имотите, попадащи под локалите, за да можем да преминем към проектирането. 

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район? 

- Епидемията от COVID-19 се отрази така, както и на всякъде в страната. До този момент нашето поколение не се беше сблъсквало с такъв проблем и това доведе до сериозна стагнация в началото, но с общи усилия успяхме леко по леко да започнем да си връщаме стария начин на работа. Разбира се, пандемията се отрази силно върху всички сектори в страната и най-вече в столицата, където е концентрирана голяма част от икономиката и населението, а съответно и процентът на заболелите беше най-висок. За наше щастие, броя заболели в район „Нови Искър“ през цялото време, не беше голям. Загубиха се, обаче, много работни места. За щастие, правителството реагира бързо и благодарение на няколкото отворени програми за подпомагане на бизнеса и запазване на работните места. Голяма част от фирмите на териотрията на район Нови Искър успяха да минимизират щетите от пандемията и същевременно да се помогне на хората. В същото време бързо успяхме да реорганизираме работата на администрацията и тя не спря нито за момент през 2020 година. Нямахме и забавени преписки. Всичко това се случи благодарение на добрата екипна работа и отдадеността на голяма част от колегите, за което им благодаря много. 

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация? 

- В последните месеци работим усилено по оптимизация на районния сайт и към свързаността му с единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги към Държавна агенция „Електронно управление“. Ще можем първоначално да предлагаме над 50 електронни услуги. Стартът очакваме да е в близкият месец, месец и половина. 

- Какво не успяхте да реализирате през 2020 г. ?

- Знаете, че с налагането на първият локдаун, се наложи Столична община да оптимизира както цялостния бюджет, заради силнино намалелите приходи, така и инвестиционната си програма. Разбира се, не се отказваме от визията си за развитието на нашия район, така че смело продължаваме от там, от където епидемията ни стопира. Един от многото проекти, които искаме да реализираме и върху документацията, за които работим в момента, е да се изгради спортна зала в Нови Искър. 

- Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове? 

- Район „Нови Искър“ е все по-динамично развиващ се столичен район и средствата, които са необходими, никога не са достатъчно. В този случай не мога да назова конкретна сума. Само в сектор „Пътна инфраструктура“ са необходими огромни средства, тъй като район „Нови Искър“ е вторият по площ столичен район с огромна пътна мрежа. Повечето училища на територията на района са в добро състояние, но пък някои от тях се нуждаят от саниране и по-добра енергийна ефективност. Планираме да продължим и обновлението на сградния фонд при детските градини. 

- Имате ли нов парк или зелено пространство в район Нови Искър?  

- Имаме планове да изградим нов парк около сградата на бъдещата църква в квартал „Курило“. Това е и единственият квартал, който няма собствен храм и проектът е важен за нас. В момента в квартала има само една църква и тя се намира на гробищата. Предстои и втори етап от облагородяването на парк „Кестените“ в квартал „Славовци“, където пре з2019 година изградихме много модерна площадка за стрийт фитнес.  

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Радвам се, че към този момент 80% от линиите на градския транспорт, обслужващ район „Нови Искър“, са с нови автобуси и предстои до няколко години всички стари автобуси да се обновят. Другият сериозен проблем, пред който сме изправени, е че в пиковите часове интервалите за движение трябва да се скъсят, за да могат да поемат всички жители, които ходят на работа в столицата. Заедно с общинските съветници и ръководството на Центъра за градска мобилност в момента водим разговори за разрешаването и на този проблем. 

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община? 

- Всички спирконавеси на територията на района са почти изцяло обновени. Спирките на най-натоварените и възловите места са подменени изцяло. През миналата година стартирахме кампанията да променяме облика на спирките с ликове на национални герои и техни цитати. Инициативата има както пряк ефект в посока промяна облика на града, така и постигна един интересен резултат. Имахме голям проблем с вандалските прояви. Ежемесечно се налагаше да се поправят счупени спирки или да се пребоядисват такива, надраскани с нецензурни надписи. С реализирането на кампанията видяхме, че за една година нито една от спирките, на които сложихме лика на видни българи, част от нашата история, не е надраскана или счупена. Като голяма придобивка мога да отбележа и разкриването на постоянния център за издаване и презаверка на карти и продажбата на билети в Нови Искър. Така Центърът за градска мобилност осигури огромно удобство на жителите на нашия район и в частност на града, за да не се налага да пътуват до София, за да получават тази услуга.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (39%, 239 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
 • Луна (7%, 46 Гласове)
 • Друг (7%, 45 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 617 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Читалището в Доброславци празнува 100 години...

Изложба по повод "100 години Народно читалище "Пробуда-1921" в с. Доброславци" бе открита на партерния етаж на поликлини...

Прочети още keyboard_arrow_right