СОС одобри залесяване на гора в Нови Искър

СОС одобри залесяване на гора в Нови Искър

Снимка: pixabay

Столичният общински съвет (СОС) гласува единодушно да продължи залесяването на общински терен в землището на с. Негован, район „Нови Искър“.

Дейностите ще бъдат част от инициативата на кмета Йорданка Фандъкова „Новата гора на София“. Вносител на доклада е зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Идеята е чрез създаване на крайградски гори и зелени пояси, да се увеличат зелените площи и да се подобри качеството на въздуха в столицата.

Теренът е избран по предложение на районната администрация и кмета на с. Негован. Площта му е 137 051 кв. м. - публична общинска собственост – земеделска земя. Предвижда се там да бъдат засадени общо 85 657 едногодишни фиданки от вида цер, допълнен при необходимост от видовете зимен дъб и благун.

Засаждането ще се извършва с помощта на доброволци. Фиданките ще бъдат осигурени от ОП "Общински гори и земи", което ще се грижи и след това за дръвчетата.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2013 г., когато с решение на СОС беше определено мястото за засаждане – землището на кв. "Суходол", район „Овча купел“. За периода от 2017 г. до 2020 г. на терен с площ над 206 дка бяха засадени 103 350 фиданки от видовете бяла акация и цер, припомня районният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мъж от Нови Искър поиска ръката на своята любима в народна носия...

На фона на красива природа и автентичен български фолклор Мартин от столичния район „Нови Искър“ предложи бр...

Прочети още keyboard_arrow_right