Доброволци възстановяват имената на скулптурите в парк "Заимов"

Антон Цанев, Букви, 2016 – 2017

Снимка: СБХ

Доброволци са се заели със задачата да възстановят имената на скулптурите в столичния парк "Заимов". За целта те търсят информация и съдействие от гражани и творци.

Паркът "Заимов" е единственият парк-галерия със съвременни скулптури в София, но освен, че са вандализирани, на тях липсват и информационни табелки, от които да става ясно чие е произведението, какво е неговото име и кога е създадено. Освен, че показва крайно неуважение към труда на авторите, това озадачава и гражданите, които не са наясно какво точно виждат пред себе си. За съжаление, през годините голяма част от информацията явно е изгубена в дебрите на администрацията.

Голяма част от скулптурите в парк "Заимов" са поръчани и поставени по проект - „Скулптура 2001“ - финансиран от Столична община и Министерството на културата. Участват имена като Иван Русев, Георги Чапкънов, Величко Минеков, Снежана Симеонова, Леда Старчева, Альоша Кафеджийски,Христо Харалампиев и др. На откриването на изложбата присъства и тогавашния премиер Иван Костов.

22 години по-късно голяма част от статуите са покрити с драсканици и/или вандализирани по друг начин. Няма и никога не е имало информационни табелки поне с имената на автора, името на творба и годината на нейното създаване, пише Димитър Димитров, който се е заел с нелеката задача да възстанови данните за скулптурите.

В отговор на въпрос по ЗДОИ от Столична община му предоставят само списък с творци, но не и имена на творби или точна локация. В базите данни на Държавен културен институт и в Регистъра на паметниците в София се намира само оскъдна информация. Възможно е дори повечето скулптури да не са с изрядни документи/паспорт и да не съществуват според общината.

Сега молим всеки, който би могъл да помогне с информация, или познава човек, който евентуално знае нещо, да се свърже с инициаторите на кампанията. Данните се събират в отворена база на адрес: https://childlike-vessel-53c.notion.site/44d6d69c8bc045ad9f53aa5aced58f8a

След като информацията бъде събрана, ще бъдат изготвени временни табелки , които да указват какво точно виждаме , казва Димитров. Целта, която си поставят гражданите е промяна в отношението на гражданите и общината към изкуството в парка. При следващ основен ремонт на парка в проекта ще се включат и постоянни информационни табели.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна подготовка за строеж на детска градина на мястото на "Пти......

Започна преместването и изграждането на подземните комуникации в имота, в който трябва да се построи бъдещата детска гра...

Прочети още keyboard_arrow_right