Николай Александров: Започва проектирането на нова детска градина в район "Оборище"

-

Снимка: Facebook

Недостигът на места в детските градини в район "Оборище" не е голям, каза пред БНР кметът на района Николай Александров. Той добави, че започва проектиране на нова детска градина при бившия птичи пазар, в близост до бул. „Данаил Николаев“.

„Бившият птичи пазар беше с проект с административна сграда с апартаменти. Ние направихме анализ, че на това място трябва да бъде решен социален проблем – или надземен голям паркинг или детска градина. Разработи се проект за детска градина, който отиде при г-жа Фандъкова, а с арх. Здравков разговаряхме за паркинг. В крайна сметка идеята за голям детски комплекс надделя. Променихме статута на мястото и там ще се строи детска градина и ясла. Започва се проектирането за детска градина“, каза кметът на „Оборище“.

Относно спортните и детските площадки в „Оборище“, Александров каза, че местният бюджет за поддържане, изграждане и почистване на спортни площадки на годишна база е 50 000 лева.

Кметът заяви, че за него е важно парк „Заимов“ да се освободи от павилиони, заведения и търговски обекти. По думите му, паркът трябва да е за почивка и разходка, а домашните любимци да се разхождат на едно място. "Борим се за изграждане на площадка за домашни любимци в парк „Заимов“", каза още той.

Относно правомощията на районните кметове, Александров коментира:
„Районният кмет каквото и да иска, то става с благословията на Столичната община. Той няма почти никакви възможности, ако желае нещо да направи самостоятелно“.

„Аз ако съм гражданин, който живее в „Оборище“, за мен районът е на хората, които живеят там. Той трябва да обслужва хората, които живеят, това е едната част. Другата са гостите или които идват по някакъв начин в този район“, каза Александров.

Относно преминаването на част от „Оборище“ от зелена в синя зона за локално платено паркиране, той коментира: „Ще се промени това, че хората, които могат да си оставят автомобила за 4 часа, вече ще могат да го оставят за 2 часа. Центърът за градска мобилност или тази част, която отговаря за паркирането и събирането на парите от това паркиране, искам да попитам – това търговско дружество, което е натоварено да реализира печалба и да носи дивиденти на акционерите си ли е или това дружество е създадено със социална цел да реши трафика и паркирането в града?“.

Александров добави, че заедно с районната администрация от година правят опити да намерят начин за регулация на общинската земя, прилежаща към сградите и търсят начин тя да се стопанисва от гражданите, които имат отстъпено право на строеж.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 470 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 239 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 180 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1134 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Приеха ПУП за нова детска градина в район „Оборище“...

Общинския експертен съвет по устройство на територията на свое заседание прие подробния устройствен план за изграждане н...

Прочети още keyboard_arrow_right