Банята в „Овча купел“ се превръща в научен център

Банята в Овча купел

Снимка: Фейсбук

Започва изграждането на научен център изследване на полезните свойства на минералните води в сградата на старта баня в „Овча купел“. Това става възможно след като Софийският университет получи аванс от 6 млн. лв. Ръководителят на проекта проф. Иван Илчев споделя, че проектът, чийто инициатор е консорциума „Наследство БГ“, ще се финансира по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с приблизително 30 млн.лв.

В консорциума участват 4 университета, един от тях е СУ, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", 7 института на БАН. Бизнес партньор е Столична община, а няколко организации, работещи вобластта на туризма и културното наследство, са асоцирани партньори. Те ще могат да използват за своите интереси резултатите от проучванията на центъра, споделя Дневник. Основната база на научния център ще е в старата баня, а останалите бази ще бъдат разположени в ресторант „Яйцето“ в Ректората и в университетската сграда срещу Кукления театър. Инженеринговият проект е поверен на Регионалния исторически музей, защото банята е паметник на културата.

Там ще се разположат конферентна зала, компютърна зала и две лаборатории. В тях ще текат изследвания за въздействието на минералната вода върху човешкия организъм. В тези проучвания ще се включи екип на Националната спортна академия. В центъра се предвижда да бъдат назначени 270 иследователи. Строителните дейности са планирани за месец март. Все още се подготвят документите за обществените поръчки.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В Овча купел решиха да няма еднопосочно движение (СНИМКИ)...

Жителите на Овча купел заедно с районната администрация проведоха финалната дискусия по общественото обсъждане за въвежд...

Прочети още keyboard_arrow_right