Идеен проект за 200 000 лева ще се изготви за банята в Горна баня

-

Снимка: Столица.bg

Минералната баня е едно от най-големите богатства на квартал Горна баня в София. Състоянието на банята е много лошо, но въпреки това от рано сутринта хора се редят на опашка за да налеят вода. Общината обаче има планове за възстановяването на сградата, която е дала името на квартала.

Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ)

Минералната вода на Горна баня е дадена на концесия до 2035г., а концесионната такса по договора е изключително ниска. Това заяви пред Радио София Дарина Лучанска – зам.- кмет на район "Овча купел". На практика от нея почти нищо не влиза обратно в района 2/3 от таксата отива в държавата, а 1/3 - в Столична община. В резултат на липсата на средства, сградата на банята е в много лошо състояние, обясни Лучанска. По думите на зам-кмета, районът получава между 350 000 и 400 000 лева годишно, които са предназначени основно за ремонт на инфраструктурата. Сумата не е само за Горна баня, а за целия район "Овча купел", който включва "Овча купел", Горна баня, Суходол и Мало Бучино,

За банята е отделен дебит в концесионния договор, но той е нищожен, добави тя. Така дори банята да бъде възстановена като баня, в нея ще има минерална вода, но тя няма да е много, поясни още зам.-кметът.

"Външния вид на сградата не е в добро състояние, а и вътре нещата не са много по-добри, влизахме миналата година", каза Дарина Лучанска.

"През 2016 г. беше прехвърлена от държавата на Столичната община, като тя даде баните и в "Горна баня", и в "Овча купел" за стопанисване на Регионалния музей, който да кандидатства за възстановяването им по европейски проекти, тъй като общината няма право. За банята в Горна баня нещата не се случиха", обясни Лучанска.

Банята е преминала през много перипетии, по думите на зам.-кметът. При единия от идейните проекти е липсвало съгласуване с института за недвижимо културно наследство, а сградата е паметник на културата и това съгласуване е задължително. През 2020г. е имало отделени 700 000 лв, но заради ковид кризата се е наложило общинския съвет да ги пренасочи.

"През тази година отделените средства са 200 000, с тях трябва да се изготви такъв проект. Нещата се движат от Регионалния исторически музей и искрено се надявам до края на годината да имаме този проект", каза Дарина Лучанска. Тя поясни, че не става въпрос за музей, а за хидротермален център. За банята в "Овча купел" вече има подписан договор за изработването на проект, допълни тя. 

Дарина Лучанска каза още, че много разчита нещата да се случват бързо, защото разрушенията, които са настъпили в сградата само за година, са много големи. "Хората, които всеки ден идват и пълнят вода, не си дават сметка, каква опасност представлява сградата. За съжаление, няма как да се поставят ограждения, защото това ще означава да ограничим достъпа до водата", каза тя. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В район "Овча купел" монтират 14 нови маси за тенис...

От днес започна доставката и монтирането на 14 нови маси за тенис, които ще бъдат монтирани на открити площадки на терит...

Прочети още keyboard_arrow_right