Кметът на "Овча купел" е решен да се бори за парк "Кукуряк"

-

Снимка: Facebook

"Парк "Кукуряк" със сигурност ще има, въпросът е в какъв обем ще се реализира той, и в какви срокове." Това заяви пред Столица.bg кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов.

Във вчерашния ден районният кмет алармира за опити на имотната мафия да се добере до парцел от 7 декара, част от разработката на парка, посредством фалшив нотариален акт за собственост. Преди няколко дни от района са научили и че въпросният терен е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител.

Район „Овча купел“ притежава акт за общинска собственост на този парцел и, разбира се, отказахме да признаем тази претенция за собственост. По казуса вече втора година се води дело, каза още Стефанов. "Подали сме възражение до съда с настояване публичната продан да бъде спряна незабавно. Сезирали сме прокуратурата за извършване на проверка на всички документи, придружаващи обявлението за продан и замесените лица", добави той, като уточни, че документите са подадени тази седмица и все още няма официален отговор от никоя институция.

"Противопоставям се категорично на всякакви опити за саботаж и осуетяване на реализацията на парка. Ще защитавам безкомпромисно всеки квадратен сантиметър общинска земя и ще се боря срещу всеки, който си мисли, че може да присвоява общинска собственост безнаказано. Ще настоявам всички правоохранителни институции да си вършат съвестно работата и да защитят обществения интерес, както и ще съобщавам публично за пробойните в работата им", заявява категорично районният кмет.

В момента тече процедура за изготвяне на нов ПУП за парка. Новият план се изготвя от главният архитект на София Здравко Здравков. След приключването на неговата работа ще се пристъпи към създаването на идеен проект, но за момента това не е възможно, тъй като не се знае каква територия ще обхване бъдещият парк.

Територията, на която се предвижда да бъде построен парк "Кукуряк" в столичния квартал "Овча купел" включва както общински терени, така и такива със спорна собственост, и няколко парцела с частна собственост. Това е главната предпоставка за забавяне на реализацията на парка. Една голяма част от предвидената за зелено пространство територия пък е собственост на БАН. "Водим разговори с тях, засега са обнадеждаващи. В оптимистичния вариант строителството на парка частично може да започне още догодина", каза районния кмет.

Ангел Стефанов заяви още, че се надява институциите да си свършат работата и разчита на незабавни и адекватни реакции, включително търсене на наказателна отговорност на замесените лица. По думите му, няма да се стигне до активни протестни действия в защита на обществения интерес, тъй като от страна на районната администрация документите са подготвени изрядно. В противен случай обаче гражданите със сигурност ще изразят своето недоволство от това, че паркът отново няма да се случи.

"Овча купел заслужава парк „Кукуряк“ и вярвам, че заедно няма да допуснем част от него да ни бъде отнет", категоричен е районният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна възстановяването на банята в Овча купел (СНИМКИ)...

След дълги години на разруха, днес беше поставено началото на реалните дейности за възстановяване на банята в столичния ...

Прочети още keyboard_arrow_right