Кметът на Овча купел защити интересите на гражданите, не иска високо строителство в Овча купел 2

photo_library
 • Овча купел инвестиционни намерения

  Снимка: Google.com

 • Становище на кмета на район Овча купел Ангел Стефанов

  Снимка: Фейсбук

Ангел Стефанов даде становище против инвестиционните намерения и ИПЗ

Новоизбраният кмет на Овча купел Ангел Стефанов се зае и усилено работи срещу презастрояването на района, за да осигури необходимите за живеещите обществени пространства и адекватна инфраструктура. Стефанов даде своето становище като районен кмет за инвестиционни намерения в Овча купел 2. В него категорично е против желаните промени за високо строителство в зона, в която трябва да има обществени пространства.

Съвсем открито и прозрачно кметът на Овча купел публикува своето становище в социалната мрежа и с него се запознаха жителите на района. Очаквано или не при главният архитект на София е постъпило искане за промяна на предназначението на терени или по точно искане за Изменения на Плана за застрояване (ИПЗ).

Според заявените инвестиционни намерения промяна на предназначението трябва да има по новата улица "Централна" в Овча купел 2 около метрото. Зоната е зад болница "Доверие". А това означава промяна на предназначението на имотите и увеличаване на етажността на строителството.

"Съгласно действащ ПУП описаните имоти са предназначени за обществено обслужващи и търговски дейности. Предложението предвижда да се направи промяна на предназначението им и застрояване на високоетажни жилищни сгради. Смятам за неуместно насърчаването на мащабното строителство, което не удовлетворява потребностите на гражданите и не допринася за подобряване на качеството на живот в района", категорично е мнението на кмета Ангел Стефанов.

Той е получил от арх. Здравков искането, за което трябвало да даде становище от районния кмет.

"Съгласно действащ ПУП, описаните имоти са предназначени за обществено обслужващи и търговски дейности, кореспондиращ с цялостната разработка на кв. 12, предвиждащ реализацията на обществен театър с пешеходни пространства, административни и културни институции и търговско обслужване.  Устойчивото развитие на града и района изисква да се удовлетворят потребностите от обществени услуги и добро качество на живот на вече населяващите дадената територия, преди сляпо да се насърчава мащабно строителство, което да води до повишаване на гъстотата на населението. В тази връзка считаме, че за реализацията на инвестиционно намерение, подобно на заявеното, следва да се направят подробни и задълбочени изследвания за комплекса. Новите многофамилни, високоетажни сгради ще доведат до натоварване на транспортната и социалната инфраструктура на територията, което също е необходимо да се изследва и вземе под внимания при евентуално разрешаване на предложеното изменение", пише в становището на кмета относно инвестиционните намерения.

Ще настоявам преди одобряването на всяко Искане за ИПЗ да се правят задълбочени и подробни изследвания на района като се отчитат множество фактори, включително транспортната и социална инфраструктура в района, категоричен е кметът на район Овча купел Ангел Стефанов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (32%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отдел "Общински приходи" в "Овча купел" утре следобед ще е без то......

  Без ток ще бъде утре следобед отдел "Общински приходи" на район "Овча купел". След 12 часа няма да се приема...

Прочети още keyboard_arrow_right