Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня в Овча купел (СНИМКИ)

photo_library
 • Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня

  Снимка: Столица.bg

 • Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня

  Снимка: Столица.bg

 • Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня

  Снимка: Столица.bg

 • Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня

  Снимка: Столица.bg

Викове, напрежение и отричане на проекта за възстановяване на минералната баня в Овча купел придружаваха общественото обсъждане и дискусията снощи в столичния квартал.

Районният кмет на Овча купел Ангел Стефанов организира публичната дискусия, а целта беше да се намери решение на въпроси, които до момента не бяха уточнени при стартирането на проекта. Както е известно над 30 години собственик на емблематичната баня с минерална вода беше Министерство на здравеопазването.  След прехвърлянето на Столична община, преди 6 години, от Московска 33 започват да търсят решение и средства за възстановяването на рухналата сграда, която освен в руини беше опасна.

Столична община намери решение и през 2020 г. сградата бе включена за европейско финансиране по проект „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения”, по порект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения  "Наследство БГ" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Според проекта там ще има единствения на Балканите "Научен център" за изследване на минерална вода, рекреационен център и зона за гражданите, които за ползват лечебната вода.

В момента е пусната обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта за инженеринг. След избора предстои проектиране и стартиране на строителните дейности. Както е известно именно възстановяването на банята в Овча купел стана причина за оставката на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов заради забавяне на процедури.

Бюджетна комисия на СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяване на банята в Овча купел

След няколко часова дискусия снощи, викове и отричане на проекта, хората бяха обединени от искането банята да се превърне в балнеолечебница. Особено активни в отричането и настояване на спиране на проекта бяха представители на гражданско сдружение и около десетина служители на съседната на минералната баня „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД. 

Всички те предлагаха банята да стане балнеолечебница или СПА център, без да са наясно, откъде ще е финансирането и кой ще я стопанисва. "Министерство на здравеопазването над 30 години беше собственик и стопанисваше банята, защо за тези 30 години не я направиха в СПА център или балнеолечебница", попитаха привърженици на проекта.

Очаква се до седмица проектът за ремонт на банята в Горна баня да получи одобрение от МК

Никой не получи и отговор на въпроса, защо сега, когато Столична община е намерила решение за възстановяване на минералната баня, трябва всичко да се спре и да се чака още 30 години. На дискусията присъстваха общински съветници от СОС, местни граждани, депутатът от Демократична България д-р Александър Симидчиев и представители на неправителствени организации.

Всъщност дискусията бе организирана, за да има публичност и прозрачност по отношение на проекта и да се коментират въпроси като "Какви взаимоотношения ще имат Столична община и Научния център?", "Какво ще се случи с помещенията след изтичане на срока на проекта?" и "Какви са бизнесмоделите за управление на обекта след възстановяването на сградата?. 

Много лошо впечатление направи невъзпитаното държание на противниците на проекта, които не позволиха на другите присъстващи спокойно да изслушат презентацията.

"Защо хората от НПО-то не се застъпиха за банята в Княжево, която от години е в разруха. Защо не се застъпят за минералната баня в Горна баня, а сега искат да се спре постигнатото досега за банята в Овча купел?", попитаха през Столица.bg граждани присъствали на дискусията снощи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 286 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 226 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 795 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В „Овча купел” компенсират неприети деца в градините...

Ако през учебната 2021/2022 г. детето Ви не е прието в държавна или общинска детска градина или училище поради липса на ...

Прочети още keyboard_arrow_right