Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ)

photo_library
 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

 • Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

  Снимка: Столица.bg, Диана Юсколова

Сградата на минералната баня в столичния квартал Горна баня е пред срутване. Местните жители и експерти са категорични, че е в аварийно състояние. Жителите на Горна баня обаче продължават да таят надежди, че емблематичната сграда ще бъде спасена, а по-големите оптимисти очакват отново да заработи и да се ползва от жители и гости на квартала.

Такива изгледи има, но след 4 години обещания хората май вече не вярват, че отново ще влязат в ремонтираната минерална баня. През 2019 г. обектът е прехвърлен и става собственост на Столична община. От тогава започват да се "отглеждат" и надеждите на местните за светло бъдеще на минералната баня.

Рухналата минерална баня в Горна баня се превърна в средище на родния фолклор (ВИДЕО)

На 7 май се навършват 4 години от издаването на акт за собственост. И тогавашният зам.-кмет на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов съобщава, че ще се пусне процедура за обществена поръчка за ремонт. От тогава колко много вода изтече, а сградата на банята се руши и всеки момент ще рухне. Покривът е кърпен с парчета ламарина, а по сградата от години растат брезички - по покрива и фасадата.

Въпреки концесионния договор за бутилиране на минерална вода, има скромен дебит за минералната баня и с изграждането на резервоар - може спокойно да се използват двата басейна вътре и няколко индивидуални вани и джакузита по примера на Панчарево, надяват се местни оптимисти. Те вярват, че както минералната баня в Панчарево и тази може да носи приходи на Столична община и Горна баня да си възвърне някогашния имидж на балноелогичен център.

Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня

Още преди 3 години хората правят подписка, петиция, пишат до омбудсмана и настояват да се спас, като се ремонтира минералната баня, защото тя е историята, настоящето и бъдещето на няколко поколения горнобанци. Заради дългото чакане и бездействие местите казват, че са готови със собствени средства и труд за започнат да я ремонтират.

Дори и така да е, без проект и строителни разрешителни хората не могат нищо да направят, защото Столична община е собственик, категорични са жители на Горна баня. В бюджета на Столична община за 2022 г. са предвидени 1 млн. лв., но няма яснота кога ще се пусне конкурс за избор на проектант. А от предвидения милион реално ще се ползват около 200 - 300 000 лв. за проектиране.

"Нека да дойде г-н Боршош, зам.-кмет по култура и образование на Столична община, както г-н Чобанов дойде преди няколко години в Горна баня и да обсъди с обществеността вариантите и сроковете за реализация на проекта. Нека да ни обясни и причините за забавянето, призовават местни жители.

Проектът за ремонт на банята в Горна баня е на съгласуване в Министерство на културата

Проверка на Столица.bg установи, че съдбата на минералната баня в горна баня е в ръцете на Регионалния исторически музей-София, защото е културна ценност. И от там потърсихме отговори на 8 въпроса. Зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош ни препрати към директора Исотрическия музей - Доц. Венета Ханджийска-Янкулова. Не получихме конкретни отговор, но пък отново разбрахме, че има проект и има намерение да се обяви процедура за проектиране.

Ето и пълният отговор от директора на РИМ-София

Проект „Адаптация и реставрация на минерална баня „Горна баня“ като хидротермален център с минерална вода“

През последните 15 години Столична община провежда последователна и устойчива политика за опазване културно-историческото наследство на територията на общината. През 2017 г., в изпълнение на Решение на Столичния общински съвет, Регионален исторически музей/ РИМ/ – София, участва като партньор при подаване на проектно предложение по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Министерство на образованието и науката /МОН/ за „Изграждане и развитие на център за компетентност“ в сградата на минерална баня “Горна баня“, с цел нейното реновиране. Проектното предложение на РИМ - София не беше одобрено за финансиране. Въпреки това, в изпълнение на Решение на Министерски съвет от 2017г., в края на м. декември 2018г., е сключен Договор между Областния управител на гр. София и Столична община за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху поземления имот, заедно със сградата на банята. Със Заповед на кмета на Столична община, сградата на минерална баня „Горна баня“ е предоставена за управление на РИМ-София, който е специализирана общинска структура за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на столицата.

7 млн. лв. за възстановяване и реставрация на минералните бани в София

През 2021г, със Становище №СТ-84-370/27.04.2021г. от Министерство на културата е съгласувана Виза за проектиране, Задание за проектиране и Идеен инвестиционен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня „Горна баня“ като хидротермален център с минерална вода“. Предвижда се в сградата на минералната баня да се предлагат широк спектър от услуги с минерална вода за здраве.
Тъй като сградата от много години е в аварийно състояние, с цел опазване на недвижимата културна ценност от разрушаване, предстои провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител на проектиране в работна фаза и изпълнение на реставрация на фасадите и покрива на минералната баня, което е първият етап от проекта за реставрация и адаптация на сградата. Резервиран е и необходимият дебит за процедурите с минерална вода, които ще се предлагат. В бюджета на Столична община за 2022 г. са осигурени 200 000 /двеста хиляди / лева - за изготвяне на работен проект за реставрация на фасади и покрив, за възлагане на консултантски услуги по чл.166 от Закона за устройство на територията и за други подготвителни дейности.

Пускат обществена поръчка за ремонта на банята в Горна баня

В момента горнобанци могат единствено да си наливат вода от чешмата отпред, която също е в ужасно състояние, изкъртени плочки и тиня. Наливат си тубите и се молят да оцелеят от падащите парчета мазилка от сградата. И ако наистина не се предприемат бързи действия за възстановяването и запазването на сградата, и не се посочи точна дата за конкурс за проектиране, то минералната баня в Горна баня, ще отиде на баня!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 146 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 951 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1117 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Златните момичета гостуваха на новата детска градина в „Овча купе......

С тържествен водосвет новопостроената детска градина №125 „Усмивка“ в столичния район „Овча купел&ldqu...

Прочети още keyboard_arrow_right