ПУП на Овча купел ограничава височината на застрояване

ПУП и ПРЗ в Овча купел

Снимка: Google.com

Готови са Подробен устройствен план (ПУП) и План за регулация и застрояване (ПРЗ) на  кв. 19 в жк "Овча купел 2", съобщават от Направление "архитектура и градоустройство" на Столична община. Изработването е на базата на издадена от главния архитект на София през 2010 г. заповед за изработването на планове за регулация .

С плановете, възстановените бивши земеделски имоти в обхвата на плана, трябва да се урегулират с необходимия коефициент на редукция (до 25%) за изграждане на публична инфраструктура - улична и алейна мрежа, озеленяване, нова детска градина, спортен комплекс и парк. Изработването е съобразено с процедираните последващите години изменения на ПУП за обезпечаване трасето на III-ти Метродиаметър, както с процедурите по изработване и влизане в сила на кадастрална карта за района.

Съобщението е в отговоро на запитване на живеещи в Овча купел. През 2019 г. в Направление "Архитектура и градоустройство" е предаден ПУП-ПРЗ и план схеми на инженерната инфраструктура за горепосочения обект от проектантския колектив "Ситиарх" ЕООД.

От НАГ са категорични, че разпространената в социалните мрежи информация относно предвидените градоустройствени параметри на квартала е спекулативна и подвеждаща. С предложения план се ограничава височината на застрояване, от нормативно допустимите 26 м, на максимална допустима кота корниз от 15 м. (до пет етажа). Терените, отредени за озеленяване и социална инфраструктура, значително надвишават нормативните изисквания за устройствената зона.

Предвид спецификата на плана, необходимостта от преценка целесъобразността на проектното решение и обвързването с ОУП на Столична Община, представените материали са все още в процедура на разглеждане от отделите на Направление "Архитектура и градоустройство". След изясняване на цялата собственост в обхвата на разработените планове и отстраняване на констатираните забележки, ще бъде внесен за разглеждане от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ).

При постъпване на служебни предложения от ОЕСУТ, включително и от кмета на район "Овча купел", проектът ще бъде върнат на проектантския колектив за преработване и допълване. След изпълнение на всички препоръки и корекции, преработеният проект ще бъде изпратен в район "Овча купел" за провеждане на обществено обсъждане.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
 • Собствения си автомобил (33%, 30 Гласове)
 • Отполение на дърва и въглища (9%, 8 Гласове)
 • Градския транспорт (57%, 52 Гласове)
 • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 91 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В "Овча купел" ще имат нова детска градина...

Нова детска градина ще бъде построена в "Овча купел". Първата копка по традиция бе полята с шампанско от зам. кмет &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right