ПУП на Овча купел ограничава височината на застрояване

ПУП и ПРЗ в Овча купел

Снимка: Google.com

Готови са Подробен устройствен план (ПУП) и План за регулация и застрояване (ПРЗ) на  кв. 19 в жк "Овча купел 2", съобщават от Направление "архитектура и градоустройство" на Столична община. Изработването е на базата на издадена от главния архитект на София през 2010 г. заповед за изработването на планове за регулация .

С плановете, възстановените бивши земеделски имоти в обхвата на плана, трябва да се урегулират с необходимия коефициент на редукция (до 25%) за изграждане на публична инфраструктура - улична и алейна мрежа, озеленяване, нова детска градина, спортен комплекс и парк. Изработването е съобразено с процедираните последващите години изменения на ПУП за обезпечаване трасето на III-ти Метродиаметър, както с процедурите по изработване и влизане в сила на кадастрална карта за района.

Съобщението е в отговоро на запитване на живеещи в Овча купел. През 2019 г. в Направление "Архитектура и градоустройство" е предаден ПУП-ПРЗ и план схеми на инженерната инфраструктура за горепосочения обект от проектантския колектив "Ситиарх" ЕООД.

От НАГ са категорични, че разпространената в социалните мрежи информация относно предвидените градоустройствени параметри на квартала е спекулативна и подвеждаща. С предложения план се ограничава височината на застрояване, от нормативно допустимите 26 м, на максимална допустима кота корниз от 15 м. (до пет етажа). Терените, отредени за озеленяване и социална инфраструктура, значително надвишават нормативните изисквания за устройствената зона.

Предвид спецификата на плана, необходимостта от преценка целесъобразността на проектното решение и обвързването с ОУП на Столична Община, представените материали са все още в процедура на разглеждане от отделите на Направление "Архитектура и градоустройство". След изясняване на цялата собственост в обхвата на разработените планове и отстраняване на констатираните забележки, ще бъде внесен за разглеждане от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ).

При постъпване на служебни предложения от ОЕСУТ, включително и от кмета на район "Овча купел", проектът ще бъде върнат на проектантския колектив за преработване и допълване. След изпълнение на всички препоръки и корекции, преработеният проект ще бъде изпратен в район "Овча купел" за провеждане на обществено обсъждане.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
 • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
 • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
 • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
 • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
 • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Строители от "Овча купел" глобени за разпилени материали и земя (......

Техническият ръководител на фирма "Марибор Строй" ЕООД, която работи в момента на нов обект близо до бул. "Президент Лин...

Прочети още keyboard_arrow_right