Столичната библиотека открива филиал в „Овча купел“

Столичната библиотека открива филиал в „Овча купел“

Снимка: Столична библиотека

В район „Овча купел“ ще бъде открит петият филиал на Столичната библиотека. Това е трета нова локация за последните шест години.

Официалното откриване ще се състои на 16 март от 12:00 ч., съобщават от културната институция. Филиалът се намира на ул. „Петя Дубарова“, бл. 415, вх. А. Работното време ще е от понеделник до петък от 9:00 до 19:00 часа и събота от 10:00 до 16:00 часа.

В деня на откриването малките читатели ще получат подаръци - детски книжки, а до 19 март всички желаещи ще имат възможност да се сдобият с безплатни читателски карти.

„Столична библиотека, Столична община, Столичният общински съвет и районна администрация „Овча купел“ обединиха усилията си за създаване на нова културна точка в креативната инфраструктура на София“, казват още от библиотеката.

Новият филиал разполага с фонд от близо 3200 тома книги – най-нови и търсени заглавия от съвременни чужди и български писатели, класическа, научна, научно-популярна, детска и учебна литература и периодични издания.

Филиалът ще предлага комфортни условия за посетителите – зона за художествена литература, Детски кът, Зона за четене и Зона за учене (за тийнейджъри).

Библиотеката в „Овча купел“ ще бъде оборудвана с модерна техника - компютри, лаптопи, роботчета за програмиране, 3D очила, мултимедия, WI FI, разнообразни софтуерни продукти и програми.

Посетителите ще имат свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – каталог с над 700 хил. документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги. Учениците ще имат на разположение цифрови образователни платформи. Библиотечни консултанти ще помагат и напътстват посетителите.

Предвидени са различни инициативи за насърчаване интереса към четенето и ученето на децата и учениците. В тази връзка са планирани: срещи със съвременни български детски автори; арт ателиета с младия художник Димитър Кърджилов; изнесени сбирки на Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и др.

Първото детско арт ателие с младия художник Димитър Кърджилов ще се състои на 19 март - събота.

Освен това предстои да бъдат организирани поредица от изложби, гостувания на Литературния клуб на Столичната библиотека, премиери на книги на автори от района и др.
За най-малките са предвидени забавни уъркшопове и демонстрации с 3D писалки, 3D скенер и 3D принтер.

Новият филиал ще предлага и семейни обучения и тематични беседи за родители с гост консултанти – психолози, педагози и др.

За откриването на филиала 19 издателства и автори – носители на Годишните награди на Столична библиотека, са дарили над 400 свои нови книги и списания за откриването на филиала.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1154 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1378 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

comment 61
14.03.2022 17:57
Grigor Valeriev
Чудесна придобивка, честито на жителите в райна! Но защо само три дни се отпускат за безплатни читателски карти?!
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Три нови секвои ще бъдат засадени в "Овча купел"...

33 гигантски секвои вместо една. Това е идея, предложена от председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев, ко...

Прочети още keyboard_arrow_right