Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол (СНИМКИ)

photo_library
 • Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол

  Снимка: Столица.bg

 • Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол

  Снимка: Столица.bg

 • Хората в Бистрица не искат строителство на 10 къщи в гората на Калфин дол

  Снимка: Столица.bg

Очаква се сеч и машините влизат през април, инвеститор е благоевградска фирма на сина на бивш областен управител, твърдят хората от Бистрица

Сигнали и жалби до институции и медии подават жителите на вилна зона ”Калфин дол”, Бистрица, административен район Панчарево. Недоволството е предизвикано от предстоящото изсичане на част от гората и застрояването й. Първите машини се очаква да започнат работа в началото на април, сигнализираха пред Столица.bg.

Местни жители се събраха в сряда вечерта и започнаха подписка, с която ще настояват от Природен парк Витоша и Столична община да се спре строителството във вилната зона, където е предвидено нискоетажно застрояване. Хората се надяват, че ще се предприемат адекватни действия от страна на институциите и няма да се стигне до протестни действия, и затварянето на пътища, както направиха преди седмица от район Панчарево.

Конкретният повод е строителство на комплекс от десет къщи в емблематична за местността гора. Става дума за поземлен имот 04234.6929.621., (виж снимките - карта) с. Бистрица, с вид собственост съсобственост, вид територия - земеделска и площ 2673 кв.м. Посочен за изпълнител на проекта за строежа във вилна зона ”Калфин дол” е благоевградска фирма, чийто управител е син на бивш областен управител, твърдят местните жители.

Районът е красив и много спокоен, един от изходните пунктове към територията на Природен парк “Витоша”, отличаващ се с тишина и чист въздух.

Независимо от апетитния район, всякакви инвестиционни намерения, свързани със строителство, не трябва да нарушават растителното и животинско разнообразие. Необходимо е и намирането на оптимално съотношение между застрояване и запазване на природата, екологосъобразно ползване и стопанисване, категорични са живеещи в Бистрица.

Още през 2018 г. Европейската комисия посочи някои от проблемите, съществуващи с природните зони в България - одобряват се проекти без оценка за съвместимост. Практика е изграждането на подобен тип еко-комплекси, като се твърди, че в тях е заложена концепцията за екологично обитаване на терена и архитектура в съответствие със заобикалящата ги среда.

Желанието на хората е да се спре изсичането и заместването с бетон на част от горичката, да не се унищожава природата и да се запази чистия въздух в местността. Факт е, че у нас натискът върху природата е силен и нерядко това се случва с подкрепата или заради бездействието на част от институциите, в чиито задължения влиза опазването на околната среда. През 2018 г., с решение на Министерството на околната среда от защитените територии на Природен парк “Витоша”, бяха отписани парцели на обща площ над 10 000 кв.м.с аргумент, че са загубили изискуеми качества за продължаване на включването им в защитена територия и могат да станат обект на инвеститорски намерения. (Заповед № РД-782 от 24 ноември 2017 г.)

Столица.bg потърси кмета на район Панчарево, в предишния мандат бе на с. Бистрица и очакваме неговата позиция по случая.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 250 доброволци чистиха Панчаревското езеро и р. Искър...

Няколко тона отпадъци събраха доброволците, включили се в почистването на Панчаревското езеро и пространството около кор...

Прочети още keyboard_arrow_right