Кметът на Панчарево предложи спектакли на открито в селата от района

Кметът на Панчарево предложи спектакли на открито в селата от района

Снимка: район Панчарево

В десетте села от района има достатъчно сцени, за да се спазват противоепидемичните мерки, коментира Николай Гюров

Кметът на район Панчарево Николай Гюров подава ръка на българските творци като предлага да се използват сцените на открито за спектакли. "В момента хората на изкуството изживяват тежък период. Те са лишени от възможност да практикуват професията си. Затова имам идея да им подадем ръка като организираме спектакли на открито в селата от район Панчарево", каза той в интервю пред радио София.

Според него 10-те села на най-големия район в Столичната община има достатъчно открити сцени, където публиката би могла да срещне любимите си изпълнители без да се нарушават противоепидемичните мерки във връзка с Covid-19.

Николай Гюров отчете като едно от основните достижения за първите шест месеца от мандата си създаването на екип от мотивирани хора, които да извършат промяната в стила на управление в района, пожелана от избирателите при последните местни избори.

"Заедно със зам.-кметовете, главния архитект и секретаря на общината, който предстои да изберем, и с отговорните и лоялни служители, които работят от години в общината, ще успеем", убеден е избраният, на местните избори на балотаж през ноември 2019 г.,  кмет на района.

Той коментира, че администрацията не може да реши наболелите проблеми на жителите в района без активното съдействие на гражданското общество. За пример даде партньорството със Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Благодарение на настояването на гражданското сдружение от МЗХГ стартира обществена поръчка за "Изработване на работен проект за почистване чашата на язовир „Панчарево“ от наносни отложения“ на стойност 184 000 лв. без ДДС. 

Галина Бел, председател на Сдружението, постави пред водещата на предаването Анелия Торошанова, основните проблеми на хората в района, които са доста наболели през последната година. Тя коментира липсата на канализация, нерегламентираните сметища, пътната инфраструктура и рушащите се съоръжения на Панчаревското езеро, както и неизползваната минерална вода.

Николай Гюров обяви със загриженост, че Район Панчарево е изключен от Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП), тъй като селищата в района не могат да кандидатстват за европейско финансиране, поради несъответствие с изискванията на Европейската комисия.

"Ще настоявам да излезем от т.нар. бели петна, които не се покриват от нито една европейска програма", подчерта кметът на района и припомни, че преди няколко години е бил разработен проект за рехабилитация на бул. “Самоковско шосе”, но отпаднал от програмата за финансиране.

"Ако по ОП “Региони в растеж” бъде включен този проект, това ще помогне да се изпълнят и съпътстващи мерки като газоразпределителна мрежа и водопроводи, както и основен канализационен колектор, за който всички жители на района настояват”, смята Гюров.

Кметът на Панчарево заяви, че ще внесе предложение за нова структура на администрацията в района до кмета на Столична община с акцент запълване на дефицитите в отдел “Устройство на територията” и отдел “Екология”.

“Най-големият и най-зеленият район на столицата се нуждае от възможности за по-ефективно управление и упражняване на контрол. Това е акцент и в исканията на гражданските сдружения”, подчерта Гюров.

Николай Гюров призна за невъзможността за разкриване на детски яслени групи в с. Кривина и с. Казичене и недостигът на места в детските градини в повечето населени места на район Панчарево.

“Все повече млади хора избират да градят бъдещето си в район “Панчарево” и ние трябва да планираме развитието на образователната инфраструктура с оглед нарастването броя на населението и децата в района”, обясни Гюров.

По въпроса за нерегламентираните сметища той припомни, че на територията на района се намират ключови бизнеси от национално значение, които плащат огромни суми за такса “Смет”.

“Районът дава своя принос и в замяна очаква адекватно планиране на средствата за комунални дейности. Има разбиране. Бюджетът за озеляняване, например, е сериозно увеличен тази година”, съобщи кметът. Според него, ако при актуализацията на бюджета на СО, финансирането на на района не бъде орязано много, администрацията ще се справи с основните дейности, които са й възложени.

Николай Гюров съобщи, че новата администрация е спечелила първия си проект и той е по програмата “Топъл обяд” за подкрепа на самотни, болни и възрастни хора във връзка с пандемията Covid-19. Кметът сподели, обаче, изключителните трудности да бъде изпълнен проектът, при който 170 души в продължение на 33 работни дни получават топла храна.

“Почти невъзможно е да се достави качествена храна в рамките на 2,90 лв. като се има предвид колко е голям районът ни - колите навъртат по над 180 км на ден”, обясникметът. Тази седмица се очаква и решение по внесеното проектно предложение и по програма “Патронажна грижа”.

“По време на пандемията спазваме стриктно всички мерки, определени от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването. Със собствени средства финансирахме дезинфекцията на храмове, манастири, детски площадки, централните части на 10-те села, осигурихме дезинфектанти и лични предпазни средства за всички населени места”, обясни Гюров.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 21 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (18%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 80 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В с. Казичене почистват за Задушница (СНИМКИ)...

Почистване започна в село Казичене, район Панчарево от днес. Акцията стартира от канала зад селото. Почистването е зарад...

Прочети още keyboard_arrow_right