Кой излива мръсотии в езерото Панчарево? (ВИДЕО)

Панчерево

Снимка: "Сдружение за развитие на Панчарево"

Езерото Панчарево, на което се радват хиляди столичани е изправено пред екологична катастрофа. За сериозния проблем съобщи Галина Белл от "Сдружение за развитие на Панчарево" пред Столица.bg. Във водоема се излизват фекалните води на цялото Панчарево и Кокаляне, алармира тя. От сдружението многократно са сигнализирали на различни институции за проблема.

Според РИОСВ, обаче там се излива дъждовна вода. Каква дъждовна вода, след като повече от месец не е валяло дъжд?, питат жители на Панчарево. Първоначално за проблема със замърсяването алармират състезатели по гребане, които тренират на Панчарево. От изсипаните отпадъци във водата се носи отвратителна миризма. Боклуците са толкова много, че спортистите не могат да тренират, тъй като греблата им се оплитат в мръсотията.

На видеото, което изпратиха до Столица.bg от "Сдружение за развитие на Панчарево" се вижда огромна част от езерото и по повърхността плува мръсотия, а водата е много зелена. От Столичния инспекторат потвърдиха, че са подавани множество сигнали за замърсяване на езерото. Според тях проблемът идва от липсата на канализация в района. Именно заради това, живеещите са направили множество отклонения, през които минават отходните води и после се изливат в езерото, обясниха представители на Столичния инспекторат в Панчарево. Затова тте могат да разберат откъде точно се изливат фекалии.

За съжаление от инспектората няма как да установят кой е основният замърсител, няма и как да бъдат запушени множеството тръби край езерото. Преди минути беше извършена проверка на канала, от които изтичат мръсотии в езерото Панчарево и конкретно в района на Гребната база. "Когато отидохме нищо не течеше, но няма гаранция, че след 30 минути отново няма да се изливат мръсотии. Информирали сме районния кмет на Панчарево", казаха пред Столица.bg от инспектората в район Панчарево.

Отговорността за самото езеро е разделена между Министерството на земеделието, Напоителни системи, Министерството на спорта, Басейнова дирекция, Столична администрация и районното кметство. А контролът трябва да се извършва от РИОСВ.

От "Сдружението за развитие на Панчарево" предлагат да се направи голяма акция за почистването и спасяването на езерото. Тъй като то е едно от малкото бижута на столицата и не трябва да се заличава от безотговорността на институциите.

Безотговорно и неадекватно е пет институции, които отговарят за водния басейн да не могат да контролират чистотата на водата и да не могат да открия нарушителите!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 170 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фирма замърси със строителни отпадъци ул. Скални мостове...

Екипи на Столичен инспекторат и Общински строителен контрол- район "Панчарево" проверяват съвместно строителни обекти. ...

Прочети още keyboard_arrow_right