Минерална вода в с. Железница се излива в река Егуля (СНИМКИ)

photo_library
 • Минерални извори в с. Железница, район Панчарево

  Снимка: Фейсбук

 • Минерални извори в с. Железница, район Панчарево

  Снимка: Фейсбук

 • Минерални извори в с. Железница, район Панчарево

  Снимка: Фейсбук

 • Минерални извори в с. Железница, район Панчарево

  Снимка: Google.com

 • Минерални извори в с. Железница, район Панчарево

  Снимка: Google.com

Някой си е набелязал това място, категорични са местни жители

За какво е минералната вода - за разхищение, за лечение, за бизнес или в полза на гражданите? Със сигурност ценният природен ресурс, който е изключителна държавна собственост, не е редно да се разхищава и да изтича в реката. За съжаление обаче това се случва с минерален извор в село Железница, район Панчарево, научи Столица.bg. 

В планинското село има на две места минерална вода. Едното е Банята, която в момента е потънала в забрава и разруха, а другото място е самият минерален извор в близост до река Егиля. И двете места с минерална вода са малко известни на столичани. Знаят се от местните в Железница и Бистрица и някои заинтересовани кръгове, разказват хората в Жлезница. 

ИСТОРИЯ

Изворите са отдавна известни, но на малко хора. Лечебното им действие е доказано преди много години, още от времето на социализма. Много добро въздействие имала водата върху рани, екземи и други кожни заболявания. В годините на соца, преди 1985 година, минералният извор е нещо като засекретен, тъй като бил много известен сред хора, страдащи от псориазис. По онова време нямало голям избор за лечение с медикаменти и хората разчитали на лековитата вода в с. Железница. Управниците обаче се опитвали да запазят мястото в тайна, за да не се предизвика истерия.

Ако всички с псориазис тръгнат към гората на с. Железница и то с градския транспорт, щяло да бъде доста нелицеприятно за хората в градските автобусите, смята ли партийните лидери. В онези години кожното заболяване минавало за срамно и неизлечимо. И по тази причина, за да няма стълпотворение на хора с кожни проблеми в градския транспорт, не се говорило за лековитата минерална вода, разказват местни жители.

ДОБРОВОЛЦИ

Хората обаче не вярват на слуховете и пропагандата и затова пазят и ползват, и до ден днешен природното богатство. Единият извор не е каптиран. Той е насред китна гориста месност в близост до река Егиля. Там доброволци са изградили ниски каменни прегради, така че водата да се събира като в басейн, където всеки може да се натопи. Мястото е известно и като Нудистки плаж. До преди да се направят тези каменни корита, минералната вода изцяло се е изливала в коритото на реката.

СРЕЩУ НУДИСТКИЯ ПЛАЖ

Почитателите на минералния извор са притеснени. Безпокойството си те оповестиха в социалната мрежа. През август щяло да минава комисия и да премахте каменните корита, резултат от доброволен труд, ако се окаже, че са незаконни, предупреждават в социалната мрежа. Настроения има и срещу това, че мястото е гнездо на нудисти. Почитателите на чисто голите тела са предупредени, че там не им е мястото, тъй като през гората минават туристи с деца. Другото притеснение на местните е, че Банята ще се даде на концесия, билетът ще стане 12 лв. и местните няма да могат да я ползват. Именно затова е пусната подписка, с която да защитят минералните извори. 

СТАРАТА БАНЯ

Това е другото находище на минерална вода, намиращо се на около 1,5 км под с. Железница. Бизнес интересите за там са големи и вероятно затова е оставено на разруха и забрава, коментират местни жители. Те обаче са убедени, че скоро всичко ще излезе на бял свят, защото Банята ще бъде дадена на концесия. На извора имало две отделения на Банята - мъжко и женско.

Преди 10 години от кметството възстановили едното отделение. "Възстанових едната част преди години. Започнаха да влизат вътре, да трошат, оргии, да изхвърлят боклуци и реших другата част да не я правим", разказа пред Столица.bg кметът на Железница Дойчин Сремкин. За него хората казват, че никога не се крие и не си изключва телефона, денонщно е в помощ на съселяните си. "В кметството нямаме сигнал, че някой иска да премахва изградените каменни корита", казва Дойчин Сремкин.

МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ ПИТАТ МОСКОВСКА 33

Хората от с. Железница искат да опазят природното богатство и то да се ползва не само от тях, а от всички столичани. Водата е доказано лековита, категорични са те. За толкова години имало само плахи опити да се съхрани ресурсът, но неуспешно.

"Ако това беше в чужбина, отдавна на мястото щеше да има санаториум за лечение, като Балъклъ в Турция. У нас обаче се пилеят природните богатства, вероятно е заради бизнесинтереси, коментират хората. Те се възмущават, че за над 30 години нито един кмет на район Панчарево не се е погрижил за ефективно ползване на минералната вода. За над 30 години нямал нито едно адекватно решение на общината за развитие на с. Железница.

"В последните години се говори за Стратегия за опазване на минералните води в София. Строи се аква парк във Възраждане с минерална вода. Възстановяват се минералните бани в Банкя, Овча купел и Горна баня. Влизат ли изворите в с. Железница в полезрението на Столична община за опазване, възстановяване и развитие?, питат жителите на софийското планинско селце.

В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

И двата извора в Железница са известни и отбелязани в НАГ, научи Столица.bg. Известни били и бизнесмените, които имали сериозен интерес към тях. Дебитът на единия извор е малък и вероятно затова са направени тези каменни корита, да се събира водата. До момента обаче от местната власт нямало никакви планове какво ще се прави с минералната вода в Железница. И както казват местните жители "някой си го е заплюл това място". 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 21 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (18%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 80 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В с. Казичене почистват за Задушница (СНИМКИ)...

Почистване започна в село Казичене, район Панчарево от днес. Акцията стартира от канала зад селото. Почистването е зарад...

Прочети още keyboard_arrow_right