Николай Гюров: В управлението човек трябва да има достатъчно кураж да следва принципите си (СНИМКИ)

photo_library
 • Панчарево

  Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

 • Панчарево

  Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

 • Панчарево

  Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

 • Панчарево

  Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

 • Николай Гюров

  Снимка: Зорница Митин Столица.bg

Първото, което направих, е да задвижа административния процес, замрял заради изборите. Предстои финансов анализ, обяви новият кмет на район Панчарево

Николай Гюров е завършил Маркетинг в УНСС. Три мандата е бил кмет на Бистрица. Женен, с три деца и куче. Спечели на балотаж срещу бившия кмет на район Панчарево – Димитър Сичанов, с най-изразителния резултат в София. В първия си мандат като кмет на Бистрица кандидатурата му е издигната от ГЕРБ. Той обаче чете лекции „Управление на конфликти“ на кметове и кметски наместници към Националното сдружение на общините в Република България. Затова смята, че е етично и коректно да бъде отдалечен политически.


- Г-н Гюров, разликата, с която победихте досегашния кмет на район Панчарево, е най-голямата в София - над 29%. Какво е това - наказателен вот, доверие или подкрепа на хората в Панчарево за вас?

- Със сигурност го разглеждам като подкрепа и доверие. За мен този резултат е изключителен ангажимент да оправдая гласуваното доверие. А подкрепата на хората е нещо, за което всеки политик мечтае. Не бих искал да разглеждам този вот като наказание, въпреки че се изправих срещу действащия кмет в Панчарево, издигнат от ГЕРБ и всички, с които се срещах по време на кампанията, бяха недоволни от него. Дали хората в района направиха революция, дали упражниха наказателен вот, те гласуваха за промяна. Хората, които ме познават, знаят, че съм последователен в отстояването на принципи и методи на управление. През последните 12 години стремежът ми беше с работата си да изградя и наложа име на честен и безкомпромисен човек. Име, което днес работи за мен.

- Сега осъзнавате ли, че лесното приключи и започва трудното?

- След като научих резултата, си дадох точно тази сметка. Що се отнася до предчувствието ми, мога отговорно да кажа, че от самото начало до финала бях уверен, че ще победя. Имах вътрешен мир и спокойствие. Вероятно затова кампанията ми протече толкова положително, със силен емоционален заряд и позитивна енергия. От първия ден споделях с екипа си и с хората, с които се срещах, че истинският ангажимент започва след края на изборите.

- Едни от основните критици на управлението на Димитър Сичанов (б.р. предишния кмет на района) бяха членовете на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Те издигнаха вашата кандидатура, подкрепиха ви и вие спечелихте. Мислите ли, че това ще ви осигури безкритично управление?

- Кандидатурата ми беше издигната от Инициативен комитет, но хората от Сдружението бяха едни от първите, които разговаряха с мен. България има крещяща нужда от хора, които критикуват градивно. Тази критика е коректив, Това са нашите сензори - очи и уши. Ако един политик не е готов да бъде критикуван, време е да си ходи. Ако прекъснем връзката с хората, сме обречени на неуспех.
Една от материите, с които се занимавам, е управлението на конфликти. Една от причините за неуспеха на предишното управление в район Панчарево, причина за конфликтите му с хората от района, беше непрозрачното управление. Смятам да работя с гражданския сектор. Хората от Панчарево пожелаха промяната и гласуваха за мен. Аз вярвам, че ще оправдая доверието им. Това, че бях 3 мандата кмет на с. Бистрица ми даде огромна експертиза. Ежедневните битки на терен, справянето със злободневните проблеми ме закали. За мен тайни за разрешаването на проблемите и в намирането на решения няма.

- Познавате ли проблемите в селата в район Панчарево?

- Познавам проблемите на 10-те села в района в детайли. По време на кампанията си не обещавах, а се срещах с хората, слушах, чувах и запомнях проблемите. До голяма степен те са общи, но има и специфични за всяко населено място. Вероятно има и общи решения. Досега, обаче, не е имало воля те да бъдат намирани и хората показаха на тези избори, че не са доволни от това. По правило политиците се сещат за проблемите на хората само преди избори. Видяхме да се кърпят площади, да се чертае маркировка току пред изборния ден. Крайно време е да спрем с това. Хората са най-ценният ресурс на България. Водата, планината, морето са ценни богатства. Но хората са най-важното. Ако не инвестираме в този безценен капитал, няма да имаме устойчиво развитие.
Смея да твърдя, че хората ме избраха, защото през този месец бяхме непрекъснато сред тях. Аз това мога да правя най-добре. 12 години бях сред хората и сега не ми беше никак трудно да вляза в пряк диалог с тях, да отговоря на всеки зададен въпрос. За мен няма неудобни въпроси. Хората видяха тази искреност и ще продължават да я черпят в изобилие, защото аз няма да отстъпя от тази си позиция и този стил на работа. Имам намерение да мултиплицирам модела на работа в Бистрица в останалите 9 населени места.
Минералните води са безценно богатство. Но то изтича в реката. Банята в Железница е с невъзможен достъп. Това не е баня, а руина. В с. Казичене минералната вода не е с по-лоши показатели. Има вода на територията на футболното игрище и до главната улица, трябва да се възползваме от тези възможности. За мен е важно да има индивидуален подход към всеки от тези източници.
Друг приоритет в моята програма е сигурността. Едно от основните неща, върху които ще поставя акцент, е че трябва да има видеонаблюдение в реално време, а не да гледаме записите на следващия ден. Видеонаблюдението и осветлението в училищата трябва да са на ниво, каквото виждаме в централните райони на София. Аз искам да има и постоянно патрулиращи полицаи на територията на района. Ще ви дам пример. Във времето, в което КПП съществуваше на входа на Бистрица, битовата престъпност спадна драстично. Чувствах се като швейцарски кмет. 8-о РПУ отговаря за двете части на ЖК “Дружба” и 10-те села в район Панчарево, как да смогне.

- Как ще управлявате, като казахте, че бюджетът е недостатъчен?

- Да, обикновенно решенията на проблемите са в бюджета на Столичната община. Софийското село не е типичното българско село. За съжаление селата около София, Варна, Бургас и Пловдив страдат, защото не отговарят на критериите за финансиране по ПРСР, не са част от Интегрирания план за развитие на градска среда и няма да бъдем част от програмата “Региони в растеж”. Тези неща трябва да бъдат казвани и аз ги казвах на всички мои срещи в предизборната кампания.
Когато дойде някой и започне да сипе обещания, да реши всички проблеми, редно е да каже откъде ще дойдат средствата. В послединте 15 години всеки кмет, който идваше в района, обещаваше канализация. Искам някой на висок глас да каже, че РПИП обхваща само градската агломерация. Т.е. десетте населени места в район Панчарево не влизат в настоящия РПИП.
Ако някъде има реален шанс да се изгради канализация, това е в село Герман, защото е най-близо до града. Има техническо решение. Това важи за Панчарево и за Кокаляне. През 2016 и 2017 г. имаше разработен проект за ремонт на пътя между София и Самоков, но не влезе в програмата за финансиране през АПИ. Ако сега по програма “Региони в растеж” се намерят пари, като съпътстваща мярка е възможно да се изградят елементи на инженерната инфраструктура, в случая канал. Това е реален инструмент. Смятам, че ако обединим усилия със сдруженията, с местните общности, ще успеем да намираме решения. Затова един от най-важните моменти в управленската ми програма ще бъде създаването на обществени съвети към кметовете на кметства и към районния кмет. Те са неформални, но по Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление има достатъчно ясен регламент, как това да стане. Тези съвети са своеобразен вход на гражданите в местното самоуправление.

- Вие нали знаете, че нямате право да си търсите оправдания, към вас очакванията са огромни и трябва директно да започнете работа?

- Да, знам. От мен се очакват конкретни резултатити веднага. Всъщност аз не чаках клетвата, за да започна работа. Преди да вляза в районната община, например, в Лозен нямаше вода близо 24 часа. Много жители на Лозен потърсиха директен контакт с мен, искаха намесата ми. Защото никой не ги беше информирал. Аз познавам добре работата на комуналните дружествата, намерих начин, бях запознат със случая в детайли, отговорих на всеки, който ме беше попитал в страницата ми във Фейсбук.

- Освен канализацията какви други проблеми имат селата в район Панчарево?

- Те са в няколко направления. Едното е чистотата. Имам наблюдения, че оперативният план се изпълнява с двоен аршин. В нашия район битовите и едрогабаритните отпадъци се извозват нередовно. Във всяко от населените места бяха обособени площадки за такива отпадъци. Но, когато отпадъците не се вдигат навреме от тях, особено в топлите месеци, става ужасно. Не винаги има съдове за битов отпадък. Непосредствено преди изобрите се видя едно дисциплиниране зареждане, графиците започнаха да се изпълняват. Но това си остава сериозно предизвикателство. Районът е специфичен. Зимата в район Панчарево и в централните части е различна. Част от селата в района са на територията на Витошката яка. Там техниката на дружеството трябва да е високо проходима и да е съобразена с условията. В селата имаме малки тесни улици. Комбинацията от тясна улица, паркирали автомобили, надвиснали клони и жици води до невъзможност за изпълнението на тези дейности. А, когато зимата ни връхлети, настава криза. Не може да се влезе в улиците да се обработят, не могат да се извозят отпадците. И после питаме защо въздухът е мръсен. Торбата с битовия отпадък отива директно в котела на парното. Така хората сами си решават пролема.

- А вашето решение какво е?

- Има един единствен начин - контрол върху изпълнението на договора за изпълнение на годишната задача по сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване. Аз не очаквам фирмите да правят нещо по-различно от онова, което са се съгласили да правят в договора, който са подписали със Столична община. Толкова е просто! Уважавам усилията на Столичния инспекторат, на другите компетентни органи. Но смятам, че там има сериозни дефицити.

- Друг проблем е недостигът на места в детските градини. Има ли го и при вас този проблем?

- Да и той е драстичен. Според статистика, която ми попадна миналата година, две от трите населени места в страната с естествен демографски прираст са на територията на район Панчарево: Герман и Бистрица. Третото е Бусманци. Проблемът е, че, когато се строи, не се ползват анализи, данни, за да се строи с перспектива. В с. Герман има новопостроена детска градина и училище. Те вече са с изчерпан капацитет. А, като няма места в детските градини, в училищата, децата отиват в други населени места. Затвориш ли детската градина и училището, селото загива.

- Кое е първото нещо, което направихте след встъпването си в длъжност като кмет на район Панчарево?

- Първите ми действия бяха да задвижа административния процес, замрял по време на изборите. Планирал съм посещения във всяко учебно заведение на територията на района, за да проверя лично готовността им за новия отоплителния сезон. Предстои ми и среща с фирмите, отговорни за зимното почистване на района.

- А откъде започвате - от Панчарево, от Бистрица? Сигурно ще има атаки, че понеже сте бил кмет на Бистрица, натам ще ви тегли и като кмет на района.

- Разбира се, че ще има такива атаки. Нашите опоненти и по време на кампанията непрекъснато плашеха хората, че ако изберат кмет, управлявал едно от големите села, средствата ще потекат натам. Затова основното нещо, на което залагам в програмата си за управление, е прозрачността при разходването на публичния ресурс.
Аз ще повярвам на обещанията на столичния кмет, че ще се грижи еднакво за всички райони, когато видя доказателства за това в капиталовата програма. Показателна ще бъде реакцията на внесено от мен предложение, например, в Кривина да се работи по отчуждаване на терени за втора връзка вход-изход към източната тангента; да бъдат отпуснати средства за детски градини в Железница, Казичене, в Лозен, Герман и Бистрица. Ако ние в Панчарево нямаме статута, с който се ползва централният градски район, ако ние не бъдем равни сред равните, кризата в София ще се задълбочав. “Люлин” и “Младост” се развиват, защото там има голям граждански натиск, хората си отстояват правата. А Панчарево винаги е бил считан за район с нисък обществен натиск, затова е по-лесно да се отреже, или както напоследък обичат да казват “да се опитмизира” линията на автобуса, средствата за ремонт на улици.

- Ако аз съм кмет, ще ви кажа “Г-н Гюров, аз пък на вас ще ви повярвам че искате да се промени районът, когато ми донесете проекти. Тогава ще ви осигурим финансиране.” Вие готови ли сте с проекти?

- Аз мога да участвам в процеса по проектиране, ако ми бъдат делегирани такива правомощия. Тоест от най-важните задачи пред мен е да си отвоювам правото да можем активно да участваме в този процес.
Всички кметове казват "Аз искам". В Бистрица казвахме какво сме свършили до тук, в какво състояние сме да поемем ангажименти и как ще ги довършим. Такъв пример е изграждането на Първата модерна общинска библиотека в България, която отговаря на всички съвременни насоки за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA). Тя ще се намира в двора на 192 СУ "Христо Ботев" в с. Бистрица. Този проект е спечелен от София, а Столичната община предостави възможността Бистрица да го осъществи. Три архитектурни бюра се обединиха и работят безвъзмездно по проектирането на тази сграда. Вертикална планировка, геодезическо заснемане, конструктивно обследване - всичко това ще бъде предоставено на Столична община, а те ще имат ангажимента да осигурят финансиренето. Ето така работя аз и този стил ще бъде наложен и в район Панчарево.

- Имате ли някакви притеснения за това как ще работите със Столична община?

- Познавам добре структурата на Столична община. Безумно е да се твърди, че един районен кмет ще бъде контрапункт на водената политика от кмета на града и СОС. Очаквам да бъдем партньори за каузата на хората от Панчарево. Не мисля, че кметът на града ще лиши хората в района от нещо, което им се полага, само защото е от една партия, а кметът на района е независим.

- Три мандата бяхте кмет от ГЕРБ. Сега сте независим. Защо?

- Хората, които добре ме познават, знаят че аз съм силно еманципиран човек. Това до голяма степен е следствие от позицията ми на лектор към НСОРБ през последните 5-6 години. Аз обучавам кметове на кметства и кметски наместници от различни партии. На тези хора трябваше да покажа, че съм равно отдалечен от всички политически субекти. Така е етично, така беше коректно. Аз по-скоро съм се разглеждал като човек, който работи оперативно, на терен. Проблемите по места нямат цвят. За да намираш решения, трябва да имаш широк консенсус.
- Изпитвате ли страх от предстоящото?

- Не. Никога не съм се страхувал и явяването ми на изборите безспорно и категорично го показва. Но да се мисли, че съм безрасъдно смел човек, който не си дава ясна сметка за опасностите и трудностите, които го очакват, не би било логично. Това е ежедневно предизвикателство и човек трябва да има достатъчно кураж да следва своите принципи, да не отстъпва, да не прави безпринципни компромиси, най-вече да не прави един основен компромис - компромис със собствената си съвест. Готов съм да работя с екипа си, с кметовете на кметства в района. Кметовете на кметства са най-голямата армия от родолюбци в страната. Аз благодарих за победата си на инициативния комитет, който повярва в мен, на екипа, с който работих по време на кампанията, на семейството си. Но бих искал тази победа да бъде посветена и на кметовете на кметства.
- Какво ви каза съпругата Ви след като спечелихте?

- Съпругата ми и до сега знае колко трудна и отговорна е тази работа. За съжаление семейството ми е лишено до голяма степен от моето внимание и това наистина много ми тежи. Съпругата ми си дава сметка, че моето отсъствие от дома ще се засили. Тя е изключително силен човек и вярвам, че ще се справи отлично с отговорната задача, с която е натоварена, до отглежда трите ни деца. Когато разбрахме резултата, тя, която силно вярваше, че ще победя, дори мислеше, че няма да се стигне до балотаж, ме целуна и ми каза “Аз казах ли ти?”.
Преди време аз обявих публично, че няма да се кандидатирам за кмет на Бистрица. Първоначално никой не ми зададе въпроса “А какво ще правите?” Децата ми го зададоха. Аз не можех да им кажа, че съм се уплашил, обидил, омерзил, уморил. Казах си, че, ако ще си ходя, ще си ида чрез битка. Очаквах честно състезание на идеи, принципи, в което застават хора с авторитет. Озовах се в надпревара с други 14 души, единствен независим кандидат, без подкрепа на политическа сила. Но до мен застанаха хора със сърцата си. Желая на всеки, независимо в какво участва, да има онази енергия и отдаденост, която получих аз от екипа, с който работих. Направихме позитивна кампания, без нападки към опонентите. И победихме.
- Ще правите ли проверка в община Панчарево?

- Трябва да се направи. Не може кмет да стъпи в длъжност, без да знае откъде започва. Ще бъде направен финансов анализ на район Панчарево. Основната болка на Панчарево е възстановяването на земеделските земи. Отдел “Общинска собственост” трябва да бъде одитиран задължително. А аз ще инициирам изработване на интерактивна карта към Актуалния регистър на общинската собственост. Чрез нея всеки човек в района ще може да види кои и колко са общинските земи при встъпването ми в длъжност и колко са те при приключването на мандата ми. Решен съм да управлявам максимално открито, енергично и в интерес на хората от района.

Александра Никова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Казичене светна със сърце в центъра на селото (СНИМКИ)...

Голям светещ надпис е най-новата атракция в софийското село Казичене. Той е изграден със средства на Столична община и с...

Прочети още keyboard_arrow_right