ПУП на Кокаляне: Разрешително за строеж в опасна зона само от МРРБ

Проект за ПУП на село Кокаляне, район Панчарево

Снимка: Уикипедия

Проектът за ПУП на село Кокаляне и проектанският екип бяха представени вчера на местните жители на събиране в кметството. Селото, което е в район Панчарево отдавна очаква да получи Устройствен план, тъй като от това зависи цялата инфраструктура и бъдещето развитие. Отдавна жителите на селищата в район Панчарево недоволстват и искат да се изгради канализация.

Проектът за ПУП на Кокаляне вече е внесен в Направление архитектура и градоустройство на Столична община и се очаква да бъде одобрен на Експертен съвет, научи Столица.bg. След това ще се публикува в Държавен вестник и едва тогава ще започне да тече едномесечният срок за обсъждане, възражения, мнения и корекции.

На представянето вчера, в 18.30 ч. не присъствал кметът на района Димитър Сичанов. Разяснения и подробна информация гражданите получили от главния архитект Игнатова и от екипа, изработил проекта за ПУП. Целта на събирането била местните да се запознаят с новия Устройствения план и да им се разясни процедурата. Изработването на ПУП-а целяло да се уеднакви с кадастралната карта от 2010 г. Към проекта има и геоложки доклад.

Според проектантите основен проблем за село Кокаляне е свлачищната зона, която в плана е разделена на три подзони. Голяма част от свлачищната зона обхваща горната част на Кокаляне. Затова и ПУП-ът предвижда нови режим и изисквания за застрояването.

Задължително за цялата свлачищна зона е при строеж да има геоложки доклад. А за най-опасната подзона разрешителните за строеж ще се издават само от Министерството на регионалното развитие и градоустройство (МРРБ), разясниха експерти пред Столица.bg.

В селото се предвижда да има 3 основни улици - "Искър", "Васил Левски" и "Иван Асен II", по които ще се движи градски транспорт. Местните жители се надяват с новия ПУП да се модернизира и обнови инфраструктурата в село Кокаляне. Кога обаче ще стане това един Господ знае, коментираха местни жители. Според тях до момента нищо съществено не се е случило в селото в последните 4 години.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 21 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (18%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 80 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В с. Казичене почистват за Задушница (СНИМКИ)...

Почистване започна в село Казичене, район Панчарево от днес. Акцията стартира от канала зад селото. Почистването е зарад...

Прочети още keyboard_arrow_right