Велоалеята в Панчарево има нужда от спешно укрепване

-

Снимка: кадър БНТ

От ноември 2021г. преминаването по велоалеята в столичния район Панчарево е забранено, заради опасност от свличаща се земна маса и падащи камъни. Това съобщи БНТ. Столична община е възложила специализирано геоложко проучване на склона от северната страна на язовир Панчарево, което вече е готово, но проектът по възстановяванто на алеята се бави.

За проекта са похарчени над милион и половина лева. Изграждането и пускането на велоалеята е приключило през 2016 г. Още след построяването ѝ свлачището се активизира и оттогава периодично се извършва почистване на падналите камъни. До укрепване на рушащия се скат така и не се е стигнало. През ноември миналата година районната администрация издава заповед, с която забранява преминаването по велоалеята, за да предотврати нещастен случай.

"Тези камъни продължават да падат, те са падали и преди, падат сега, без да се предприемат конкретни действия. И трябва ли да стане инцидент? Това, за което настояваме, е в спешен порядък да имаме тази възможност - не ние, защото не сме възложител, а Столичната община, да може да се възложи проектиране и изпълнение на реалното укрепване на ската", заяви Николай Гюров, кмет на район Панчарево.

По думите на кмета, към днешна дата велоалеята не е предадена за управление и стопанисване на районната администрация и за нея не е предвиден бюджет, с който това пространство да се обслужва. Въпреки това, от района го правят.

От Столичната община отговарят, че проучването и част от геодезическите работи са вече готови. "Заснемането ще приключи при благоприятни климатични условия и след това ще бъде изготвен проект за необходимите укрепителни съоръжения", допълват от общината. Дотогава районната администрация има ангажимента да обезопаси и разчисти района на свлачището.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глоби заради насипване на земни маси в с. Лозен...

Служители на Столичния инспекторат за пореден път установиха нерегламентирано насипване на земни маси в с. Лозен, район ...

Прочети още keyboard_arrow_right