Кметът на "Сердика": Най-големият проблем в кв. „Бенковски“ е липсата на канализация

-

Снимка: Столица.bg

Кметът на столичния район "Сердика" инж. Тодор Кръстев коментира пред БНР състоянието на кварталите в района.

По думите му най-належащия проблем в кв. "Бенковски" е липсата на канализация на някои места.

„Това е болният проблем, по който работим от 10 години. Към настоящия момент има много територии от района, които не са сързани с канализацията. Тук е най-ниската точка на Софийското поле и затова изграждането на канализация е свързано с много големи разходи. Тя се припомпва към пречиствателната станция. Първото нещо беше да изградим помпена станция и след това да стартираме изграждането на цялостната канализация на квартала“, каза Кръстев.

Районният кмет добави, че основните колектори по ул. „Лазар Михайлов“ са изградени. В момента се изграждат и довеждащите към тях вътрешноквартални улици. За цялата територия на кв. „Бенковски“ има проектна готовност, увери той.

Той отбеляза и големите инфраструктурни проекти, по които се работи в момента, като пробива на бул. „Данаил Николаев“, чието изграждане се очакваше от гражданите с нетърпение.

„По трасето трябва да бъдат отчуждени някои имоти, стартирали сме и тези процедури. Бюджетът за отчуждаване е определен с Решение на СОС и е за цялата Столична община. За по-миналата година, тъй като за 2022 г. няма гласуван бюджет, беше 10 милиона лева, в които се включваха всички големи булеварди, отчуждавания, за метро, велоалеи. Това е много недостатъчно“, обясни районният кмет.

Инж. Кръстев съобщи още, че се работи по възстановяването на старите и значими сгради, които изобилстват в район "Сердика". Освен къщата на Райна Княгиня в кв. „Банишора“ и къщата на Веле Митров, които в момента се реставрират, има стартирала процедура за признаването на стария месокомбинат за паметник на културата. Собствениците обаче обжалват решението и затова процедурата се бави.

Работи се и по програмата за тротоарите в района, увери инж. Кръстев. Не на последно място, в кв. „Орландовци“ се изгражда нова детска градина, чийто строеж се очаква да приключи до септември. Започва изграждането и на нов корпус на детската градина във „Фондови жилища“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За 35-и път Събор на родовете се проведе в Сердика (СНИМКИ)...

За 35-а поредна година в столичния кв. „Бенковски“ се проведе традиционният празник „Да запазим българ...

Прочети още keyboard_arrow_right