Кметът на "Сердика": Най-големият проблем в кв. „Бенковски“ е липсата на канализация

-

Снимка: Столица.bg

Кметът на столичния район "Сердика" инж. Тодор Кръстев коментира пред БНР състоянието на кварталите в района.

По думите му най-належащия проблем в кв. "Бенковски" е липсата на канализация на някои места.

„Това е болният проблем, по който работим от 10 години. Към настоящия момент има много територии от района, които не са сързани с канализацията. Тук е най-ниската точка на Софийското поле и затова изграждането на канализация е свързано с много големи разходи. Тя се припомпва към пречиствателната станция. Първото нещо беше да изградим помпена станция и след това да стартираме изграждането на цялостната канализация на квартала“, каза Кръстев.

Районният кмет добави, че основните колектори по ул. „Лазар Михайлов“ са изградени. В момента се изграждат и довеждащите към тях вътрешноквартални улици. За цялата територия на кв. „Бенковски“ има проектна готовност, увери той.

Той отбеляза и големите инфраструктурни проекти, по които се работи в момента, като пробива на бул. „Данаил Николаев“, чието изграждане се очакваше от гражданите с нетърпение.

„По трасето трябва да бъдат отчуждени някои имоти, стартирали сме и тези процедури. Бюджетът за отчуждаване е определен с Решение на СОС и е за цялата Столична община. За по-миналата година, тъй като за 2022 г. няма гласуван бюджет, беше 10 милиона лева, в които се включваха всички големи булеварди, отчуждавания, за метро, велоалеи. Това е много недостатъчно“, обясни районният кмет.

Инж. Кръстев съобщи още, че се работи по възстановяването на старите и значими сгради, които изобилстват в район "Сердика". Освен къщата на Райна Княгиня в кв. „Банишора“ и къщата на Веле Митров, които в момента се реставрират, има стартирала процедура за признаването на стария месокомбинат за паметник на културата. Собствениците обаче обжалват решението и затова процедурата се бави.

Работи се и по програмата за тротоарите в района, увери инж. Кръстев. Не на последно място, в кв. „Орландовци“ се изгражда нова детска градина, чийто строеж се очаква да приключи до септември. Започва изграждането и на нов корпус на детската градина във „Фондови жилища“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Довършват ремонта на "Хр. Ботев" при Майчин дом...

Започват дейностите по довършване на ремонтите на бул. "Христо Ботев" при градинката "Майчин дом" и на тротоара на ул. "...

Прочети още keyboard_arrow_right