Ремонтират за 7 млн. лв. 115-годишното 48. OУ „Йосиф Ковачев“ в София

Ремонтират за 7 млн. лв. 115-годишното 48. OУ „Йосиф Ковачев“ в София

Снимка: Столица.bg

Сградата на отвореното през 1907 г. училище на ул. Клокотница е строена през 1911 г., то е архитектурна недвижима културна ценност

Обновена и ремонтирана ще е сградата на 115-годишното столично училище „Йосиф Ковачев“ в район Сердика-Столична община до края на тази година. Дейностите по обновяването са с европейско финасиране по проект: „Изграждане, основен ремонт/реконструкция и внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност в 48. OУ „Йосиф Ковачев“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.Началото е планувано за 5 април т. г.

Сградата на 48. ОУ е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“. Общо стойността на ремонта е за близо 7,2 млн. лв. като съфинансирането от Столична община е 860 000 лв. Заради културно-историческата сотйност на сградата, строена през 1911 г., а училището е открито през 1907 г.,  проектът бе съгласуван със специалисти от различни области, защото строително-ремонтните дейности по фасадата имат специфика, която трябва да бъде консервирана и реставрирана.

ОБновяването предвижда прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност - топлинно изолиране на външни стени, подмяна на стара дограма, топлинно изолиране на покрив, подмяна на осветителни тела с енергоспестяващи и надграждане на пожароизвестителната и мълниезащитната инсталации. Ще бъдат преоборудвани класните стаи, както и ремонт на дворното пространство, ограда и др.

При изпълнението на строително-ремонтните дейности ще се заложи използването на съвременни технологични решения, инсталации и материали, за създаване на оптимални условия за експлоатация на сградата, както и възможност за използването ѝ от хора в неравностойно положение, обясниха от район Сердика.

Изпълнението на проекта, който се случва в резултат на постоянните усилия и работа на районната администрация в Сердика, ще осигури качествена образователна среда и възможност на много ученици да се обучават в модерна, здравословна и функционална среда.

Срокът за завършване на ремонта е 31 декември 2023 г.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Деца от 13 държави ще мерят сили на турнир по джудо в столичния С......

Международен турнир по джудо за деца „Янко Димов“ ще се проведе в спортната зала на стадион „Локомотив...

Прочети още keyboard_arrow_right