Реставрират къщата музей на Васил Левски в Сердика

photo_library
 • Реставрират къщата музей на Васил Левски в Сердика

  Снимка: Фейсбук, район "Сердика"

 • Реставрират къщата музей на Васил Левски в Сердика

  Снимка: Фейсбук, район "Сердика"

 • Реставрират къщата музей на Васил Левски в Сердика

  Снимка: Фейсбук, район "Сердика"

Къща музей „Васил Левски“ в столичния район „Сердика“ ще бъде реставрирана. Това съобщи кметът инж. Тодор Кръстев и благодари на общинските съветници от градския парламент, които през годините са подкрепяли работата му по съхранението на културно-историческите паметници в района.

По предложение на инж. Кръстев Столичният общински съвет прие доклад за финансиране на район „Сердика“ със средства от Специализирания общински приватизационен фонд. Парите са предвидени за строително-ремонтни дейности по консервация и реставрация на къща музей „Васил Левски“ в кв. „Бенковски“.

 Още през 1979 г. в брой 86 на Държавен вестник обектът е обявен за недвижима културна ценност с категория „местно значение“. През 2018 г. сградата е актувана като публична общинска собственост, след което са извършени редица съвместни проверки от районната администрация и Министерство на културата, за да се установи какво е състоянието ѝ.

„Така, след редица действия от наша страна, през 2021 г. главния архитект на Столична община издаде Разрешение за строеж за „Консервация и реставрация на къща музей „Васил Левски“, след което проведохме няколко процедури и към днешна дата с радост можем да споделим, че вече има избран изпълнител и сключен договор, който влиза в сила след осигуреното финансиране“, посочва районният кмет.

Инж. Кръстев изказва благодарност и към секретаря на НЧ „Георги Бенковски-1911“ – Цветанка Тонева, която през годините се е грижила за къщата и за музейната сбирка, без да има осигурен бюджет за това.

„Надявам се, че след консервацията и реставрацията на къщата музей в най-кратки срокове тя да се превърне в единствения действащ музей на „Васил Левски“ в гр. София и да приема посетители.“, казва още районният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За 35-и път Събор на родовете се проведе в Сердика (СНИМКИ)...

За 35-а поредна година в столичния кв. „Бенковски“ се проведе традиционният празник „Да запазим българ...

Прочети още keyboard_arrow_right