Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 734
Ботев

Ремонтираха паметника на Ботев в едноименния квартал (СНИМКИ)

Каменоделци ремонтираха паметника на Христо Ботев в едноименния квартал. След вандалския акт ликът на революционера дълго време стоеше със счупен нос, открадната бе и табелата на монумента. Благодарение усилията на родолюбците Димитър Антов и Илиян Игнатов паметникът среща втори юни с ремонтирана визия и нова табела. Инициативата за реновирането е на Столичен инспекторат.    

comment 0
visibility 1801
скелет на 8000 години

Археолози откриха скелет на 8000 години при разкопки в "Слатина"

Скелет на човек от неолитната епоха на около 8000 години откриха археолози в столичния квартал "Слатина". Преди 2 години екипът на проф. Васил Николов открива солидна къща с особена конструкция на обекта в "Слатина". Къщата е на площ от 150 квадратни метра и е с три стаи, съобщава "Офнюз".Артефакти свидетелстват, че неолитните хора са изгорили къщата си, за да си построят по-голяма на нейно място, заобиколена от характерния за онова време ров. Открити са и овъглени делви със зърно, каменни брадви, които вероятно са ползвани за жертвоприношения. Учените наскоро са открили пещ и гроб със скелет, датирани на 7600 години. Тази находка е особено важна, защото по българските земи много рядко се откриват скелети от тази епоха, до този момент са намирани само фрагменти.  

comment 0
visibility 859
Терасата на Георгиев

Пламен Георгиев оспорва акта на район „Слатина“ за терасата

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев оспорва констатациите на район „Слатина“ относно незаконните обекти на терасата му. След проверка на общинските инспектори се оказа, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни, съобщава bTV. Вече цял месец районната община не успява да отрие строителя на сградата, на който трябва да се връчи констативния акт.  Тя е строена преди Георгиев да купи въпросният тризонет. Според кметът на „Слатина” Наталия Стоянова, документът с описаните незаконни навеси от 50 и от 6 квадрата, е бил връчен на Георгиев още на 7 май. Веднага след това той, е изпратил възражения оспорващи констатациите. Още в края на проверка Стоянова бе категорична, че двата навеса трябва да бъдат премахнати. В ролята на арбитър на спора ще се окаже Дирекцията общински строителен контрол. Тя ще трябва да прецени кой е прав и кой не.  

Реклама
comment 0
visibility 2308
Жълти павета

Находка: Столичанка намери 6 кв. м жълти павета (СНИМКИ)

Софиянка откри около 6 кв. метра жълти павета в задният двор на новата си къща в кв. "Гео Милев".  На място е изпратен екип на общинското дружество "Софинвест", за да прибере жълтите павета, тъй като те са обявени за културно наследство, съобщават от столична община. Според историци, блокчетата са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. като те са поставени на бул. "Цар Освободител" и на площада пред Народното събрание. Всички павета, които са събрани за период от 110 години от участъци в столицата, където са били заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество. А идеята е те да се използват при ремонти в централната част на столицата. От столичната община благодарят на жената за нейната отговорност и за това, че веднага е сигнализирала за тях. Към момента у нас няма фирма, която да може да произведе блокчета с такава устойчивост и такъв жълт цвят.  

comment 0
visibility 954
Урок за професията полицай

Месец на професиите се проведе в ДГ 62 „Зорница” (СНИМКИ)

Урок част "Месец на професиите" се проведе в детска градина 62 „Зорница” в кв. "Христо Ботев" в район Слатина. Той се провежда по проект "Фамилиада за деца и родители", финансиран от ЦОИДУЕМ. Съдействие оказаха полицаите от Първо районно управление, които запознаха децата с професията "полицай", с нейната необходимост, отговорност и значение. Децата бяха силно развълнувани и задаваха множество въпроси на гостите от полицията. Някой от тях дори искат да станат полицай. Събитието бе истински празник за малчуганите, които научиха какво е да си полицай и как трябва да се спазва закона.

comment 0
visibility 763
професии

Децата от 62 ДГ "Зорница" научиха какво работят полицаите (СНИМКА)

Полицаите от Първо районно управление гостуваха на малчуганите от 62 детска градина "Зорница" в квартал "Христо Ботев". Униформените разказаха на децата за професията "полицай", защо тя е необходима, отговорностите ѝ и нейното значение. Момчетата и момичетата видяха за първи път белезници, палки, пробваха как им стоят полицейските шапки, облякоха и част от снаряжението на органите на реда. Гостуването на полицаите е част от "Месеца на професиите", който се провежда в градината. Той се осъществява по проект "Фамилиада за деца и родители", а финансовото рамо за него дават от ЦОИДУЕМ.

comment 0
visibility 754
Район Слатина градинка

Започва пръскането против бълхи и кърлежи в район „Слатина”

В район „Слатина” започва пръскането на градинки и зелени площи срещу кърлежи и бълхи. Екипи на Дирекция "Зелена система" поетапно ще обработят площи в района. На местата, където предстои третиране, ще има табели, на които ще пише какъв е използваният препарат и времето, през което не трябва да се минава от хора или животни през обработената площ, съобщиха от районната администрация. Третирането ще бъде започне на 7 май и ще продължи до 9 май. Обезпаразитяването се извършва ежегодно по предварително изготвен график.

comment 0
visibility 1089
Ученици

Ученици от 31 СУЧЕМ засадиха 10 дървета в двора на училището си (СНИМКИ)

Ученици от 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" днес засадиха 10 нови дървета в двора на училището. Децата се включиха в инициативата "С милосърдие към нашата зелена планета!", с много любов и настроение. Те бяха подпомогнати и от техните учители. Преди Великденските празници абитуриентите от същото училище намериха време да пребоядисат и обновят оградата на училището. За разлика от другите проекти, които са повече с изследователска цел, абитуриентите решиха за последно да дадат добър пример на по-малките. Въпреки модните страсти, които ги вълнуват за бала на 28 май т. г., те реализираха проекта си по "Свят и личност". С работата си тийнейджърите демонстрираха отговорност към училището, което им дава основата за бъдеща реализация.

comment 0
visibility 1653
109 ОУ инициатива

В 109 ОУ се проведе доброволческа инициатива "Вземи си свободата, зарежи дрогата'' (СНИМКИ...

В 109 ОУ "Христо Смирненски" в район "Слатина" се проведе доброволческа инициатива под надслов "Вземи си свободата, зарежи дрогата. Тя е организирана от Агенция Митници, Министерство на финансите и МВР, по идея на д-р Юлия Николова, член на ОС на МОН. Събитието се проведе в два етапа. В първият се проведе в класната статия, където учениците бяха запознати с видовете наркотици, тяхното въздействие върху организма, както и опасностите от употребата им. Втория етап се проведе на открито със специална демонстрация от обучени да откриват наркотици кучета. Инициативата бе подкрепена и от кметът на района Наталия Стоянова. Тя изказа своята благодарност на организаторите от различните институции, както и на директора на учебното заведение Емил Киликчийски за ангажираността им с каузата на инициативата.

comment 0
visibility 724
наркотици

Кучета показаха как откриват дрога (СНИМКИ)

Специално обучени кучета показаха пред учениците от 109 СУ "Христо Смирненски" в район "Слатина" как откриват наркотици. Демонстрацията бе част от доброволческата инициатива "Вземи си свободата, зарежи дрогата. Наркотиците убиват", която се проведе в учебното заведение. Преди появата на четирикраките следователи децата в клас бяха запознати с видовете наркотици, как въздействат върху организма и какви са опасностите от употребата им. Инициативата е организирана от Агенция "Митници", Министерство на финансите, МВР и администрацията на район "Слатина".

comment 0
visibility 2904
Абитуриенти мажат оградата на 31 СУЧЕМ в софия

Абитуриенти измазаха оградата на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Още едно добро дело сториха абитуриентите на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" в столицата, видя Столица.bg.  Въпреки броените дни до завършването на средно образование, учениците намериха време да пребоядисан и обновят оградата на училището до Румънското посолство. За разлика от другите проекти, които са повече с изследователска цел, абитурентите решиха за последно да дадат добър пример на по-малките. Въпреки модните страсти, които ги ивълнуват за бала на 28 май т. г., те реализираха проекта си по "Свят и личност". С работата си тийнейджърите демонстрираха отговорност към училището, което им дава основата за бъдеща реализация. Всички дванадесети класове под ръководството на учителя Манол Николов пребоядисаха оградата дни преди Великденските празници. Училището осигури бои и четки, а абитуриентите се трудиха в няколко часа по "Свят и личност". В първия час те изстъргаха старата боя, а във втория боядисаха в бяло оградата. Финалният етап на проекта им - трети час, предвижда на плочките между оградата да изпишат послание. Все още абитуриентите не са избрали конкретен текст, но със сигурност то ще е от стиховете на патриарха на българската литература Иван Вазов, чието име носи училището. Завършването на проекта е след Великденските празници.

comment 0
visibility 879
Тризонета на Пламен Георгиев

Премахват два навеса от терасата на Пламен Георгиев

Два навеса от терасата на Пламен Георгиев трябва да бъдат премахнати. Това установи проверката на служителите от район „Слатина“.  При огледа на терасите те са установели, че има изградени два навеса, които са над разрешената кота "било" на сградата, съобщиха от районната администрация. За това тези елементи трябва да бъдат премахнати. За целта е съставен констативен акт и ще бъде издадена заповед за техният демонтаж. Те са правени преди последният собственик да придобие имота.

comment 0
visibility 775
кв. Гео Милев

В кв. "Гео Милев" майки да си застраховат бебешките колички (СНИМКИ)

Две бебешки колички счупи майка по дупките на улиците и особено край парк "Гео Милев" на едноименния квартал. Младата жена се ожали пред Столица.bg, че по ул. Атанас Узинов, което е продължение на ул. "Н. Коперник" настилката е тотално разбита. Огромна дупка се е отворила по рабития асфалт пред пешеходна пътека при парка. Майката вече е счупила една бебешка количка, а сега и втората е на път. Ужасната улица е така повече от две години и до момента от районната община не са си мръднали пръста, коментираха пред Столица.bg граждани. Трагичен е пейзажът и по улицата до парка, където изобщо няма настилка. Но там са все още частни терени. А по нея могат да се движат само офроуд машини.  Столица.bg се увери, че това не са единствените улици, като след бомбандировки. Една от главните улици - Гео Милев е в ужасно състояние от кръстовището с "Коперник" до "Слатинска". Особено тежко става положението в квартала след дължд. Пълните с вода дупки често пъти са причина за счупени автомобили. Те обаче имат застраховки, затова е време и майките с малки деца да застраховат бебешките си колички!

comment 0
visibility 798
ремонти и яма

Огромна яма на улица "Коста Лулчев" стои асфалтирана наполовина

Огромна яма в столичния квартал "Слатина" е асфалтирана, но само наполовина. Става дума за гигантски трап, който се появил на улица "Коста Лулчев" след ремонтна дейност, направена от Топлофикация заради авария. За това сигнализира Валя Завялова, цитирана от Нова телевизия. Жената подала сигнал и до главния инженер на Топлофикация- "Изток" Месец след края на копането, дошли работници, които пробвали да асфалтират трапа. Те разполагали с доста асфалт, но нямало къде да сложат всичкия. Било възможно да запълнят само 2/3 от участъка, защото в близост имало паркирана кола и не можело да се работи около нея. И понеже имали задача да асфалтират, те го направили. Но около колата.  

comment 0
visibility 1076
Пламен Георгиев

Кметът на "Слатина" Наталия Стоянова:Проверяваме кога е строена терасата на Пламен Георгие...

Проверява се кога са построени нещата върху терасата на Пламен Георгиев.На място се взимат и размери. Това съобщи кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова, цитирана от Нова телевизия. Ще бъдат анализирани и документите, които са при проверяващите за спорния имот и тези, дадени от собственика. Екипът от район "Слатина" ще направи заснемане на целия терен и след това ще се сравнява с документите в кметството. На терасата се излиза през жилището на шефа на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Никой от проверяващите към момента не е изследвал дали има достъп от друго място. Стоянова подчерта,че Георгиев е купил апартамента в този му вид и не е променял нищо по имота. Ако се установи,че постройките на покрива са незаконни, те ще бъдат махнати за сметка на собственика. Може да се търси и вариант за узаконяване, допълни кметицата.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още