Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 959
-

След вандалщината в "Редута": Подавайте официални сигнали!

Всички, които имат щети по автомобилите си при вандалската акция в Редута в нощта срещу 6 февруари, нека да ги съобщят официално в Първо районно! Това призова кметът на район "Слатина" Георги Илиев. В резултат на добрата работа на полицаите, извършителите са известни и се събира следствен материал, за да се постигне адекватно наказание, отбеляза кметът. Вандали трошиха коли и витрини на магазини в кв. Редута (СНИМКИ) При посегателството пострадаха множество паркирани по улиците автомобили, на които бяха строшени фарове и странични огледала. По първоначални данни, пострадалите автомобили бяха поне 26. Хулиганите не бива да остават безнаказани!

comment 0
visibility 1658
-

С церемония стартира изграждането на „Градината на Татяна Лолова“

С церемония и символична първа копка от район "Слатина" в столицата стартират изграждането на "Градината на Татяна Лолова". "Напълно вярно е, че когато даваш – не остаряваш. Татяна Лолова е дала много, както на българското изкуство, така и на всички нас. Затова, ние от екипа на район „Слатина“, сме повече от щастливи, че ни се даде възможността да стартираме един толкова красив проект, а именно „Градината на Татяна Лолова“", отбелязват от районната администрация. Събитието ще се състои на 10.02.2023 г. (петък) от 11:00 часа до бл. 226 на ул. „Андрей Николов“ 22, в столичния квартал „Гео Милев“. Кметът на "Слатина" Георги Илиев кани столичани, жители на района и почитатели на голямата актриса на церемонията. "Градина Татяна Лолова" ще има в столичния район "Слатина" Името „Градината на Татяна Лолова“ ще носи междублоково пространство, находящо се непосредствено до бл. 226, в който живя българската комедийна актриса и деен жител на района. Предстои пространството да бъде реновирано и залесено, а с плана на завършения му вид ще можете да се запознаете на място в петък, 10 февруари.

comment 0
visibility 2788
Вандали трошиха витрини на магазини и фарове на коли в кв. Редута

Вандали трошиха коли и витрини на магазини в кв. Редута (СНИМКИ)

Неизвестни лица са вилнели тази нощ из столичния кв. „Редута“ и са изпотрошили витрини на магазини. Освен това вандалите са изпочупили фаровете и страничните огледала на редица паркирани автомобили и са обърнали контейнери за смет. За това сигнализират пострадали граждани във Фейсбук групата „Редута, София“. „Из Редута тази нощ е вилнял психопат. Преди малко видях с очите си, че десетки коли, паркирани по улиците в квартала, и то подчертавам, без да са в нарушение, и без да пречат на изходи, са със счупени странични огледала. Какъв ненормалник и зъл човек трябва да си, за да сътвориш такава гадост!?“, възмущава се един от потърпевшите. Хулиганите са действали на няколко места в квартала – на ъгъла на ул. „Иларион Драгостинов“ и ул. „Марагидик“, както и на ул. „Атанас Узунов“. „Бързах и не успях да огледам. Може и по съседните пресечки да е същото. Включително и моята. Предлагам 1000 лева за този, който може да ми даде повече информация за въпросните!“, казва един от пострадалите жители на „Редута“. За случилото се е информиран кметът на район „Слатина“, както и органите на МВР.

Реклама
comment 0
visibility 666
101-годишната баба Куна е най-възрастният жител на Слатина

101-годишната баба Куна е най-възрастният жител на Слатина

Баба Куна е най-старият жител на столичния район "Слатина". Днес тя навърши 101 години, а празникът ѝ беше почетен от районния кмет Георги Илиев. Той поднесе лично красив букет от лалета и кошница, пълна с шоколадови изкушения, на рожденичката. Самата тя признава, че обича сладкото и видимо се зарадва на изненадата. „От името на целия екип на район "Слатина" желаем на баба Куна да е здрава и все така усмихната и лъчезарна!“, казват от районната администрация.

comment 0
visibility 706
-

И в "Слатина" ще проведат разяснителна среща за санирането

Отворенa срещa с външни експерти и специалисти от администрацията ще проведат в столичният район "Слатина". Срещата се организира от районната администрация във връзка с новите утвърдени насоки за кандидатстване по програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Стартира приемът на документи за саниране на многофамилни жилищни сградиНа срещата желаещите да кандидатстват по програмата ще имат възможност да зададет въпросите си и да получат повече информация по темата. Срокът за кандидатстване е до 31 май 2023 г. Срещата ще се проведе в читалище „Светлина“, на ул. „Гео Милев“ № 136 на 3 февруари от 11:00 до 13:30 часа.  

comment 0
visibility 869
-

В "Слатина" продължава премахването на гаражни клетки

Продължава премахването на гаражните клетки в столичният квартал "Слатина", съобщи районният кмет Георги Илиев. В днешния 27 януари са били премахнати гаражите на ул. “Генерал Георги Тановски”, до парк “Слатинска река”. Районният кмет благодари на колегите си от района и от Направление Архитектура и градоустройство на Столична община, които са оказали съдействие със сложната и времеемка процедура по издаване на заповеди за премахване. Почистването на терена след освобождаването му ще бъде организирано от Столичен инспекторат. Процесът по премахване на незаконните гаражни клетки от общински терени ще продължи. "По регулация това пространство е паркинг и ще се ползва като такъв", заяви Илиев.

comment 0
visibility 1346
-

“Център за енергийна ефективност - София“ ще бъде създаден в кв."Гео Милев"

Столична община ще изгради физически център за подпомагане на собствениците на обекти в многофамилни жилищни сгради, които искат да кандидатстват по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". Това реши на своето заседание днес Столичният общински съвет. Решението беше прието единодушно от общинските съветници. Вносители на доклада са кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Центърът в помощ на гражданите ще може да бъде място за организиране на различни дискусии, обучителни и информационни семинари, както за граждани, така и за професионалисти. Предвижда се в него да бъдат канени специалисти в сферата на енергийната ефективност и възобновяемата енергия, които да изнасят лекции и презентации. След извършен анализ на сроковете и условията за кандидатстване, систематичната свързаност на Столична община и районните администрации в цялостния процес по кандидатстване, се установи необходимост от обособяване на централизирано звено, състоящо се от експерти в различните относими към дейността области, което да координира процесите с всички участващи страни – кандидати, Столична община, районни администрации, Направление „Архитектура и градоустройство“, „ГИС София“ ЕООД, ЮЛ и други, както и да подпомага технически и организационно кандидатите, да провежда информационни кампании, да отговаря назапитвания и редица други. По предложение на кмета на "Слатина", той ще се помещава в кв. "Гео Милев", в сграда - частна общинска собственост, която към настоящия момент не се използва. Подходът към сградата е от съществуваща улица „Съединение“ в непосредствена близост до ул. "Гео Милев" и спирка на градския транспорт. Теренът на имота е равнинен, изпълнен с трайна настилка. Сградата е едноетажна с два независими входа от западна посока с рампа за достъпна среда. Разполага с две просторни помещения за работа (всяко със самостоятелен вход), с прилежащи към тях два кабинета и санитарни възли. Към единия кабинет е обособен през антре самостоятелен вход от дворното пространство. Столична община ще обезпечи необходимото офис обзавеждане, техническо оборудване, връзки, канцеларски материали, информационна табела на входа на сградата и други необходими материали за нормалната работа на Центъра. Предвижда се и откриване на телефонна линия - т. н. Call център, на който гражданите и юридическите лица могат да задават въпроси, касаещи програмата.  

comment 0
visibility 781
Председателят на СОС подписа за трасето на продължението на третата метроли

Председателят на СОС подписа за продължението на трасето на третата метролиния в София

В последните дни на 2022 година председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев е подписал решението на местния парламент, с което се одобрява проекта за специализиран Подробен устройствен план, свързан с трасето и метростанциите от продължението на третата метролиния през кв. „Слатина“ до кв. „Младост 1“. Строителството на тази метролиния се очаква да започне още тази пролет. „Без съмнение метрото е най-мащабният проект за града ни и най-голямата придобивка за гражданите.“, казва Георги Георгиев. Настоящият проект обхваща трасето от Военна академия „Г.С. Раковски“ по ул. „Гео Милев", бул. „Асен Йорданов", пред МФСЗ „Арена Армеец София", бул. „Цариградско шосе" до пътния възел на бул. „Цариградско шосе" с ул. „проф. Петър Мутафчиев“. В доклада на главния архитект на София Здравко Здравков са посочени и бъдещите метростанции от новия участък на подземната железница: МС 1 - Кръстовище бул. "Гео Милев" – бул. “Ситняково“- ул."Черковна"; МС 2 - Кръстовище бул. "Гео Милев" - ул. "Н. Коперник"; МС 3 - Кръстовище бул. "Гео Милев" - ул. "Слатинска"; МС 4 – Северозападно от кръстовище бул. "Асен Йорданов" - бул. „Шипченски проход"; МС 5 - Зала "Арена Армеец"; МС 6 - От източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе" при Окръжна болница.

comment 0
visibility 1381
Подписаха договора за заем за паркинга до пазара „Ситняково“

Подписаха договора за заем за паркинга до пазара „Ситняково“

В последните дни на 2022-а година председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителния директор на Фонд за устойчиви градове Надя Данкинова подписаха договор за дългосрочен инвестиционен заем, който ще бъде използван за изграждането на голям надземен етажен паркинг до пазара „Ситняково" в район "Слатина". Одобреното финансиране е в размер на 4 600 000 лв., от които 2 714 000 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020", предоставено чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Общият бюджет на проекта е 6,6 млн. лв., като останалите средства са осигурени от „Пазари Изток" ЕАД, които имат ангажимент по изграждането и стопанисването на паркинга. Многоетажното съоръжение ще се състои от: Ниво 1 – паркинг и товарна зона с 49 места, рампа за зареждане на зеленчуков сектор Ниво 2 – междинно ниво, което спомага за обиране на денивелацията на терена и реализира 19 паркоместа, 16 от тях са предвидени за зарядни станции за електрически автомобили. Ниво 3 – паркинг с 45 паркоместа Ниво 4 – паркинг с 47 паркоместа и зона за организиране на събития от различен характер Ниво 5 – спортен комплекс с 2 зали за фитнес от 276 кв.м., съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище с размер 20х40 м.  „До седмици се очаква да приключат съгласувателните процедури и да пристъпим към избор на изпълнител. Реализираме още един паркинг в кварталите по програмата на Столичния общински съвет. Това е поредната ни стъпка към разрешаването на проблема с липсата на достатъчно паркоместа. Ще продължим да работим за това още по-усилено и през тази година.", коментира шефът на градския парламент Георги Георгиев.  

comment 0
visibility 954
Кметът на Копенхаген пристига у нас за форума "София - Град на хората"

Кметът на Копенхаген пристига у нас за форума "София - Град на хората"

Дискусионен форум по въпросите на децентрализацията и дигитализацията на местната и държавната власт ще се проведе утре – 19 декември, в София. Акцентът в срещата ще бъде върху интеграцията на чужденци и бежанци в икономиката на България. Форумът „София – Град на хората" се организира от Георги Илиев, кмет на район „Слатина" – Столична община, с помощта на Фондация „Фридрих Науман", по чиято покана тук пристига и кметът на датската столица по въпросите на трудовата политика и интеграцията, Йенс Кристиян Люткен. В събитието ще участват още служебният министър на МРРБ Иван Шишков, депутатите от Демократична България Кремена Кунева и Божидар Божанов, и самият Георги Илиев. Сред разискваните теми ще бъдат: - Какво предопределя настоящата структура на град като Копепнхаген, как тя се променя през годините и какви промени я очакват с оглед на все по-голямата дигитализация на датската столица и „зелените" решения за бъдещето ѝ? - Каква е връзката между развитието на София и Копенхаген и защо темата за децентрализацията на местната власт е на дневен ред в толкова много европейски градове? - Нужна ли е децентрализация и на държавно ниво и какви биха били предимствата и предизвикателствата на такъв подход? - Какво е нужно да направи България и какъв опит да почерпи от Кралство Дания в интеграцията на чужденците и бежанците? Какво могат да направят всички други участници на пазара? - Дигитализацията ли е свързващото звено между всички тези въпроси и ако да, по какъв начин? Всички тези въпроси ще бъдат разисквани на двучасовото събитие от представители на държавата, общините, бизнеса и гражданския сектор в понеделник с желанието да се генерира обществена енергия за промяна в положителна посока. Всеки, който желае да се включи във форума, може да намери повече информация в администрацията на район „Слатина".

comment 0
visibility 933
-

Кметът на "Слатина" кани на "Предколедна раздумка"

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев кани на среща и разговор за проблемите на района. Срещата ще бъде в петък, 23 декември, от 15:00 до 20:00 часа. В парк "Гео Милев" ще бъдат разположени коледни шатри и всеки желаещ ще може изпие чаша греяно вино, да хапне коледен сладкиш, да се срещне с кмета и да сподели проблем, който го вълнува. Разбира се, желателно е проблемът да касае района. За най-малките слатински граждани ще дойде специално от Лапландия Дядо Коледа. Той ще е в парка между 16:00 и 18:00 часа и всички малчугани ще могат да се снимат с него за спомен и да получат малък подарък. "Към края на своя мандат, се радвам, че благодарение на колегите в районната администрация и на Вас, гражданите на Слатина, успяхме малко по малко да направим района по-красиво и удобно място за живеене", споделя Георги Илиев в поканата си до гражданите.

comment 0
visibility 1426
Творецът Стефан Чинов е сред будителите на „Слатина“ (СНИМКИ)

Творецът Стефан Чинов е сред будителите на „Слатина“ (СНИМКИ)

Талантливият графичен дизайнер и художник Стефан Чинов е сред будителите на столичния район "Слатина" за 2022 г. Кампанията „Будителите, които живеят сред нас 2.0“ се осъществява под егидата на районния кмет Георги Илиев, с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община. Дори да не познавате лично Стефан Чинов, със сигурност сте се докосвали до неговото творчество, ако живеете или работите в кварталите на район „Слатина“. „Негови творби са сред най-често участващите в нашите изложби, културни и образователни инициативи. От буквите в играта ни за 24 май – „Приключение с букви“, през образите му на „Великите българи днес и преди“ и „Големите поети на България“. Стефан Чинов предоставя изкуството си на район „Слатина“ по всеки повод, при който сме се обърнали към него, напълно безвъзмездно, с готовност и желание“, съобщават от районната администрация. Стефан Чинов е завършил графика и е специализирал графичен дизайн и илюстрация. Автор е на екипите на националния отбор по футбол (2016 -  2018) и неколкократно е работил за футболен клуб „Левски“. Разработвал е цялостните визии и графичните идентичности на няколко фестивала в България и по света. Работил е с международни клиенти като NIKE, RedBull, Mountain Dew, Burton, Amnesty International, Becks и STELLA ARTOIS. Част е от групата plakatkombinat.com и Advertising Artists. Работи за списание за екстремни спортове и природа 36о.bg Всеки, който иска да се докосне до част от будителите на район Слатина, може да го направи тази неделя - 11 декември, от 11:30 ч. в парк „Гео Милев“. Тогава ще се проведе инициативата Jazz при поетите с Веселин Веселинов-Еко, Милен Кукошаров, Мартин Ташев.  Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2022 г.

comment 0
visibility 4119
-

Възстановено стълбище в "Слатина" ядоса гражданите

Приключва работата по възстановяването на пешеходната инфраструктура от ул. “Живко Николов” към детската площадка в градинката до ул. “Голаш”, отчете кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев. Възстановяването на пътеката обаче предизвика недоумението на жителите от квартала. "Освен че е грозно, е и доста безсмисленно да има две дублиращи се стълбища с размери като че ли от там ще минават стотици хора дневно... В същото време хората газят в калта, слизайки към светофара на мола", коментират гражданите. Жителите отбелязват и, че новоизградените пътеки са неудобни за използване от хора със специални потребности. "Рампата за хора в неравностойно положение и детски колички завършва в бордюр и трябват маневри, за да се ползва", коментира местен жител.  Кметът пояснява, че на мястото е извършено възстановяване на стари стълбища с добавяне на парапети и обособяване на алея за майки с колички, а денивелацията не позволява изграждането на рампа за колички на хора в неравностойно положение. "Би било добре да се обърне внимание и на качеството на изпълнение, защото тези стълби ще започнат да “танцуват” след първия дъжд. Качеството е покъртително!", коментира друг гражданин. Все пак, работата по възстановяването на пешодната инфраструктура не е завършена, в окончателния си вариант може би ще е по-пиемлива. И ние като граждани на столицата се надяваме.

comment 0
visibility 926
Строителна фирма с акт заради разкопан тротоар в „Слатина“

Строителна фирма с акт заради разкопан тротоар в „Слатина“

Строителна фирма получи акт за разкопан тротоар в район „Слатина“, съобщават от Столичния инспекторат. Инспектори са направили проверка на ул. "Благородна" и установили, че тротоарът там е разкопан. Когато поискали документи от фирмата, такива не били представени. На изпълнителя е съставен акт по Наредбата за обществения ред на територията на Столична община. Предстои да бъде извършен последващ контрол за предоставяне на разрешителните документи от фирма "Електро- Строй Монтаж" ЕООД.

comment 0
visibility 751
Отстранена е аварията, оставила без ток няколко столични квартала

Отстранена е аварията, оставила без ток няколко столични квартала

Отстранена е аварията, която остави без ток част от София снощи, съобщава bTV. Хиляди домакинства в няколко столични квартала стояха близо час без електричество в четвъртък вечерта. Причината за аварията беше в подстанция „Слатина“. Засегнати бяха кварталите „Подуяне“, „Хаджи Димитър“, „Левски“,  „Слатина“, „Христо Ботев“ и „Редута“. Ток не е имало и на места в район „Оборище“. Към момента подаването на електричество е възстановено във всичките квартали.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още