Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1163
-

Нов човек има в администрацията на столичния район "Слатина"

От 1 юли районната администрация има нов заместник-кмет по „Интеграция, социални дейности и екология“. Това е Денимир Котев – специалист с дългогодишен опит в индустриалното строителство, идващ директно от бизнеса, съобщават от районната администрация. „Съвсем съзнателно взимам решението да премина „от другата страна“ в отношенията държава-граждани и държава-бизнес, защото мисля, че имам яснота какво трябва да се направи, за да бъде местното самоуправление по-ефективно, гъвкаво и адекватно на нуждите на гражданите и бизнеса. Вярвам, че имам и опита и знанията да го постигна. Освен това съм гражданин на района, предизвикателствата са ми познати и милея за всичко, което се случва тук“ – каза г-н Котев при представянето му от Георги Илиев, кмет на „Слатина“. Денимир Котев поема поста от г-жа Благородна Здравкова, която става заместник-кмет по „Образование, култура, електронно управление и спорт“ на мястото на г-жа Надежда Бачева, която прие поканата да стане съветник на министъра на електронното управление Божидар Божанов, отговарящ за работата с местното самоуправление.

comment 0
visibility 1692
-

6,6 млн. лева ще струва новият многоетажен паркинг в Ситняково

4-етажният надземен паркинг, който предстои да бъде построен в столичния район "Слатина" поскъпва почти двойно спрямо първоначалните разчети. Това стана ясно на вчерашното заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет. Сумата, която беше одобрена, е 6,6 млн. лева. Средствата ще обезпечат изпълнението на СМР дейности, както и осъществяването на авторски и строителен надзор по време на строителството, изработване на комплексен доклад и други разходи, свързани с проекта, се казва в доклада, приет от транспортната комисия в СОС. Част от парите - 2 млн. лв., ще дойдат от собствените приходи на дружеството, а останалите 4,6 млн. ще са заем от „Фонд устойчиви градове“, който ще е с лихва от 0,61% и ще се изплаща 15 години. Заемът се гарантира с ипотека върху земята, бъдещият паркинг и на спортните съоръжения, които предвижда проекта. Съгласно част „Проекто-сметна документация" на инвестиционния проект, прогнозната стойност за изпълнението на строежа е 6 400 000 (шест милиона и четиристотин хиляди) лева без ДДС, в т.ч. с 10 % непредвидени разходи. В стойността не са включени:• дължимите такси• стойността на съпътстващите строителния процес дейности - авторски надзор, оценка за съответствие на инвестиционен проект, изработване на комплексен доклад, строителен надзор, които предвид вероятната категоризацията на строежа, са задължителни. Това се посочва в доклада, внесен за гласуване от общинските съветници. През юли 2021 г. Столичният общински съвет прие друг доклад, свързан с планирания строеж, в който обявената сума за строителството му бе почти два пъти по-малка - 3,9 млн. лв. без ДДС, като за проектирането се очакваше да бъдат похарчени около 650 000 лв. Съгласно поръчания от „Пазари Изток“ инвестиционен проект се предвижда бъдещият открит обществен паркинг да е на четири нива, а на покрива му да се обособи спортна площадка и обслужващи помещения. Многоетажен паркинг със спортна площадка ще има до Румънското посолство  

comment 0
visibility 859
-

Приключи ремонтът на ул. "Хемус" в Слатина

След множество сигнали на жители от района, беше ремонтирано пространството на ул. "Хемус" в столичния район "Слатина", похвали се кметът Георги Илиев. Строителните работи вече са приключени и на мястото са изградени алея и паркинг. Столична община премахна незаконните гаражни клетки пред бл. 61 и на освободеното място е оформен новият паркинг. Преди месец такъв беше направен и пред съседния блок на същата улица, от което хората там са много доволни. По улицата е положен нов асфалт, напълно е обновена и настилката на тротоарите.    

Реклама
comment 0
visibility 958
Детска градина "Мечо Пух" в Слатина ще се разшири с още три групи

Детска градина "Мечо Пух" в Слатина ще се разшири с още три групи

С още три групи ще бъде разширена 184-та детска градина "Мечо Пух" в столичния кв. „Гео Милев“, район „Слатина“. Предложението на кмета Георги Илиев беше прието на вчерашната сесия на местния парламент. Първоначалната идея е била детското заведение да се разшири само с две групи, но заради сериозния недостиг на места капацитетът е разширен. „Гледайки различните решения и проблемите, които едноетажното административно крило създава (не е построено "като хората" и вечно тече), ни накара да преосмислим предложението си. Сега предлагаме разрушаването му и построяването на триетажна пристройка, която да поеме трите групи и специализиран кабинет на първите две нива и администрацията на трето“, съобщава районния кмет Илиев във Фейсбук страницата си. По думите му това е максималният капацитет на терена след приетото наскоро решение за намалени отстояния при строежи на детски градини. „Фактът, че тепърва ще я започваме, ще позволи участниците да предложат актуални цени и да не спират изпълнението поради искания за актуализация, както се случва при процедури, провеждани преди увеличението“, казва още Георги Илиев.

comment 0
visibility 1077
Задържаха 33 мигранти в столичния кв. „Гео Милев“

Задържаха 33 мигранти в столичния кв. „Гео Милев“

33 мигранти са били задържани вчера в столичния квартал "Гео Милев". Повечето от тях са мъже, които нямат документи за самоличност. Те твърдят, че са от Ирак и Сирия, съобщава кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Не е ясно кога чужденците са влезли на територията на България и коя е била крайната им дестинация. Петима от задържаните са били откарани в Инфекциозна болница, а на останалите от групата са с хронични заболявания. „Искам да успокоя всички, че заловените в района на парк „Гео Милев“ мигранти са прегледани и нямат заразни болести. Нямат шарка - нито човешка, нито маймунска. Нямат и краста. Просто са били изпохапани от бълхи или дървеници и следите от тези ухапвания са причината да се появят съмнения и да бъдат закарани с линейки до инфекциозна болница“, съобщава кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. Той уточнява, че мигрантите вече са настанени в специализираните за целта центрове. „От свое име и от името на МВР изказвам благодарност на гражданите, подали сигналите, благодарение на които органите на реда са реагирали своевременно и са задържали мигрантите!“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 929
-

СОС ще гласува разширение на 184-та детска градина в "Слатина"

Разширението на 184-та детска градина "Мечо Пух" в столичния квартал "Слатина" е включено в дневния ред на Столичния общински съвет, съобщи кметът на района Георги Илиев. Докладът за разширението се подготвя отдавна и в първоначалния му вариант разширението е само с две групи, разказа още Илиев. "Гледайки различните решения и проблемите, които едноетажното административно крило създава (не е построено “като хората” и вечно тече) ни накара да преосмослим предложението си", добави той. В сегашния му вариант докладът предлага разрушаването на старата едноетажна сграда и построяването на нова триетажна пристройка, която да поеме трите групи и специализиран кабинет на първите две нива, и администрацията на трето. "Това реално е максималният капацитет на терена след използването на наскоро приетия член за намалени отстояния", отбеляза районния кмет. Докладът, който е от началото на май, е включен и Илиев се надява той да бъде приет на предстоящото заседание в четвъртък. Така ще може да започне процедура по обявяване на обществена поръчка и избор на изпълнител. Илиев се надява също фактът, че тепърва ще започва строителство, да позволи участниците да предложат актуални цени и да не спират изпълнението поради искания за акуализация (която е недопустима все още, въпреки реалното увеличение на цените на строителството). Това се е случвало в други райони и би затруднило осъществяването на проекта. "Към момента по данни на Информационната система за обслужване на детските заведения в район „Слатина“ има повече от 700 чакащи за прием деца. Тези деца няма възможност да бъдат приети в съществуващите групи в детските градини, поради което е необходимо да бъдат изградени нови сгради и разширения на съществуващите", отбелязва в доклада си районният кмет.

comment 0
visibility 1278
-

Многоетажен паркинг със спортна площадка ще има до Румънското посолство

Един от основните проблеми в столичният район "Слатина" е липсата на паркоместа и паркинги. Това каза пред БНР кметът на района Георги Илиев.  И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка По думите на кмета, в райони, в които преобладава жилищното строителство, но в същото време има и бизнес, трябва да има решение, което да е добро за всички. Личното му мнение е, че за гражданите ще е добре да има 24 часова зона. Законовата рамка е достатъчно добра, но трябва да се спазва, подчерта той. Скоро трябва да започне изграждането на големия паркинг до Румънското посолство, съобщи районния кмет. Той ще се разположи на мястото на сегашния открит паркинг. Вече е минала процедурата по обществено обсъждане, в момента текат последни процедури. Преди 3 години СОС реши на този терен да се реализира проект за многоетажен паркинг,  а скоро ще бъде внесен доклад за точните параметри и идейния порект. Изграждането на многоетажен паркинг ще реши част от проблема с паркирането и е поредната стъпка, след паркинга в Надежда, по приетата по предложение на председателя на СОС Георги Георгиев и кмета на София Йорданка Фандъкова програма за паркингите в Столична община. Паркингът ще е многоетажен, а отгоре ще има спортна площадка. Парцелът е част от пазар "Ситняково", а проектът е така разработен, че ще позвоява на мястото да се провеждат и културни събития, каза още Илиев. Проектът предвижда изграждане на многоетажен надземен паркинг със спортно съоръжение на последно ниво, върху терен собственост на “Пазари Изток” ЕАД. Площта, върху която ще бъде изградено съоръжението, е  1590 кв.м., като РЗП ще е 6430 кв. м. Планират се 4 нива със 158 бр. паркоместа,  възможност за обособяването на зона за провеждане на социални и бизнес събития на 4-то ниво, и последно 5-то ниво (покривно) - спортно игрище 20х40 метра, 2 бр. спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница. Проектът е разработен от DESET architects (с управител арх. Ивайло Петков - зам.-председател на комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, СОС), и БИАС М - бюро за архитекурни и инженерни структури. Паркингът ще бъде платен, поясни районния кмет, като поясни, че той се намира в гранична зона. въпреки това, той очаква, че услугата ще бъде търсена и предпочитана от гражданите, най-вече заради сигурността, която ще предлага. Той добави, че по негови наблюдения хората търсят платени паркинги и често ги предпочитат пред безплатните. Търсят се нови места за изграждане на многоетажни паркинги, които да обслужват хората от "Слатина", каза още районният кмет, като добави, че има вече няколко идеи за бъдещото им местоположение. Една от идеите е такъв многоетажен паркинг да бъде изграден пред зала "Универсиада".

comment 0
visibility 1274
Район Слатина празнува с трио VIVA и братя Аргирови.на ст. Академик

Район Слатина празнува с трио VIVA и братя Аргирови.на ст. Академик

В деня след Петдесетница, тази година на 13 юни, Слатина празнува Светия дух, който дава живот на пресветата, единосъщна Света Троица - заедно Бог Отец и Бог Иисус Христос. Причината точно това да е празникът на някогашното село Слатина, чиито традиции се опитваме да пазим и до днес, е храмът „Света Троица“ на улица „Манастирска“ в квартал „Гео Милев“. Не е обикновено място Слатина. Неслучайно тук са кварталите и улиците на поетите. Неслучайно тук е Българската академия на науките. Има причина тук да живеят в някаква симпатична симбиоза древно неолитно селище на 8000 години и някои от най-прогресиращите бизнеси в България. Има причина тук да е винаги живо, цветно и забързано. Има причина тук да са най-красивите изгреви и залези на София. Причината вероятно е в този Свети Дух, който пази паметта и поддържа пулса на мястото, на което живеем. И тази година ще се празнува шумно и весело - както подобава на извечните селски събори и както помнят старите слатинци. Празникът започва в 17:30 часа пред стадион Академик, срещу парк “Гео Милев”, с автентичен български фолклор и различните таланти на читалищата в района.В 18:30 ще посрещнем трио VIVA, а в 19:00 – братя Аргирови. Събитието е част Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община, както и с подкрепата на „Сдружение за Слатина“.

comment 0
visibility 1344
И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка

И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка

И в столичният район Слатина ще има многоетажен паркинг със спортна площадка най-отгоре. Строителството започва скоро и ще е зад Румънското посолство (б. р. по-точно на терен на Пазари Изток), съобщи кметът на района Георги Илиев в интервю пред Радио София. Той сподели някои от своите идеи и проекти, по които смята да започне да работи при първа възможност. Много от тях са изключително иновативни и освен многоетажния паркинг, одобрен преди 2 години от СОС, но и възстановяването на манастира "Св. Мина" и изграждане на археологически парк. Районният кмет обясни, че един от проблемите е неправилното паркиране, което е следствие от липсата на места. По тази причина живеещите в Слатина търсят платени паркинги и често ги предпочитат пред безплатните. Общинското "Пазари Изток" вдига многоетажен паркинг до столичното 31 СУЧЕМ "В такива райони, в които преобладава жилищното строителство, но в същото време има и бизнес, трябва да има решение, което да е за всички. Според мен за гражданите ще е добре да има 24 часова зона", аргументира се кметът. Той сподели, че скоро трябва да започне изграждането на големия паркинг до Румънското посолство, който ще е многоетажен и отгоре ще има спортна площадка.Илие призна, че се търсят нови места за изграждане на многоетажни паркинги, които да обслужват хората от района и той има вече няколко идеи за бъдещото им местоположение. Друг много важен проект, с който кметът се е заел, е възстановяването на манастира "Св. Мина" в район "Слатина", за който има доказателства, че Левски се е крил, като там са правени и част от големите Вселенски събори. Скоро е и празникът на район "Слатина", който ще бъде на неизползваемият паркинг пред стадион "Академик". Кметът на "Слатина": Върнахме си изоставените спортни площадки Кметът обясни, че гражданите на района са много активни и дейни, има много групи, които поемат инициативи, помагат като даряват и събират пари за облагородяване на кварталите, за закупуването на различни съоръжения, защото бюджетът не стига за ремонт и поддръжка на всичко. Любопитно е, че в този район е имало неолитно селище 8000 години назад във времето и е една огромна находка в исторически и археологически план. Има идеи за изграждането на археологически парк на това място, но трябва да се разрешат няколко проблема преди това.

comment 0
visibility 1010
Децата на Слатина ще пътешестват „В света на изследователите“

Децата на Слатина ще пътешестват „В света на изследователите“

Децата в столичния район „Слатина“ ще могат да отбележат утрешния 1 юни с весел фестивал, носещ името „В света на изследователите“. Празникът ще се състои в парк „Гео Милев“, а началото ще бъде дадено от 10:00 ч., съобщават от районната администрация. За малчуганите са предвидени много игри, подаръци, балони и безброй изненади Ето и пълната празнична програма: 10:00 ч. – Официално откриване празника 11:10 ч.  – Загрявка с треньорите от Vibes Health & Fitness 11:30 ч. – 14:00 ч. – Стартиране на „Игрите на 90-те“. Паралелно провеждане на 8 игри – ластик, дама, федербал, дърпане на въже, шоколад, народна топка, пиян морков и скачане на въже 11:30 ч. – Красив фотокът за безплатна професионална снимка 14:00 ч. – награждаване на участниците от игрите и закриване на фестивала

comment 0
visibility 1529
-

Кметът на "Слатина": Върнахме си изоставените спортни площадки

Столичният общински съвет прие днес решение, с което предоставя право на собственост върху недвижим имот, попадащ в парк „Гео Милев” и да предостави управлението на имота на Кмета на Столична община чрез Кмета на район „Слатина”. Става въпрос за спортните площадки на ул. „Калиманци” в района. Това съобщи кметът на "Слатина" Георги Илиев. "Още на първата седмица след встъпването ми в длъжност започнах да работя по изваждането им от капитала на Спортна София, промяната на статута им от “Частна общинска” на “Публична общинска собственост, с което ще получат най-висока степен на защита от евентуални посегатетелства и връщането им за управление на общината", казва Илиев. Той припомни, че такъв доклад вече е внасян в СОС миналата година, но не достигнаха няколко гласа, за да бъде приет. "След многото нови проведени срещи и разговори, се оказа, че съм си свършил политическата работа и днес това решение е вече факт", похвали се районният кмет. По думите му предстои още доста работа - поне три месеца ще са необходими за процедурата по вписване и отразяване на намалението на капитала на "Спортна София". Това време ще бъде използвано, за да се търсят варианти за финансиране и да предложения от специалисти, как точно да се случи възстановяването на спортните площадки, заяви Георги Илиев.

comment 0
visibility 1946
-

"Приключение с букви" очаква децата в район "Слатина"

„Приключение с букви“ е новия проект на район „Слатина“, свързан с 24 май и насочен към децата. Събитието се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община и на Noble House. „Буквите са навсякъде. Те ще бъдат с теб през целия ти живот. Буквите са като песъчинки – влизат навсякъде, където ги пуснеш, и заедно правят един безкраен бряг, на който да играеш, да учиш и да се забавляваш.Затова да побързаме и да ги открием заедно с тази умна и весела игра!Добре дошъл, малък любопитко!“ Така започва началната страница на abv.slatina.bg - уеб играта „Приключение с букви“, предназначена за деца в предучилищна и начална училищна възраст. Играта е разработена от район „Слатина“ на Столична община разработи с една единствена цел – да предостави възможно най-естествения, непреднамерен, забавен и находчив начин на децата да се запознаят с буквите. Има много начини да ги научат, а от района са избрали да им помогнат да го направят чрез игра, и то на открито. На 24 май от 11 часа в парк „Гео Милев“ пък ще бъде празникът за Деня на българската писменост, на който играта ще се разиграе на живо за време.  В парк „Гео Милев“ в едноименния квартал в район „Слатина“ са разпръснати и монтирани на тайни места 60 букви от българската азбука - малки и големи, с необичаен дизайн, създаден от местния артист Стефан Чинов. На три места са поставени и големи карти, на които децата могат да видят къде се намират буквите в парка. Задачата им е да намерят колкото може повече номерирани букви, да ги заснемат с телефона на родител или по-голямо дете, а родителите им, след регистрация на профил в сайта, да ги качат в него на принципа на албумите с животни, предлагани в някои от големите вериги хранителни магазини. От миналата сряда, когато стартира сайтът, до момента вече има почти 100 регистрирани играчи. Именно тази игра ще залегне в основата на празника на район „Слатина“ за 24 май. Искаме по този начин да покажем на децата, че в едно световно дело ние, българите, сме се справили добре – че има нещо, в което сме големи, значими и неоспорими. Тъй като в крайна сметка това ще бъде и спортна игра, за водещ на събитието поканихме ултрамаратонеца Краси Георгиев. Той, и идеологът на играта, кметът на „Слатина“ и баща на четири деца, Георги Илиев, ще се постараят участниците да запомнят този ден като истински празник на буквите, но и като свое собствено постижение. Децата ще имат половин час да открият колкото може повече букви, като за да се ориентират добре и да не се загубят, ще им помагат по-големи деца от училищата в район „Слатина“. За победителите ще има награди от партньорите на събитието: издателствата „Мармот“, Smart Books и Тат Криейтив, безплатен сладолед от Om Nom и хамбургери от Little Chef. Ще завършим с циркова работилница по юнисайкъл и жонглиране от Мини Арт Фест, съобщават от районната администрация.

comment 0
visibility 1665
-

Наградиха победителите в ученическите игри в район "Слатина"

След две години прекъсване този месец се проведоха ученическите игри на район „Слатина“ сред всички училища в района, като част от софийските ученически игри. Времето за организацията на тази мащабна продукция беше много кратко, но игрите се проведоха без засечка, много професионално и организирано, съобщиха от районната администрация. Вчера, 19 май, беше кулминацията им – връчването на наградите и отличията на победителите и учителите, участвали в организацията и провеждането на игрите. Екипът на район „Слатина“ реши на този празник изрично да почете учителите по физическо възпитание в нашите училища, които не спираха да работят през цялата пандемия, без да получат необходимото признание за това. Ето защо кметът на „Слатина“, Георги Илиев, връчи почетни отличия за принос към развитието на училищния спорт на всички им – под огромните възгласи и ръкопляскания на учениците в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, където се проведе церемонията: „Вие, скъпи физкултурници, сте много важни в израстването на децата, както като самостоятелни личности, така и като екипни „играчи“. Благодаря ви за желанието, волята и ентусиазма, който влагате в работата си с децата. За това, че възпитавате у тях сила, воля и спортен дух, че им показвате пътя, по който да вървят чрез спорта, че го преминавате заедно и ги учите на това, че един отбор се гради от много личности, които се обединяват от обща цел“ – каза кметът Георги Илиев в обръщението си. Купите на победителите в различните спортове връчи големият спортист и приятел на район „Слатина“, ултрамаратонецът Краси Георгиев, който участва в множество събития и каузи на района през годините. „Аз няма да ви карам да тичате 200-300 километра все още, но знаем, че в тази Вселена няма нищо статично. Затова е много важно да се движим, да се движим напред и да спортуваме, да бъдем активни. Защото светът е винаги много по-розов след тренировка“ – каза Краси Георгиев.

comment 0
visibility 2054
-

Продължава разчистването на гаражни клетки в Слатина

Продължава премахването на незаконни гаражни клетки в столичният район Слатина, съобщава кметът Георги Илиев. Вчера в района са премахнати пет клетки. По предварителния план на районната администрация, е трябвало да бъдат премахнати още толкова клетки, но през почивните дни гражданите са се самоорганизирали и част от тях са премахнали, а други са договорили за продажба, съобщи районният кмет. По думите му, разчистването на незаконните гаражни клетки се движи с добра скорост. Той призова гражданите да продължат в този дух, за да се освободи възможно най-много място за паркинги и зелени площи. "Тази година не се е налагало да премахваме клетки без съгласието на собствениците им", отбелязва Илиев, като допълва, че разчита на гражданите да спазват ангажиментите и сроковете, които договарят с екипа. "Засега всичко върви по план и то - без разходи за общината или гражданите", отбеляза още кметът. Продължава и стикирането на излезли от употреба моторни превозни средства. Комисията от Столичен инспекторат констатира, че повечето возила, които са изоставени в общински площи, не са със софийска регистрация. 10 коли, които отговарят на критериите за ИУМПС са получили стикери в различни квартали на района. От началота на годината над 140 вече имат предупредителен срок за доброволно премахване от техните собственици.

comment 0
visibility 1804
-

Откриват фотоизложба на деца от район "Слатина" в парк "Гео Милев"

В рамките на два дни 34 деца с 34 мобилни камери учиха и се забавляваха заедно с фотографката Вера Гоцева - Lomovera. Инициативата "Младежки работилници за портрети и приятели", реализирана от Български хелзинкски комитет и район Слатина, съобщават от районната администрация. Проектът "Младежки работилници за портрети и приятели" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма "Европа" 2021. Децата от 93-то и 94-то училище в София се запознаха и заедно учиха как се снимат портрети и детайли, имаха задачи да работят в екипи и да разкажат различни истории със снимките си. Най-добрите творби на децата, както и снимки от работния процес, заснети от фотографката Боряна Пандова, ще бъдат изложени в парк "Гео Милев" от 19 май до 6 юни.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още