Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1650
-

Кметът на "Слатина" получи благодарствено писмо

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев получи благодарствено от живущите на ул. Хемус в района. За това се похвали самият той в социалната мрежа. "Ние, живущите на ул. Хемус, в близост до ул. Мирково (района зад Общината), изказваме благодарностите си, както и подкрепата към вас относно дейностите по облагородяване, орязване и почистване на района с цел приветлив вид и поддържане на зелените терени. Всички ние желаем да живеем в една по-добра и чиста среда. Радваме се, че намираме сходство в целите и възгледите заедно с община Слатина", се казва в писмото. Живущите изказват специална благодарност към екипът, който физически извършва дейностите по почистване на района. От своя страна кметът също благодари за поощрението и добрите думи. "Важно ни е да знаем, че има хора, които виждат резултатите от това, което вършим!", написа той.

comment 0
visibility 1948
Кметът на Слатина иска в училищните дворове да се спортува и през уикенда

Кметът на Слатина иска в училищните дворове да се спортува и през уикенда

Кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев предлага училищните дворове да бъдат място за физическа активност и спорт дори и през уикендите. За целта обаче трябва да се намерят допълнителни средства, с които да се осигури постоянна охрана, съобщават от районната администрация във Фейсбук страницата си. „Държавните стандарти за финансиране на училищата покриват основните им разходи, но не осигуряват достатъчно средства за провеждане на политики за изпълнение на приоритетите на общината. Общинските училища в София не могат да отделят достатъчно средства, за да осигурят постоянно присъствие на жива охрана на място“, коментира кметът Илиев.   По думите му допълнителна охрана през почивните дни е нужна, за да се намалят щетите върху спортните съоръжения в училищните дворове.

comment 0
visibility 2239
-

Кметът на "Слатина" предлага всяко общинско училище да има охрана

Общинският съветник Бойко Димитров е внесъл предложенията за корекция на бюджета на Столична община. Едно от предложенията предвижда да бъдат отпуснати допълнителни средства за охрана на всяко общинско училище. Това съобщи Георги Илиев, кмет на район "Слатина", който е автор на предложението. По думите на районния кмет, по този начин може да се реши проблемът със заключените училищни дворове. В мотивите за предложението Илиев посочва, че държавните стандарти за финансиране на училищата покриват основните им разходи, но не осигуряват достатъчно средства за провеждане на политики за изпълнение на приоритетите на общината. Общинските училища в София пък не могат да отделят достатъчно средства, за да осигурят постоянно присъствие на жива охрана на място. Присъствието на жива охрана ще намали щетите от посегателства върху училищната база и ще позволи дворовете на училищата да бъдат отворени в извънучебно време за ползване от жителите и най-вече децата и младежите в кварталите на София, отбелязва още районния кмет. В момента голяма част от училищните дворове остават заключени и недостъпни, с цел да се предотвратят вандалски прояви върху съоръженията в дворовете и върху самите училища.   

Реклама
comment 0
visibility 2485
Напредва работата по паметника на Гунди в София

Напредва работата по паметника на Гунди в София

Работата по паметника на Георги Аспарухов, който ще бъде поставен в парк „Гео Милев“ в София, навлезе в следващ етап. Това съобщи кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. Автор на скулптурата е Любомир Григоров. Въпреки прекарания Ковид, творецът е успял да завърши окончателно главата и приключва изграждането на модела в цял ръст. Предстоят срещи с ангажираните с паметника страни, за да се обсъдят финансовите подробности по реализирането на проекта.В "Редута" ще има паметник на Гунди „Тогава ще имаме по-точна сметка колко още средства са нужни за изграждането му и ще направим кампания за набирането им“, допълни кметът Илиев. Идеята е паметникът на Гунди да бъде издигнат в близост до къщата му, намираща се в кв. „Редута“.

comment 0
visibility 1804
-

В "Слатина" ще отбележат Деня на поезията с изложба и рецитал

Изложба с илюстрации на големи български поети в парк "Гео Милев" в столичният район "Слатина" ще отбележи Деня на поезията на 21 март, съобщават от районната администрация. "За нас Световният ден на поезията е реален празник, Слатина е районът на поетите, тук са кварталите "Яворов", "Гео Милев", "Христо Смирненски", "Христо Ботев" и някак си се чувстваме длъжни да честваме красивите думи и изкуството", каза пред БНР Елица Виденова, PR на район "Слатина". "Към изложбата актрисата Силвия Петкова направи запис на рецитал на стихове на някои от най-известните ни поети. Освен четиримата споменати, чиито имена носят кварталите ни, са включени и стихове на Дора Габе, Елисавета Багряна, Христо Фотев, Валери Петров, Стефан Цанев. Клипът е качен в youtube канала на район "Слатина" и всеки може да го види", добави тя. На 21 март в парк "Гео Милев" от 17 до 19 ч. стихове на велики български майстори на словото ще прочетат Филип Буков, Ники Сотиров и Веселин Калановски. Със свои произведения в празника ще се включат и Виктория Петкова и Кристина Арсова - 11в клас в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, Иванина Стоева - 5 клас, 109 ОУ „Христо Смирненски“ и Ани Деянова - директор на 148 ОУ "Проф. д-р Любомир Милетич". Събитието ще се осъществи с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община.  

comment 0
visibility 2156
Кмета на район Слатина за премахване на старите автомобили от общински тере

Кметът на Слатина премахна стари автомобили от общински терени

Кметът на столичния район Слатина Георги Илиев отново премахна десетки стари автомобили, заели паркоместа. За акцията той съобщи в социалната мрежа. От общински терени са разчистени десетки стари автомобили, излезли от движение, които отговарят на условията за премахване. На старите коли са поставени стикери и се очаква собствениците доброволно да ги премахнат. Все още в район Слатина няма въведена зона за платено паркиране. През миналата година районният кмет организира обществено допитване на живеещите. За обособяване на зелена зона се обявиха жителите на кв. Редута. За да се осъществи, Георги Илиев трябва да внесе доклад в СОС, а последната имат общинските съветници. В Редута е най-сериозен проблемът с паркирането на автомобили заради презастрояването и тесните еднопосочни улици.  

comment 1
visibility 1910
Картини на велики българи красят парка в район „Слатина“

Картини с ликовете на велики българи красят парка в район „Слатина“

Картини с ликовете на велики българи са подредени в столичният район „Слатина“, съобщават от районната администрация. Кампанията „Великите българи днес и преди“ е по подов националния празник 3 март и е под надслов „А големите работи се вършат от малки хора - Христо Ботев“. Платната са монтирани на оградата на лабиринта в парк „Гео Милев“ в едноименния квартал и ще останат там до 20 март. „Искахме да помогнем на гражданите да се почувстват горди от себе си - че са българи, че са съпричастни и чувствителни, достойни и честни. Че са добри хора!“, съобщават от районната администрация. Творбите са на едни от най-добрите български илюстратори: Стефан Чинов, Аменун Женева, Капка Кънева, Албена Лимони, Андон Георгиев – AndonastY, Калоян Тошев, Мирослав Петров, Фанка Борисова, със специалното участие на третокласничката Мадлен Милчева, която представя табло в чест на Васил Левски.

comment 0
visibility 2255
-

Пунктът за помощи за бежанците от Украйна в "Слатина" се запълва

Благодаря ви от сърце за светкавичната бързина, с която започнахте да запълвате пункта ни за помощи за бежанците от Украйна в районната администрация на бул. „Шипченски проход“ 67. Това написа във Фейсбук кметът на район "Слатина" в столицата Георги Илиев. Илиев даде някои пояснения относно работата на пункта:- Работното време на пункта е от 08:00 до 17:00 часа. Ако можете да откликнете само в извънработно време, звъннете на телефон 0898878879 (Елица Виденова) за необходимото. - Ще помогнете, ако сортирате дрехите по вид - дамски, мъжки или детски, с посочени съответни размери (възраст за детските). Същото важи и за обувките. - Има непрекъсната нужда и от санитарни, перилни и превързочни материали. От районната администрация на "Слатина" са в постоянна връзка с Българския червен кръст и по-конкретно с представителството му на ул. Едисон 46, където се приемат само материали с етикет, както и с Движение на българските майки, местни организации на майки и граждани, Центъра на бесарабските българи в България и други. Даренията ще бъдат извозвани своевременно с помощта на доброволци, съобщи още кметът на района. За да бъде осигурена централизирана помощ на всички пристигащи от Украйна в България, украинската общност е създала кризисен щаб и кол-център: +359 884 110 050 – правна помощ; +359 884 110 330 – относно предоставянето на хуманитарната помощ. Ако желаете да помогнете с парично дарение, можете да го направите по тази сметка:Титуляр: СУОБ «Мати Украйна»,Банка : УНИКРЕДИТ БУЛБАНКIBAN: BG79UNCR70001522046600BIC на банката: UNCRBGSFПри всеки превод или внасяне на суми в брой по нея посочвайте като основание за плащане "Дарение за украински бежанци"

comment 0
visibility 1827
Творци от цялата страна ще се състезават в конкурс на НЧ "П.К.Яворов"

Творци от цялата страна ще се състезават в конкурс на НЧ "П.К.Яворов"

Творци на всякаква възраст ще могат да се включат в първия Национален литературен конкурс „Пролетна магия“. Организатор на инициативата е Литературен клуб „Калина Малина” при Народно читалище „П. К. Яворов-1920”, район „Слатина“ в столицата. Темата на конкурса е свързана със събуждането на новия живот през пролетта и красивото усещане за света, съобщават от районната администрация.В творческата надпревара право на участие имат деца, младежи и пълнолетни творци от цяла България. Те ще се състезават в три възрастови групи: - деца от 10 до 13 години- младежи от 14 до 18 години- участници над 18 годиниДо конкурса ще бъдат допускани творби в жанровете поезия и проза, които не са били публикувани досега в хартиени и електронни издания, социални мрежи и медии. Освен това произведенията не трябва да са участвали в други конкурси.Всеки участник има право да се представи само с една творба във всеки от двата жанра. Текстовете трябва да са във формат А4, шрифт Times New Roman с размер 12. Обем на произведенията: за поезия – до 2 страници, а за проза – до 5 страници.Във всяка възрастова група ще бъдат присъдени първо, второ и трето място, които ще са придружени с грамота и/или награда. Всички участници ще получат грамоти за участие, които ще бъдат изпратени по електронната поща.Заедно със своите произведения, участниците трябва да предоставят още: три имена, години, населено място, институция, ръководител, пълен адрес за кореспонденция, телефон и e-mail за връзка.Творбите се изпращат по електронен път на e-mail: yavorov.konkursi@abv.bg или чрез пощата на адрес: гр. София 1111, ул. „Гео Милев“ № 24, до Народно читалище „П. К. Яворов – 1920“. Крайният срок за изпращане е 31 март, а резултатите ще бъдат обявени през месец май 2022 г. Повече информация на тел.: 0889 35 89 91

comment 0
visibility 3068
Сградата на "Слатина"стана временен пункт за материали за бежанците от Укра

Сградата на "Слатина"стана временен пункт за материали за бежанците от Украйна

Сградата на районната администрация на Слатина, на бул. „Шипченски проход“ №67, става временен пункт за събиране на помощи за бежанците от Украйна.  Само за половин час вече имаме голям отклик от страна на гражданите. Колегите в администрацията се редуват на доброволен принцип да обработват пристигащите помощи, съобщиха от районната администрация. "Според официалната информация от посолството на Украйна и контактите ми с украинската диаспора в България, в момента те имат отчаяна нужда от хигиенни материали, перилни препарати, нови дрехи и одеяла. Временният пункт за предаване в районната администрация. Той ще работи от днес до “отпадане на необходимостта”", каа кметът на Слатина Георги Илиев. Работното време на пункта е като на районната администрация, но има възможност и извън работно време да се отвори друго общинско помещение за дарители.  

comment 0
visibility 1895
-

Кметът на район "Слатина": Необходимо е решение на ниво град за училищата в София

Необходимо е решение на ниво град, а не поединично, за да бъдат всички учебни сгради в София годни и сигурни да приемат най-ценното - децата ни. Това написа във Фейсбук кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев. "Виждам състоянието на сградите и дворовете на някои от училищата и детските градини в София в мирно време, включително и на такива в района ни. Това не бива да продължава и този разпад на сградите, в които се учат децата ни, трябва да спре", казва още той. Според него, това може да стане, ако за поддръжката и охраната на учебните заведения бъде отделно перо в бюджета на Столична община, вместо те да са част от делегирания бюджет, който зависи от броя на децата. По думите му, работата "на парче" не бива да продължава повече. През последната година в район „Слатина“ правим ремонт на топлата връзка със съблекалните и козирката на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов, защото отдавна беше опасна и физкултурният салон беше започнал практически да се отделя от нея, отбеляза още кметът на района. Ремонтирани са били и водопроводите на 148 ОУ "Професор доктор Любомир Милетич" и 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо". Георги Илиев допълва, че с всички училища на територията на района се работи в тясно сътрудничество и районната администрация се старае да поддържа сградите в добро състояние, но проблемите в много от случаите вече са конструктивни, което изисква сериозни инвестиции. "Училищата ни в сърцето на европейска столица не бива да са изправени пред избора дали да са сигурни или да имат качествен учебен процес", отбелязва той.  

comment 0
visibility 2910
-

Картини на Фанка Борисова ще участват в изложба на район "Слатина"

Талантливата Фанка Борисова, чиито картини се изкупиха за по-малко от два часа в началото на месеца, ще участва и в изложба на район Слатина, съобщават от районната администрация. Изложбата, озаглавена „Великите българи днес и преди“ и озвучена с гласа на актрисата Силвия Петкова, ще можете да видите на лабиринта в парк „Гео Милев“ от 3 март. Фанка Борисова е на 42 години, с умствена изостаналост и живее в социален дом от раждането си. Тя никога не е имала семейство, но е открила рисуването като страст, смисъл и начин да се справи с трудните условия, в които живее. Художничката е самоука, научила се е да рисува сама, с каквото има под ръка. Така създава своите изумителни творби, които възхитиха публиката на първата ѝ изложба. Сега от столичният район "Слатина" отново дават възможност на желаещите да се запознаят с изкуството ѝ. "Една от творбите на Фанка, които си избрахме, е на вълнуващия момент от награждаването на сребърната ни олимпийска състезателка по спортна стрелба от Токио 2021 Антоанета Костадинова", отбелязват от района.

comment 0
visibility 2229
-

Не е решено дали ще има зелена зона в „Гео Милев“ и „Редута“

В момента тече допитване до гражданите на „Редута“ и „Гео Милев“ относно въвеждането на зелена зона за локално платено паркиране. Това е единственият инструмент, с който разполага Столичната община за справяне с липсата на паркоместа, каза пред БНР кметът на район "Слатина" Георги Илиев. „Моята лична визия е, че в т.нар. жилищни райони по-добрият вариант е да има 24-часова зона, т.е. паркирането да е гарантирано по някакъв начин за хората, които живеят там и си плащат данъците там, имат жилище или са под наем там", каза Илиев. По думите му, Проблемът със зелената зона е т.нар. ефект на доминото, а гражданите, живеещи в „Гео Милев“ и „Редута“ страдат от това, че граничат с места, които са включени в "зелена зона". Кметът на района заяви, че решението дали ще предложи въвеждане на зелена зона в двата квартала все още не е взето. По отношение на неправилно паркиралите автомобили, Илиев отбеляза, че районната администрация не разполага с инструмент за санкции на нарушителите. След разговор с премиера Кирил Петков, Георги Илиев е получил гаранция от него, че метрото в „Слатина“ ще бъде изградено и дофинансирано със средства от държавния бюджет. „Съществува реална опасност, предвид това, че все още не може да започне изпълнението му, то да бъде завършено извън крайния срок, който въпросният План предвижда. Стига да имаме гаранцията, че ще бъде подпомогнато това изграждане от държавния бюджет. Такава вече получихме.“, каза Георги Илиев.

comment 0
visibility 2420
Премиерът обсъди доизграждането на метрото с кмета на столичния район "Слат

Премиерът обсъди доизграждането на метрото с кмета на столичния район "Слатина"

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев на нея бе обсъдено разширението на метрото. Премиерът заяви, че правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта, който е от изключително значение за гражданите и временно пребиваващите в София, съобщават от Министерски съвет. Важен акцент в разговора бе разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“. За изграждането на отсечка Шипка-Гео Милев-Слатина-Арена Армеец/Тех парк-Цариградско шосе, в която ще има 6 станции. Ще се осигурят средства в размер на 405 млн. лв. от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за четири години, каза по време на срещата министър-председателят Кирил Петков. Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г., а до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. В плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите градската железница в София ще свързва столицата с междуградската жп линия до Пловдив. По плана са предвидени средства за доизграждане на линия „Хаджи Димитър“-„Сухата река“ и ж.к „Левски“, включваща 3 спирки. За целта е осигурено сто процентово финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

comment 0
visibility 2109
Район „Слатина“ с две културни кампании през март

Район „Слатина“ с две културни кампании през март

Две културни кампании, организирани от район „Слатина“ ще се проведат през март месец т.г. Те носят името: „Великите българи днес и преди“ и приканват гражданите да помислят за освобождението, като личен акт за всеки един от тях и да дадат израз на личното си отношение, какво според тях е да си велик българин. Първата кампания представлява изложба с илюстрации на велики българи в парк „Гео Милев“, съобщи район „Слатина“. Срокът за изпращане на илюстрации и текстове с мотивации на гражданите да изберат кокретната личност е до 23 февруари, а изложбата ще се състои на 3 март. На 21 март, Световния ден на поезията се подготвя изложба с илюстрации на големи български поети, отново в парк „Гео Милев“, а един от тях ще е самият той. Актрисата Силвия Петрова работи върху едночасов запис на техни произведения, с които ще бъде озвучаван парка в продължение на 2 дни. Също така за първи път ще има аудиопредставяне.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още