Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 289 Гласове)
 • БСП (4%, 40 Гласове)
 • Има такъв народ (17%, 161 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 255 Гласове)
 • ВМРО (7%, 65 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 29 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 59 Гласове)
Общо гласували: 921 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2805
Кратер в Слатина примамва рибари (СНИМКИ)

Кратер в Слатина примамва рибари (СНИМКИ)

Снимки на огромен кратер в Слатина предизвикаха лавина от язвителни коментари в социалната мрежа. Жителите на квартала се шегуват, че в дупката вече могат се завъдят каракуди. Столичани коментират, че кратерът е дълбок близо 20 сантиметра. Други се поинтересуваха къде се намира въпросната дупка, за да стегнат такъмите.

comment 0
visibility 2037
В "Гео Милев": Апаш задигна оборотите на заведение и студио за здраве за ми

В "Гео Милев": Апаш задигна оборотите на заведение и студио за здраве за минути

Ловък крадец задигна оборотите от два обекта - студио за здраве и заведение, при това за броени минути. Драмата е от столичния квартал „Гео Милев”. Видеокамери са заснели набезите. Открадната сума е около 350 лв, разказват от Нова телевизия.    „Идвайки в понеделник на работа установих, че оборота го няма, касата беше празна. Инцидентно той не е бил прибран предишната вечер. По принцип има СОТ. Във въпросната вечер, по незнайни причини обаче, не е бил активиран”, разказа пред камерите управителят на заведението Десислава Тодорова.    

comment 0
visibility 2105
За пореден път: Потрошиха чешмичката в парк "Гео Милев"

За пореден път: Потрошиха чешмичката в парк "Гео Милев"

За поредна проява на вандализъм сигнализира в социалната мрежа кметът на "Слатина" Георги Илиев. Неизвестни са потрошили чешмичката в парк "Гео Милев". Тя е поставена като дарение от граждани и се поддържа от районната администрация. От пускането ѝ тази пролет до днес от администрацията са сменили десетки части от кранчета (дори откраднати вътрешни и външни части) и чучури. И после е спряна.     "Не мога да проумея защо е това отношение към нещо толкова полезно за всички", написа Илиев във Фейсбук.  

Реклама
comment 0
visibility 2611
Пропадна новоремонтиран тротоар в Слатина

Пропадна новоремонтиран тротоар в Слатина (СНИМКИ)

Новоремонтиран тротоар на софийската улица "Стоил Войвода", район Слатина-Столична община, пропадна, забелязаха и алармираха живеещите наоколо. Сигналът бе подаден от фейсбукгрупата "Безумията в София" преди повече от месец. Към момента се е отворила стабилна дупка и спокойно в нея може да пропадне крака на пешеходец. Опасната, особено по лошо осветената улица, дупка се намира на "Стоил Войвода" № 3 - 5. От район Слатина е трябвало веднага да предпиремат мерки и да се оправи, в момента отворът е още по-голям и ще са нужни повече средства за ремонт, коментират в социалната мрежа.

comment 0
visibility 1930
Отново вдигат стари коли от улиците в "Слатина"

Отново вдигат стари коли от улиците в "Слатина"

И в рамките на днешния ден продължава вдигането на излезли от употреба коли от улиците в район "Слатина".  Със заповед на кмета на района днес се вдигат от общински терени трошки, които е трябвало да бъдат преместени доброволно в тримесечен срок от техните собственици. Това съобщават от Столичен инспекторат.   Местата, където ще минава паякът, са ул. "Г. Милев", , ул. "Хубавка", "Г. Галилей" и " Елисавета Багряна". Работата ще продължи и в следващите дни с разчистване на терени от стари автомобили около улиците "Димитър  Софиянец", бул. "Ситняково", "Хр. Чернопеев" и в ж.к "Хр. Смирненски".     От началото на 2020г. в района са сложени стикери на 148 коли, излезли от употреба. Преместени на площадки за разкомплектоване са 14 и над 10 доброволно преместени от собствениците си.   

comment 0
visibility 1785
От "Слатина" информират какви ремонти предстоят в района

От "Слатина" информират какви ремонти предстоят в района

Администрацията на "Слатина" информира в социалната мрежа какви ремонти предстоят в района в близките дни. Така хората ще планират къде да минават пеша и къде с колите си.    Ето и малко повече детайли по темата:    ул."Атанас Узунов" от ул. "Кадемлия" до ул."Острец"- западно тротоарно платно, по съществуващо положение - очакван срок за завършване на ремонтните дейности 20.10.2020 г.   ул."Атанас Узунов" от ул. "Поп Харитон" до ул. "Асенова крепост" - източно тротоарно платно, по съществуващо положение - очакван срок за завършване на ремонта  20.10.2020 г.   ул. "Бетховен Л.В." - изграждане на паркинг - очакван срок за завършване 30.11.2020 г.   ул. „Боян Магесник“ от сграда на „О Кей – Супертранс“ до супермаркет „LIDL“ - тротоарно платно - очакван срок за завършване на ремонтните дейности 30.11.2020 г.   ул. „Слатинска“ от сграда на " супермаркет „LIDL“ до ул. „Братя Пешеви“ - о.т. 113В- тротоарно платно - очакван срок за завършване на ремонтните дейности 30.11.2020 г.  

comment 0
visibility 3703
Хората от "Редута" недоволни: Не искат паркинг в зелена площ пред къщите им

Хората от "Редута" недоволни: Не искат паркинг в зелена площ пред къщите им

Недоволство и протестна готовност зреят сред хората от столичния квартал "Редута". Причината- има намерения за направата на паркинг в една от зелените площи пред къщите им, разказват от Нова телевизия.    Част от хората от квартала недоволстват,че не са уведомени както трябва за идеята за паркинга. Така те са пропуснали срока, в който да обжалват тази идея.    „Притесненията ни са, че зелената площ е тук от 30 години и децата ни играят на това място. Изведнъж разбираме, че то ще бъде превърнато в паркинг”, казва пред камерите Асен Николов, жител на квартала.Той допълни,че хората то квартала се чувстват излъгани и искат да защитят мястото, където играят децата им.    „Ние няма да допуснем машините до зелената площ. Ще стоим тук и няма да разрешим работата им. Няма да отстъпим”, казват други жители на „Редута”.  Пред медията по темата с паркинга и зелените площи се изказа и кметът на район „Слатина” Георги Илиев.    „Смятам, че може да се постигне нещо по този казус. Столична община би могла да се съгласи да възложи на изпълнителните на обекта да намалят обема му, с цел тази зелена площ да се запази”, каза Илиев.    

comment 0
visibility 2214
Заради COVID-19: Променят работното време на администрацията на "Слатина"

Променят работното време на администрацията на "Слатина"

От 24 август всички служители на администрацията на "Слатина", на които задачите позволяват, ще работят от домовете си. Заповедта е на кмета на района Георги Илиев.   От 8:30 часа до 17:00 часа ще има представители на всеки отдел в сградата на администрацията, за да не спира обслужването на гражданите при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.   През вчерашния ден администрацията на района спря работа заради нови случаи на коронавирус. Сградата бе затворена за цялостна дезинфекция с по-силно концентриран препарат.    

comment 0
visibility 2070
Опасност от инциденти в столицата заради стълбове на платното

Опасност от инциденти в столицата заради стълбове на платното

Опасност от доста сериозни инциденти на платното създават два метали стълба в столичния квартал "Манастирски ливади". Те са разположени на улица "Ралевица". И двата са на уличното осветление. Вместо да бъде преместен, по-старият стълб служи за трамплин на ток към по-новия, разказват от Нова телевизия.    Това се оказва,че не е единственото място в София с подобен проблем. Същата ситуация е и в квартал „Редута“- на улица "Атанас Узунов". Там драмата за шофьорите идва от три здрави бетонни стълба, разположени върху доста натоварената откъм трафик улица. Тройката отново е на платното, а не на тротоара.  

comment 0
visibility 1939
Силен гърмеж от военна димка до 65 детска градина вдигнаха пожарна и полици

Силен гърмеж от военна димка до 65 детска градина вдигна пожарна и полиция в Слатина

Силен гърмеж, като при взрив, и гъста димна завеса изплашиха жителите на столичния квартал "Христо Смирненски" в район Слатина-Столична община. Около 22 часа живеещите чуват силния трясък. Гърмежът се чул от 148 ОУ "Проф. Любомир Милетич" и 65 детска градина, и веднага се усетила задушлива миризма в целия втартал. След сигнал на тел. 112 на мястото веднага пристигат пожарна и полиция. За инцидента в социалната мрежа съобщи и кметът на район "Слатина" Георги Илиев и публикува снимка на задимяването. "Младежи са запалили военна димка в двора на училището", написа той. Друг очевидец споделя, че от балкона вижда цялото пространство и след два силни гърмежа се чува смях и гласове. Гърмежите не били от пиратки, а по-силни. "Към 22.10 часа на тел. 112 е получен сигнал за гъст дим в столичния жк. „Христо Смирненски“. На място са изпратени екипи на полицията и пожарната. Установено е, че в близост до детска градина е била запалена военна димка. Няма пострадали хора, нито причинени материални щети", съобщиха от СДВР.

comment 0
visibility 1717
стикиране на стари коли

Стикирането на стари коли в Слатина продължава

Днес, 4 август, в столичния район Слатина продължи стикирането на излезли от употреба автомобили от екипи от Столичен инспекторат и експерти от районната администрация. 7 стикера са поставени в близост до  ул. "Светлоструй", ул. "Гео Милев" до бл. 47, ул. "Климент Денчев". С тях се уведомяват собствениците, за да ги преместят доброволно. След издадени заповеди от районния кмет от 10 август ще започне принудителното преместване на тези стари коли, на които е изтекъл срока и не се преместени от съответните терени. Работата по поставяне на стикер-предписание продължава и в останалите столични райони.

comment 0
visibility 2604
Задава се цялостен ремонт на улица "Николай Коперник"

Задава се цялостен ремонт на улица "Николай Коперник"

  Съвсем скоро ще започне и ремонт на улица "Николай Коперник в "Слатина". Преди ден дори по трасето имаше екип, който направи първи проби с техника и машини за реновирането. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Слатина" Георги Илиев.    Той обясни още, че  ремонтът ще бъде цялостен- ще обхваща и тротоарите. Първият етап ще бъде между х-л "Плиска" и бул. "Шипченски проход". Предвижда се направата на  две платна по 3,5 метра, и едно платно 2 м. за паркиране от източната страна, където това е възможно.    Ще има направени още и повдигнати кръстовища с разширение за пешеходни пътеки.    

comment 0
visibility 2378
Кметът на Слатина светкавично премахна опасна ограда на парк "Гео Милев"

Кметът на Слатина светкавично премахна опасна ограда на парк "Гео Милев" (СНИМКИ)

Кметът на район Слатина-Столична община Георги Илиев предприе светкавични действия днес и премахна опасна ограда в парк "Гео Милев". Преди два дни там пострада дете, което е с прорезна рана на врата. По-рано днес Столица.bg публикува материал за инцидента. За щастие детето е добре. Дете се нарани на опасна ограда край лабиринта в парк "Гео Милев" (СНИМКИ) Въпреки края на работния ден, районният кмет свика екип и лично той отиде на мястото и демонтираха опасната ограда. Той действа бързо, за да предотврати следващи нещастни случаи с деца. Оказва се, че той отдавна е сигнализирал за опасността. "За същата тази ограда съм писал нееднократно на Дирекция "Зелена система” на Столична община със становище, че е опасна и трябва да бъде премахната. Отговори нямам, но реших, че повече няма и да чакам", написа в социалната мрежа Георги Илиев. Заедно с други служители на районната администрация те са демонтирали опасните пана, които завършват с шипове. Частите от оградата, собственост на "Зелена система", са на съхранение на паркинга пред сградата на район Слатина. "Утре ще се самодокладвам за самоуправство в района, който сте ми гласували доверие да управлявам. Бъдете здрави и пазете децата!", написа кметът на район Слатина.

comment 0
visibility 5460
Дете се нарани на опасна ограда край лабиринта в парк "Гео Милев"

Дете се нарани на опасна ограда край лабиринта в парк "Гео Милев" (СНИМКИ)

Дете се е наранило на край лабиринта в парк "Гео Милев", район Слатина- Столична община, съобщиха от Сдружението за безопасни детски площадки. Малчуганът е с прорезна рана в областта на врата и веднага е закаран в "Пирогов". Сигналът е за опасна телена ограда при лабиринта в парка. До изясняване на случая родителите трябва да са внимателни. Инцидентът е станал в неделя.  

comment 0
visibility 1760
Читалище "Светлина 1921" събира спомени и снимки за историята на Слатина

Читалище "Светлина 1921" събира спомени и снимки за историята на "Слатина"

Любопитни истории и снимки за старите родове в столичния квартал "Слатина" се събират в библиотеката на читалище "Светлина 1921". Документите от наследниците на старите слатинци ще бъдат основата, или по-точно казано новото, във второто издание на книгата на Любен Грозданов "Кратка история на село Слатина, Софийско". За нея разказват от БНР.    Авторът е  създател на клуб "Роден край" и е бил учител в "Ботунец". В ролята си на краевед е събрал и издал историята на читалището и на село Слатина.     Всеки може да прочете истории за старите родове в района, които са качени на сайта на читалището. Там вече има публикувани много разкази на наследници.    Който иска да сподели документи и разкази за родовете в Слатина, може да го направи до края на август. Трябва да се свърже с Петруна Маринова, която работи в библиотеката на читалището. Инициативата се прави във връзка със 100-годишнината на читалището, която ще бъде отбелязана следващата година.    "Слатинското землище се е простирало от Народно събрание, през днешната Борисова градина, "Дружба", Младост 1" до Летище София. Жители, шесто поколение, пазят и стари снимки, и документи. Хората в района са много ентусиазирани", обяснява Петруна Маринова.  

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още