Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (39%, 84 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 218 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1364
проверки

Кметът на "Слатина" продължава с проверката за терасата на шефа на КПКОНПИ

Кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова е получила правомощия от столичния кмет Йорданка Фандъкова да продължи проверката за терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Това е станало по предложение на главния архитект на София Здравко Здравков. Проверката продължава и тя трябва да установи в кой етап е построена терасата, което ще покаже дали тя е законна или незаконна. Кметът на "Слатина" вече разполага с пълната документация по изграждане на жилищната кооперация и въвеждането ѝ в експлоатация. Сред документите има и декларации на собственици, в които те посочват,че терасата е направена преди да бъде издаден акт 16, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Районният кмет ще направи среща с хората и ако се окаже, че терасата наистина е изградена преди издаването на акт 16, то тя бъде призната за законна. Заради скандалната постройка с барбекю Пламен Георгиев бе принуден да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ. До края на август ще бъде избран новият директор на "Строителен контрол" в НАГ. От поста бе уволнен арх. Влади Калинов  а причината бе скандалната тераса. "Има пуснат конкурс за избор на директор, а докато се разбере кой ще бъде това аз изпълнявам тези функции по премахване на сгради", обясни арх. Здравков  

comment 0
visibility 1427
type-photo.svg
стартиране

Стартира градежът на детска площадка в "Редута" (СНИМКИ)

Започна изграждането на още една детска площадка в район "Слатина". Строителството ѝ ще бъде завършено да края на септември. Мястото за игра се намира в квартал "Редута", на улиците "Димитър Софиянец", "Велчо Атанасов" и "Попова шапка". Уредите за игра са предвидени за ползване от деца до 3-годишна възраст, съобщават от администрацията на района. До края на септември се предвижда изграждането на общо пет нови площадки за игра, които ще са позиционирани на различни места в "Слатина".      

comment 0
visibility 1264
площадки

В "Слатина" градят пет нови детски площадки

Пет нови детски площадки е планирано да се направят в "Слатина" до края на месец септември. Днес тръгва градежът на първото от местата за игра на децата, съобщиха от администрацията на района. Теренът е заграден по време на строителни дейности и е на ъгъла на улиците "Атанас Узунов" и "Марагидик".От администрацията напомнят на гражданите местата за игра да се пазят чисти и да не бъдат унищожавани. За да се ползват от децата на района дълго време.

Реклама
comment 0
visibility 1685
Безопасни детски площадки

Хора от Слатина и Безопасни детски площадки обновяват две места за малчугани

Две детски площадки ще бъдат почистени и съоръженията пребоядисани и обновени в столичния "Слатина" през уикенда, научи Столица.bg. Инициативата е на живеещите в "Слатина" и веднага е получила подкрепата на Сдружението за безопасни детски площадки. Организацията навърши 3 години и реализира кампанията си "Три добрини" - да почистим или боядисаме любимата си площадка за игра, да съберем "Капачки за бъдеще" на площадката си и да поиграем с децата си навън! . Миналата седмица представители на "Безопасни детски площадки" бяха в кв. "Редута", а този уикенд са в "Слатина". От сдружението осигуряват материалите за боядисването. В събота съвместно с жители на "Слатина" ще се почисти детската площадка пред 61 детска градина "Шарено петле". В неделя пък ще се боядисват катерушките на мястото за игра на малчугани на ул. "Каймакчалан". Инициативата за обновяването на детските площадки е съвместна и с районното кметство "Слатина". От Сдружението за безопасни детски площадки призовават родителите на децата да поставят съдове на площадките за събиране на "Капачки за бъдеще".

comment 0
visibility 1488
Детска площадка

Родители сами ремонтират детска площадка в "Редута"

Родители от квартал "Редута" сами ще почистят и ще боядисат детската площадка, която се намира на улица "Велчо Атанасов" на ъгъла с улица "Каймакчалан". Събитието е на 7 юли. Подкрепа дават от Сдружение "Безопасни детски площадки". Майките и татковците ще почистя тревите, ще боядисат и ремонтират пейките, ще освежат и уредите за игра. 

comment 0
visibility 1432
Пламен Георгиев

От "Слатина" пак ще проверяват терасата на Пламен Георгиев

Жилището на шефа на комисията за антикорупция Пламен Георгиев отново ще бъде проверявано. Има вероятност експерти от район "Слатина" да инспектират навесите на терасите в имота, съобщи пред bTV кметът на общината Наталия Стоянова. Администрацията на района постанови постройките да бъдат съборени, защото са незаконни. Решението им обаче бе обезсилено от началника на софийския строителен контрол арх. Влади Калинов. Заради това си действие той вчера подаде оставка. Стоянова каза, че заповедта на Калинов е била неочаквана. Тя си я обяснила с "грешен прочит на закона". Кметицата каза, че оставката на Калинов е личен акт и той може да даде обяснение за нея. Администрацията се интересува от едно- преписката да бъде доведена до края. В случая не можело да се говори за никаква допустимост, защото покривите са с около метър над допустимата кота. Кметицата смята, че в сагата с имотите на шефа на КПКОНПИ става дума за нищо повече от един незаконен строеж. Такива имало из цялата страна.    

comment 0
visibility 1136
Терасата на Пламен Горанов

Отменен е актът за събарянето на постройките на Пламен Георгиев

Постройките върху терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев в кв. Слатина в столицата няма да бъдат бутани. Актът за събарянето е бил отменен от Столична община, съобщава bTV. Припомняме, че през месец април "Контрол по строителството" на столичния район „Слатина” извърши проверка и установи, че има проблем с въпросната тераса и издаде акт за събаряне. Според издаденият акт строежът е извършен без да са издавани строителни книжа. Оказва се, че покривната конструкция е изградена над определената кола "било" по виза максимална височина". Документът за събаряне обаче веднага е обжалван от Пламен Георгиев. Веднага след това на 12 юни директорът на строителния контрол на голямата община Влади Калинов го обезсилва със своя заповед.

comment 0
visibility 1006
Неокосено пространство около бл. 66 район Слатина

Джунгла зад бл. 66 в Слатина, до дни ще окосят (СНИМКИ)

Неокосено междублоково пространство в район Слатина вече прилича на джунгла. Тревата е висока над метър и малки деца спокойно могат да се изгубят в нея. Мястото е на гърба на бл. 66 в Слатина откъм ул. Владово. За проблема сигнализираха пред Столица.bg живеещи около зеленото пространство. Детето ми е на 9 години и е високо 140 см, а тревата е над него, коментираха пред Столица.bg от бл. 66. От дъждовете и затоплянето растителността толкова избуяла, че някои растения стигнали до втория етаж на сградата. Кога ще бъде окосено това пространство, питат гражданите. Тази градинка е включена в графика за косене тази седмица. Районът е доста голям и всеки ден машините косят. Днес или утре пространството ще бъде окосено, обещаха пред Столица.bg от кметството на район Слатина.

comment 0
visibility 1081
дупка

Дупка с диаметър 3 метра се появи в „Редута”

Огромна дупка с диаметър 3 метраи дълбочина 2.50 - 3 метра зейна на оживена улица в столичния квартал „Редута”. За опасността съобщиха живеещи в района граждани пред Нова телевизия. Те са подали няколко сигнала на телефоните на общината за спешни и аварийни сигнали, но без успех. За да не стане беля доброволци сами обезопасяват дупката. Първи на място се отзовават представители на район Слатина. След което дълбокият трап е обезопасен и обграден с ограда и ленти на Софийска вода. Очаква се скоро дупката да бъде запълнена.

comment 0
visibility 907
ремонт топло

Жена не може да излезе от дома си три месеца заради ремонт на "Топлофикация"

Нели Събева от квартал "Гео Милев" три месеца не може да излезе от дома си заради недовършен ремонт на "Топлофикация". Жената е с увреждания и се придвижва с инвалидна количка. Тя обаче стига до чакъла пред блока, защото не може да мине през него, съобщава bTV. След като историята на Нели стига до медиите, пред нейния блок 266 е направен светкавичен ремонт и плочките са сменени. Потърпевшата подавала сигнали до "Топлофикациия". Но ѝ било отговорено, че има период, в който чакълът трябва да слегне. Домоуправителят също звънял многократно в дружеството и получил същия отговор. На това трасе е имало няколко аварии и затова то било оставено в този вид, за да могат да го наблюдават. Това обясни пред камерите Елизабет Павлова от „Топлофикация”. Срокът за възстановяване на трасето е две седмици. Понеже той е нарушен,има процедура по налагане на административно наказание и глоба. За юридически лица тя е в размер на от 1000 до 5000 лв., обясни Михаил Джурджин, началник на отдел "Контрол по строителството" в район „Слатина”.  

comment 0
visibility 1123
нова маса

Нова тенис маса поставиха в парка "Гео Милев"

Нова тенис маса е поставена на открито в парка "Гео Милев". Съоръжението е първото от нововъведенията, които ще бъдат поставени в следващите месеци в различни точки в района. Това съобщават от администрацията на "Слатина". Малко след като бе поставена, новата маса за тенис бе окупирана от млади и стари фенове на спорта на открито. Те си организираха турнир по тенис на маса, съпроводен с много положителни емоции и закачки.

comment 0
visibility 788
Ботев

Ремонтираха паметника на Ботев в едноименния квартал (СНИМКИ)

Каменоделци ремонтираха паметника на Христо Ботев в едноименния квартал. След вандалския акт ликът на революционера дълго време стоеше със счупен нос, открадната бе и табелата на монумента. Благодарение усилията на родолюбците Димитър Антов и Илиян Игнатов паметникът среща втори юни с ремонтирана визия и нова табела. Инициативата за реновирането е на Столичен инспекторат.    

comment 0
visibility 1972
скелет на 8000 години

Археолози откриха скелет на 8000 години при разкопки в "Слатина"

Скелет на човек от неолитната епоха на около 8000 години откриха археолози в столичния квартал "Слатина". Преди 2 години екипът на проф. Васил Николов открива солидна къща с особена конструкция на обекта в "Слатина". Къщата е на площ от 150 квадратни метра и е с три стаи, съобщава "Офнюз".Артефакти свидетелстват, че неолитните хора са изгорили къщата си, за да си построят по-голяма на нейно място, заобиколена от характерния за онова време ров. Открити са и овъглени делви със зърно, каменни брадви, които вероятно са ползвани за жертвоприношения. Учените наскоро са открили пещ и гроб със скелет, датирани на 7600 години. Тази находка е особено важна, защото по българските земи много рядко се откриват скелети от тази епоха, до този момент са намирани само фрагменти.  

comment 0
visibility 929
Терасата на Георгиев

Пламен Георгиев оспорва акта на район „Слатина“ за терасата

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев оспорва констатациите на район „Слатина“ относно незаконните обекти на терасата му. След проверка на общинските инспектори се оказа, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни, съобщава bTV. Вече цял месец районната община не успява да отрие строителя на сградата, на който трябва да се връчи констативния акт.  Тя е строена преди Георгиев да купи въпросният тризонет. Според кметът на „Слатина” Наталия Стоянова, документът с описаните незаконни навеси от 50 и от 6 квадрата, е бил връчен на Георгиев още на 7 май. Веднага след това той, е изпратил възражения оспорващи констатациите. Още в края на проверка Стоянова бе категорична, че двата навеса трябва да бъдат премахнати. В ролята на арбитър на спора ще се окаже Дирекцията общински строителен контрол. Тя ще трябва да прецени кой е прав и кой не.  

comment 0
visibility 2441
Жълти павета

Находка: Столичанка намери 6 кв. м жълти павета (СНИМКИ)

Софиянка откри около 6 кв. метра жълти павета в задният двор на новата си къща в кв. "Гео Милев".  На място е изпратен екип на общинското дружество "Софинвест", за да прибере жълтите павета, тъй като те са обявени за културно наследство, съобщават от столична община. Според историци, блокчетата са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. като те са поставени на бул. "Цар Освободител" и на площада пред Народното събрание. Всички павета, които са събрани за период от 110 години от участъци в столицата, където са били заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество. А идеята е те да се използват при ремонти в централната част на столицата. От столичната община благодарят на жената за нейната отговорност и за това, че веднага е сигнализирала за тях. Към момента у нас няма фирма, която да може да произведе блокчета с такава устойчивост и такъв жълт цвят.  

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още