Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 119 Гласове)
  • На време (16%, 48 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 307 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3397
Зелена зона в Слатина

Пускат мобилни приложения за граждани в осем района на Столична община

Столичният район Слатина вече има мобилно приложение за гражданите за предложения и сигнали. С новата технология се похвали днес кметът Георги Илиев на събирането с колегите му и съпартийци за 100 дни от кметуването. Такива приложения ще има за всички осем района на Столична община, където управляват кметове на Демократична България. Приложението е разработено от доброволци на "Да, България", казаха от централата на партията. Първо обаче е пуснато за Слатина, тъй като там вече се прави допитване до гражданите във всички квартали на района, дали искат да се въведе платено паркиране - зелена зона. В момента в Слатина най-сериозните проблеми са с разбити улици и тротари и хаос в паркирането. Предвижда се в района да има 5000 места в зелена зона. След проучването за нагласите и желанието на гражданите ще има и обществено обсъждане на идеята за въвеждане на зона ще е на 3 и 4 март. Триадица, където кмет е Димитър Божилов, също от Демократична България, е готов докладът за разширението на зелената зона в кв. Иван Вазов. Ето по кои улици в Слатина се предлага за станат зона: "Редута" и "Гео Милев" - бул. "Ситняково", бул. "Шипченски проход", ул. "Акад. Людмил Стоянов", бул. "Цариградско шосе", бул. "Асен Йорданов", "ул. Иван Димитров – Куклата", част от ул. "Слатинска", ул. "Марко Бочар" и ул. "Боян Магесник". "Христо Смирненски" - ул. "Иван Димитров – Куклата", ул. "Марко Бочар", ул. "Боян Магесник", жп линии, булевардните "Брюксел", "Асен Йорданов", "Шипченски проход". "Христо Ботев" - бул. "Брюксел", улиците "Продан Таракчиев", "Летоструй", "Стоян Попов".  

comment 0
visibility 3166
type-photo.svg
пожар

Кметът на "Слатина": Външна рекламна табела е причинила пожара в "Скай сити" мол (СНИМКИ)

Външна рекламна табела е причината за пожара, който избухна тази сутрин в столичния "Скай Сити" мол в "Гео Милев". Подаден е сигнал и пожарникарите са реагирали своевременно, написа в социалната мрежа  кметът на район "Слатина" Георги Илиев.    Стихията е овладяна светкавично, но все още има задимяване. Щетите са само материални. Няма пострадали.   От пожарната обясниха тази сутрин, че търговският център няма да работи заради експертиза за установяване на причините за инцидента. Очаква се да се разбере дали пламъците са тръгнали по технически причини- проблем в ел. инсталацията, или е умишлен палеж. Докато не приключат огледите по експертизата, търговският център няма да бъде отворен, научи Столица.bg  

comment 0
visibility 1543
Софийска вода ремонтира канализацията по Каймакчалан

Планов ремонт затвори ул. Каймакчалан (СНИМКИ)

Планов ремонт на Софийска вода затвори столичната улица "Каймакчалан". Целта е почистване на канализацията в участъка, който пресича бул. Ситняково. Дейностите ще приключат късно тази вечер и от утре улицата ще е отворена, обясниха от Столична община. Днес цял ден от шахтите край мол Сердика излизаха огромни кълба пара. Екипите на Софийска вода ще работят до късно, за да се пусне движението по "Каймакчалан", която е една от на-важните улици в Редута. Само по нея живеешите могат бързо да се изнесат с автомобил в посока центъра. И след затварянето днес шофьорите минаваха през гара Подуене или по "Гео Милев" покрай Бастилията. Преди два дни на ул. Велчо Атанасов бе поставена предупредителна табела, че ще има ремонт.

Реклама
comment 0
visibility 1114
Столичен инспекторат

Заради нарушения искат закриване на пункт за отпадъци в "Христо Ботев"

Столичен инспекторат ще иска закриването на пункт за вторични суровини в софийския, ромски квартал "Христо Ботев". Причината са системни нарушения и по-конкретно редовно горене на отпадъци и суровини на открито. Вчера отново бе установено изгаряне на пластмаса на открито. Органите реагираха светкавично на сигнал за гъст, черен и задушлив дим в квартала. Пушекът се разнасял в района на ул. "Вл. Минков - Лотко" в район "Слатина". На място инспекторите са установили, че работници горят пластмаса в пункта за вторични суровини. Съставени са 2 акта на работниците и такъв ще бъде направен и на юридическото лице, отговорно за извършеното нарушение. От Столичен инспекторат ще направят предложение пунктът да бъде закрит.

comment 0
visibility 3348
Електронен бюлетин на район Слатина

Кметството в Слатина пуска електронен бюлетин за случващото се в района

Кметството в Слатина пуска електронен бюлетин за събитията и промените в услугите на територията на района. Разпространението на съобщенията стартира от 2 февруари т. г., посочват на официалната страница на районното кметство в социалната мрежа. "В него ще информираме за събитията, организирани от нас, за текущи дейности на различни отдели и за промени в предлаганите услуги, пише в съобщението. Желаещите да получават навременна информация могат да се абонират като изпратят имейла си на Фейсбукстраницата на район Слатина. Междувременно пък кметът на района Георги Илиев има приемен ден всеки петък от 9 до 12 часа. Записването става в деловодството на общината.

comment 0
visibility 1443
Предколедна раздумка с кмета в парк гео Милев в Слатина

Предколедна раздумка с кмета на район "Слатина"

Коледно настроение, топли приказки и сгряващи напитки ще има в район "Слатина". "Предколедна раздумка с кмета" на района се организира утре, събота, 14 декември 2019 г, в парка "Гео Милев". За малчуганите изненадите са много, включително и посещение на дядо Коледа между 16 и 17 часа. "Заповядайте малко преди Коледа да изпием по чаша чай или греяно вино, да хапнем коледни сладки и да си поговорим и да обсъдим живота в района", кани кметът на "Слатина" Георги Илиев живеещите в района в социалната мрежа. Празненството започва в 15 часа и ще продължи до 20 часа. В парка ще бъдат разположени Коледни шатри на общината, където може да се купуват лакомства и изненади.  Снимки, емоции и скромни подаръци ще има за децата при посещението на дядо Коледа с уговорката, че на самата Коледа подаръците ще са по-големи. "За да се случат чудесата, понякога имат нужда от малко помощ от всички нас", написа в социалната мрежа кметът на Слатина. В парк "Гео Милев" в събота ще бъдат поставени и специални кутии, в които ще се събират средства за общата кауза – "Да възродим читалище "Отец Паисий 1936". Събраните пари ще бъдат дарени за ремонт на сградата на читалището.        

comment 0
visibility 3088
Ремонт на ул. Слатинска река

Спряха ремонта на ул. Слатинска река заради безопасността на гражданите (СНИМКИ)

Започнатият ремонт на ул. Слатинска река в район Слатина е спрян заради безопасността на гражданите. В момента движението е отворено, за да може да се преминава спокойно, съобщиха пред Столица.bg живеещи в района. Първоначално е предвидено строителните дейности на жп моста да продължат до май 2020 г. Оказало се обаче, че ремонтът няма да приключи преди година. Крайният участък от улицата е връзката между "Слатина" и кв. "Христо Ботев". Това е единствената връзка. Докато вървял ремонтът хората преминавали по опасното жп трасе и можело да стане трагедия. Било изключително опасно, тъй като това е действащ път на влаковете. "Трябва да получа адекватно е безопасно за гражданите решение на ремонта на жпмоста по ул. Слатинска река. Най-важното е сигурността на гражданите. Искането за спирането на ремонта е разгледано от създадената за проекта комисия в Столична община и в нея има представители на "Транспортна инфрастрктура на Московска 33, на рйон слатина на НКЖИ, ГБС и на всички заинтересовани страни", коментира пред Столица.bg кметът на район Слатина Георги Илиев. От ремонтирания участък вече са премахнати ограничителните знаци. движението е отворено. Засега не е ясно кога ще бъдат възстановени ремонтните дейности. Проектът е за изграждане на нов железопътен мост за скоростното трасе на влака София - Елин Пелин. През лятото движението на Сточна гара също бе затворено заради ремонта на моста при Хладилния завод, който също е част от жппътя на скоростната отсечка. В Слатина обаче трябва да се изгражда цялостно нов мост и заради ремонтът бе затворен за движение участък по ул. Слатинска река - прохода под моста, до ул. Владимир Минков - Лотко.

comment 0
visibility 1880
type-photo.svg
нова зала

Децата от 148 ОУ се радват на нова компютърна зала (СНИМКИ)

Децата от 148 основно училище "Проф. д-р Любомир Милетич" в район "Слатина" се радват на нова компютърна зала. Част от машините за новата придобивка са дарени от Външно министерство. Основният брой компютри са дарени от фирма vmware. Общата стойност на дарените от фирмата машини е за над 50 000 лв. Подрастващите кръстиха новата зала "Врата към бъдещето".   Зам.-министър Георг Георгиев  поздрави учениците и екипа на г-жа Ани Деянова и пожела просперитет там, където другите не биха успели.  

comment 0
visibility 1534
бутане

Пламен Георгиев сам събаря барбекюто на терасата си

Два месеца след като от община "Слатина" се произнесоха, че навесите на терасата на Пламен Георгиев  са незаконни, той сам започва да ги събаря. Пред камерите на bTV началникът на отдел "Контрол по строителството" в "Слатина" Михаил Джурджин обясни, че те разбрали за събарянето от медиите.   Очакват, като свърши бутането, бившият шеф на Комисията "Антикорупция" да ги информира, за да отидат, да констатират и да приключат случая.     Георгиев искаше да обжалва решението за бутането на терасата. След настояване на премиера Борисов обаче оттегли тъжбата си.     

comment 0
visibility 3124
Детска площадка при бл. 80 в "Христо Смирненски" в Слатина

От изхвърлените гуми до райско кътче за деца и родители в "Слатина" (СНИМКИ)

Има едно място в София, което е пример и точния модел на публично-частно партньорство, как само с ентусиазъм и благословията на на районната община можеш да превърнеш кварталните две педи площ, пред блока, в райско кътче за децата. Още по впечатляващо е, че изградената преди година детска площадка при бл. 80 в кв. "Христо Смирненски" в "Слатина" не само не е разбита, мръсна и забравена, а е надградена и днес вече има завършен приказен вид. Разбира се всичко започва с ентусиазма на едно младо семейство - Златка и Николай Даковски и техните две изхвърлени гуми за лек автомобил и подкрепата на районната община. Днес на детската площадка има място и за родителите - Гръцки кът. "Идеята бе за морска тематика, тъй като най-много се събираме през лятото. Украсихме си кътчето, поставихме маса и пейки, боядисахме в синьо и бяло е ето ни в "гръцко"", разказа пред Столица.bg главната "виновничка" Златка. Днес вече синът им Алекс е 3,6 годинки и заедно с другите деца от блока и квартала продължават да се радват на една шарена, интересна и приказна детска площадка. Дама, лабиринт от гуми, къщичка, люлка, въртележка и много зеленина запълват пространството пред блока. Това, което правят Златка и съпругът и Николай обаче не остава незабелязано. Към тях се присъединяват още няколко млади семейства от съседните блокове, чийто деца обожават компанията на връстниците си и забалвенията на "хендмейд" площадката. Поставихме и един прожектор, за да осветява мястото и да могат да играят до по-късно. Събират се много деца и е доста весело. Ние родителите пък сядаме в "Гръцкия кът". За една година нямаме нито едно счупено съоръжение или люлка. А идват и по-големи - тийнейджъри. Нямаме камери и видеонаблюдение, но не се замърсява много и ние поддържаме чисто", разказа Златка Даковска.  За изграждането на детската площадка пред бл. 80 живеещите получиха разбира се подкрепата и на районното кметство. От администрацията още миналата година помогнаха за боядисването на шарената дървена оградка, а тази година децата получиха нови люлка-везна и къщичща. А деца и родители са благодарни за помощта на районната администрация на "Слатина", защото мястото е препълнено от щастливи деца!

comment 0
visibility 1443
център

Нови тротоари и център за хора със специални нужди правят в "Слатина"

Нови тротоари ще бъдат направени по улиците  ул. „Боян Магесник“ и ул. „Иван Щерев“, по ул. "Плачковски манастир“ и на кръстовището на ул. „Марагидик“ и ул. „Велчо Атанасов“. Това съобщи пред БНР кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова.   В момента се обмисля в горната част на парк "Гео Милев"  да се изгради зона за разходка на домашни любимци, защото съществуващата в момента не е достатъчна. Според Стоянова в квартал "Христо Смирненски"  има места, на които може да бъдат построени филиали към детски градини. Тя се надява за подобен проект догодина.    На ул. „Роглец“, отново в „Христо Смирненски“, ще има и нов център за социални услуги за хора със специални нужди. Кметът коментира и липсата на паркоместа. В някои от кварталите, като "Редута", няма места, на които да се направят паркинги. Но в „Христо Смирненски“ междублоковите пространства са по-широки и има повече място.    

comment 0
visibility 1958
площадки

Пет детски площадки в "Слатина" готови до дни

Пет места за игра до дни ще бъдат реновирани и ще посрещнат малчуганите готови за игри, съобщиха от "Слатина". Последни детайли се правят на детските площадки на улиците "Лидице", "Марагидик", "Попова шапка", "Постоянство" и при блок 253. Проектът се прави с цел да бъдат обновени и реконструирани детски площадки и места за отдих, съобщават от администрацията на района. Следващата година реновирането на площадки и градинки ще продължи.  

comment 0
visibility 2043
type-photo.svg
улица Хемус

Приключва ремонтът на улица "Хемус" (СНИМКИ)

До дни приключва ремонтът на улица "Хемус" в "Слатина", съобщават от Столична община. Вече е сложен по трасето първият слой настилка - т. нар. биндер. Предстои асфалтиране. Напълно обновена е и настилката на тротоарите. Столична община махна незаконните гаражни клетки пред бл. 61 и на освободеното място вече е оформен голям нов паркинг. Преди месец такъв беше направен и пред съседния блок на същата улица, от което хората там са много доволни.  

comment 0
visibility 2089
type-photo.svg
Паркирани коли в Редута пречат на движението

Паркирани коли принуждават за нарушения по "Калиманци" в "Редута" (СНИМКИ)

Паркирани коли в кв. "Редута", район Слатина създават перманентно неудобство на движението. Фрапиращ е случаят със спрени автомобили на две от възловите кръстовища в квартала. Едното е Т-образното на ул. "Калиманци" с ул. "Георги Обретенов", а второто е на "Калиманци", която минава покрай парка "Гео Милев" и основната улица "Атанас Узунов", по която се движи и градски транспорт. За проблемите и недомислиците в района сигнализира живеещият в квартала Владимир Левчев. Повече от 2 месеца той пуска сигнали до Центъра за градска мобилност и Пътна полиция-София за неуредиците, но промяна на ситуацията няма. Според Левчев, който изпрати сериозен арсенал от снимков материал за паркирани автомобили по "Калиманци" колите са неправилно спрели на  Т-образното кръстовище между ул. "Георги Обретенов"и ул. "Калиманци", както и това с ул. "Атанас Узунов", казва Владимир Левчев. В този участък автомобили са паркиран и в лентата за движение на двупосочен път. Това допълнително пречело на движещите се автомобили в посока от ул. "Георги Обретенов" по ул. "Калиманци" към ул. "Атанас Узунов". Спрелите коли принуждавали тези участници в движението да извършват нарушение и да се движат в лентата за насрещно движение. Често се случвало и да не могат да се разминат и единият автомобил се качвал на тротоара. Заради миенето на улици и заснемането видеоклипове от ЦГМ имали право да вдигат колите с паяк, а при явно нарушение на правилника за движение това няма как да се случи, тъй като липсвали знак В27 и табела Т7, коментира пред Столица.bg Левчев.

comment 0
visibility 1273
Зелена библиотека в парк "Гео Милев"

Уъркшоп за деца заедно със "Зелена библиотека" в парк "Гео Милев"

Последната за август т. г. "Зелена библиотека" е днес в парка "Гео Милев", район Слатина. Инициативата на Столичната библиотека привличаше всяка седмица стотици читатели в различни паркове и зелени пространства на София. В парка "Гео Милев" днес ще бъдат поетът Бойко Ламбовски, а Марин Бодаков и Юлия Роне ще четат от книгата ѝ "Джулието си търси работа", субсидирана от Програма "Култура" на Столична община. За малчуганите има организиран от Таня Гигова уъркшоп, съвместно с театрална школа ГлухАРТчета. "Зелена библиотека" започва в 10:00 ч. и продължава до 14:00 ч. Едновременно с това продължава и традиционното "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Привържениците на книгите ще могат да вземат интересна, нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още