Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1510
Нов сезон, нова раздумка с кмета на столичния район „Слатина“

Нов сезон, нова раздумка с кмета на столичния район „Слатина“

Георги Илиев - кмет на Слатина, ще застане до красиво коледно дърво в събота, 18 декември, от 13 часа, за да се види със съгражданите си на коледен фест пред стадион Академик, съобщиха от районната администрация. Това време маркира и половината от мандата на кмета. Какво се свърши до момента, какви са плановете и проектите за бъдещето, кои са решенията, по които се работи - ще чуете на раздумката. Тя е обаче и за гражданите, които са приканени да задават въпроси и да търсят отговори. Фестът започва още на 17 декември в 17 часа.

comment 0
visibility 2214
Глобиха водачи за паркиране в зелени площи в "Слатина"

Глобиха водачи за паркиране в зелени площи в "Слатина"

21 водачи на моторни превозни средства получиха костативни протоколи за нарушение-паркиране в зелени площи, съобщават от Столичен инспекторат. На място са били глобени с фиш и трима нарушители. Проверките са направени в ж.к Гео Милев и кв. Редута в район „Слатина“. Столичният инспекторат, напомня на гражданите, че по този начин се увреждат площите и се замърсяват пътните платна.

comment 0
visibility 1662
11 поетически книги номинирани за награда „Иван Николов“ в София

11 поетически книги номинирани за награда „Иван Николов“ в София

Единайсет поетически книги са включени в списъка с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” през 2021 г. Журито с председател проф. Александър Шурбанов и членове доц. д-р Гергина Кръстева и д-р Надя Радулова подбра номинираните сред 39 предложени книги от общо 16 издателства. Националната награда за поезия „Иван Николов” се връчва за 25-и път тази година. Учредена е през 1994 г. от издателство „Жанет 45”. Награденият получава плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева. Първият носител на наградата през първата година от съществуването ѝ е Христо Фотев. Сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Георги Борисов, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Красимир Вардиев, Яна Букова, Надежда Радулова и много други. Наградата за 2021-а ще бъде обявена на 17 декември (петък) от 18 ч. на официална церемония в галерия „Кредо Бонум“ в София на ул. „Славянска“ 2. Номинациите на журито са (изброяването е по азбучен ред): Албена Тодорова – Единайсетте сестри на юли (Издателство Жанет 45, 2021), Валери Валериев – Засечка (Издателство ВС Пъблишинг, 2020), Габриела Манова – Навици (Издателство Жанет 45, 2020), Димитър Ганев – Все повече ми харесва да се разхождам сам (Издателство Жанет 45, 2021) Калин Петров – Готически песни (Издателство ВС Пъблишинг, 2021), Кирил Василев – Шествието (Издателство за поезия Да, 2021), Маламир Николов – Въпрос на оцеляване (Издателство Скрибенс, 2021), Никола Петров – Не са чудовища (Издателство за поезия Да, 2021), Петър Чухов – Есенен Великден (Издателство Жанет 45, 2021), Христина Мирчева – Риф (Издателство Жанет 45, 2020), Цочо Бояджиев – Кухата сърцевина на живота (Издателство за поезия Да, 2020), Иван Николов (1937-1991) е български поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Автор е на над 20 книги, а в спомените на читателите остава и с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава.

Реклама
comment 0
visibility 4593
Район "Слатина" ще зарадва столичани с огнен коледен фест

Район "Слатина" ще зарадва столичани с огнен коледен фест

Район „Слатина“ и Фондация „Мини Арт“, организират огнен коледен фест. Той ще се проведе от 17 до 19 декември пред стадион „Академик“ в кв. „Гео Милев“. Коледният фест е наречен „11½“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и посолството на Кралство Дания, под ръководството на Георги Илиев, кмет на Слатина и съдействието на Н.П. Йес Брогард Нилсен, посланик на Кралство Дания. В трите дни на Коледен фест „11½“ гвоздеят в програмата ще са огнените представления „Нария инри Магария“ и „Палячи“, а през цялото време на феста на терена ще гори истински огън при спазване на всички изисквания за безопасност. В петък фестивалът ще започне с огнени инсталации от Voin de Voin - истинска атракция в ранната зимна вечер. „Коледа 11½“ е продължение на новия стандарт в организирането на местни за столицата събития, който зададоха с летния фестивал на същото място тази година. Целта му е да подпомогне създаването на общности от хора, обединени от подобно отношение към живота и природата. В събота вечер програмата включва и пънк-джаз концерт на бандата Bedlam Club, съставена от музиканти от различна народност, но живеещи в София. Няколко циркови работилници по каране на юнисайкъл и жонглиране,също присъстват в програмата.  Освен това ще има: занимания за децата с изработване на собствени подаръци за любими хора, Дядо Коледа - жонгльор, страхотна храна, ръчно изработени подаръци и лакомства, предлагани с благотворителна цел, книги на български автори, включително среща с Ради Георгиев, автор на „Стажът“. Събитието е безплатно и се провежда на открито. Не се изисква зелен сертификат за вход. Програма: 17 декември, петък Огненa инсталации - FIRETER 17:00 – Циркова работилница - Въртене на огън 18:00 – Циркова работилница - Жонглиране ( за всички възрасти ) 19:00 – Нария инри Магария, огнено шоу, Fire Jam 20:00 – Voin de Voin - Breaking News, огнен пърформанс 18 декември, събота 11:00 – 13:00 – Творческа работилница за деца от център „Малала“ с подкрепата на район „Слатина“ 11:00 – 13:00 Циркова работилница - Юнисайкъл 13:00 – 14:00 – Раздумка с кмета – открита среща на гражданите с Георги Илиев, кмет на „Слатина“ 17:00 – 18:00 – Циркова работилница – Жонглиране 18:00 Sofia Unicycle Club – Юнисайкъл шоу 19:00 – „Палячи“, огнено шоу (Варна) 19:30 – The Bedlam Club - пънк-джаз концерт 19 декември, неделя 11:00 - Начало на базара 14:00 - 16:00 Циркова работилница - Ходене по въже 17:00 – Огнено шоу, Fire Jam (Франция) Участващи организации: „Можем заедно“, „Екип Лайкучка“, „Движение на българските майки“, ученици от Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии, център „Малала“, INSIEME с благотворителни дизайнерски лакомства, издателство „Пурко“, Ради Георгиев с романа му "Стажът", и други.

comment 0
visibility 1633
-

За часове: 40 глоби за паркиране в зелени площи в София

При текуща проверка на 4 декември в столичния район "Слатина", инспекторите са установили множество нарушения само за няколко часа, съобщават от Столичен инспекторат. Проверяващите са установили паркирани моторни превозни средства в зелени площи до ул. "Плачковски манастир" и ул. "Георги Пеячевич". За няколко часа са съставени констативни протоколи на 40 автомобила, паркирани в нарушение. Проверките продължават, съобщават от инспектората.

comment 0
visibility 2158
-

Почистиха сметище в кв. "Гео Милев" в София (СНИМКИ)

След подадени писмени сигнали до СО “Слатина“ и в социалните мрежи, са предприети действия и е почистено сметище, образувало се в района. Сигналът за сметището е подаден на 8 ноември. Живущите в района са сигнализирали за събрани отпадъци и силна миризма пред бившата пицария "Мис Каприз" на ул. "Коста Лулчев" в близост до х-л Плиска в столичния квартал "Гео Милев". На 17 ноември мястото вече е почистено, похвалиха се гражданите. Те благодариха на кмета Георги Илиев за бързата реакция и добрата работа.

comment 0
visibility 1815
Търговци принудени да събарят обектите си в столичния квартал "Гео Милев"

Търговци принудени да събарят обектите си в столичния квартал "Гео Милев"

Търговци са пред фалит в столичния квартал "Гео Милев". Хората алармират, че са принудени да събарят търговските си обекти с мотива, че е изтекъл 10-годишният срок на договора за отдаване под наем на общински терени. Разговарях с г-н Илиев и се оказа, че трябва да бъдем дадени на търг. Никой от нас няма къде да отиде, няма как да преместим бизнеса си, тъй като сме 9 обекта в масивна сграда. Всяка администрация се прави, че не съществуваме, обясни пред БНТ Ивайло Грозданов, собственик на магазин. Той допълва, че търговците вече са подали молба в общината и се надява да се стигне до по-добро решение за обектите им. От районната администрация вече са задвижили процедурата за стартиране на нов търг. Не мога да дам никаква алтернатива, защото теренът е на Столична община и решенията се взимат единствено и само от СОС. Миналата година получихме нареждане това да бъде премахнато, обясни Георги Илиев, кмет на район "Слатина". По думите му, теренът е предвиден за преместваеми обекти, а как се е стигнало до строеж на масивна сграда, не може да се обясни.  

comment 1
visibility 1750
Кмет и жители на Слатина заедно засадиха 101 липи и изчистиха детска площад

Гората.бг, кмет и жители на Слатина заедно засадиха 101 липи и изчистиха детска площадка

С още 101 дръвчета се увеличи зеленината в столичния район Слатина. През уикенда там бяха засадени 101 липи начело с кмета Георги Илиев и живеещи в кварталите в района. Преди това почистиха детска площадка. "Благодаря на всички, които се включиха в двете ни събития днес! Първо, заедно със Сдружение Безопасни детски площадки и Сдружение "Аутизъм - образование, бъдеще и възможности", подготвихме и почистихме площадката за деца от специалния и предучилищния клас в двора на ВТУ (на втория колаж)", доволен от свършената работа се похвали Георги Илиев в социалната мрежа. После, заедно със стотици доброволци и Гората.бг, в рамките на 4 часа добротворците засадиха 101 липи, десетки цветя и да събраха огромно количество отпадъци от зелените площи от двете страни на новоизградената част на ул. “Роглец”. "Заедно можем много повече!", убеден е кметът, който организира две събития за ден и получи подкрепата на гражданите.

comment 0
visibility 1867
Ремонтите на пътища в Слатина продължават

Ремонтите на улици в столичния Слатина продължават

  Георги Илиев - кмет на Слатина написа в социалните мрежи, че денят е прекрасен и предразполага към обиколки и работа на открито. Изказва съжалението си, че поради редица ангажименти не е успял да се порадва достатъчно на хубавото време. Съобщава, че ремонтът на ул. “Околчица” продължава, а в понеделник се надява да може да обяви и началото на друг отдавна чакан ремонт. Апелира при смяната на гумите шофьорите да се включат в кампанията за събиране на старите гуми от гражданите. За тази цел на ул. “Боян Магесник” 66 е разкрит пункт за предаването им. Пунктът ще приема излезли от употреба автомобилни гуми на граждани до 20.11., при следния график: в делнични дни - 8:30-10:30 и 16:00-18:30ч. в почивни дни - 8:30-10:30 и 13:30-15:00ч.

comment 0
visibility 1975
Две санкции бяха съставени на нарушители в район „Слатина“

Две санкции бяха съставени на нарушители в район „Слатина“

След установено замърсяване на ул. „Каймакчалан“ и  ул. „Велчо Атанасов“ с отпадъчни води от строеж, инспектори съставиха акт на управителя на строителната фирма. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Нарушение е извършил и водач на лек автомобил, който е разрушил 2 броя антипаркинг съоръжения на ул. „Гео Милев“ на спирката до 31 ОУ вследствие от катастрофа. Той също е получил акт. Извършителят е бил установен от отдел „Пътна полиция“- СДВР, които са съдействали на инспекторите.

comment 0
visibility 1812
В "Слатина" бяха вдигнати излезли от употреба коли

В "Слатина" бяха вдигнати излезли от употреба коли

В район „Слатина“ бяха вдигнати излезли от употреба автомобили, съобщават от Столичен инспекторат. На 26 октомври по ул. „Акад. Георги Бончев“, голяма част от колите са били преместени в частни имоти. Това се случи след издадена заповед от районната администрация вчера. От началото на годината в район „Слатина“ са стикирани над 400 броя стари автомобили, които ще бъдат преместени принудително ако собствениците им не се погрижат за това в тримесечния гратисен период. Издадени са 55 заповеди за вдигане на ИУМПС, които са разположени на различни обществени места в района.

comment 0
visibility 1978
Тервел Пулев и Георги Илиев откриха площадка в „Гео Милев“

Тервел Пулев и Георги Илиев откриха площадка в „Гео Милев“

В район „Слатина“ вече има още една нова детска площадка, това е поредната площадка, но това, което я прави особена, е пълният синхрон между граждани, гражданско сдружение и районната администрация за осъществяването ѝ. По инициатива на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев и известния боксьор и наш съкварталец Тервел Пулев преди няколко месеца стартирахме инициатива за пълна реконструкция на съществуваща детска площадка пред бл. 148 в кв. Гео Милев. Към нас се присъединиха десетки живущи в околните блокове, както и гражданското сдружение „Сдружение за Слатина“, съобщиха от район „Слатина“. Подготвителната работа по площадката бе извършена изцяло от гражданите и членовете на сдружението, както и от Тервел Пулев, с техни собствени средства, а районната администрация се зае с осигуряването на съоръженията и инсталирането им.

comment 0
visibility 1556
Кампанията „Капачки за Бъдеще“ и в район Слатина

Кампанията „Капачки за Бъдеще“ и в район Слатина

Предварителното предаване на капачки във връзка с кампанията „Капачки за Бъдеще“ ще се извършва и в район Слатина в център In The Mood на ул. „Лидице“ 16 в кв. Гео Милев. Голямото събитие ще се проведе на 17 октомври на пл. „Александър Батенберг“. Може да дарите вашите капачки предварително в In The Mood всеки ден след 17.30 ч. до 17 октомври. Събраните количества ще бъдат предадени на пункта на площад Батенберг на 17.10. Със средствата от събраните капачки и алуминиеви кенчета ще бъде закупена детска неонатална линейка. Първата такава закупена вече е в Пловдив. Последващите кампании имат за цел да акумулират средства за Плевен, Стара Загора и Варна.  

comment 0
visibility 1556
Учениците от 148 ОУ се  включват в образователни дейности

Учениците от 148 ОУ се  включват в образователни дейности

В началото на тази учебна година СО-район Слатина се ангажира да провежда целогодишна кампания за безопасността на движението на младите пешеходци. СО-район Слатина защити проект и осигури финансиране в изпълнение на Приоритетна област - Създаване на условия за подобряване организацията на обучението по БДП и възпитанието на децата в образователните институции – училище и детска градина. Вече се проведоха срещи, събеседвания и демонстрации на открито в 154 ДГ „Сбъдната мечта“ и 65 ДГ „Слънчево детство“. Те са част от инициативите по проект „Движим се безопасно“ по тема “ Проекти, свързани с осъвременяване на материално-техническата база в образователните институции за провеждане на ефективен учебен процес – изграждане на интерактивни площадки, оборудване на методически кабинети за обучение по БДП. В двете детски градини бяха раздадени материали и пособия, с които децата да бъдат обучавани от педагозите. Учениците от начален курс на 148 ОУ „ проф. д-р Любомир Милетич“ също ще се включат в образователните дейности. Финансирането е в изпълнение на "Програма за дейността на Съвет по безопасност на движението на децата в София" на Столична община.

comment 0
visibility 1573
Финалът по стрийт фитнес се измества в зала „Раковски“

Финалът по стрийт фитнес се измества в зала „Раковски“

Поради прогнозата за лошо време финалът по стрийт фитнес се измества в зала „Раковски“. Турнирът по стрийт фитнес е от веригата за купа „София“ и финал от Националния шампионат за 2020/2021 г., организиран от Спортен клуб "Стрийт уъркаут България" с подкрепата на Столична община и район „Слатина“. Състезанието ще се проведе в гр.София, зала „Раковски“ ( а не парк „Гео Милев“, както беше по предварителен план) от 11:00ч. до 18:00ч. Участниците ще се състезават в три категории: мъже под 16 години, мъже над 16 години и жени.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още