Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2049
type-photo.svg
В парк "Гео Милев" бе монтирана люлка за деца с инвалидни колички

В парк "Гео Милев" бе монтирана люлка за деца с инвалидни колички (СНИМКИ)

В столичния парк "Гео Милев" вече е монтирана люлка за деца с инвалидни колички. Добрата новина съобщи в социалната мрежа Анна Йончева, създател на проекта "Различните деца на България" - "Да играем заедно".   Това става след много проведени разговори и още повече действия. Това е 14-та комбинирана люлка везна, пригодена за деца в инвалидни колички. Предстои да бъде поставена ударопоглъщаща настилка, след което площадката ще бъде открита официално.   Гамени пак изкъртиха люлката за деца в инвалидни колички в парк "Св. Троица" (ВИДЕО/СНИМКИ)   Слагат люлка - везна за деца със специални потребности на Игликина поляна (СНИМКИ)С всички сертификати: През март пак монтират люлката за инвалидни колички в "Св. Троица" (СНИМКИ)    "Благодаря на администрацията на Район Слатина, които от самото начало подкрепят проекта и за тази една година не се отказаха, въпреки спънките, които срещахме. Вярвам, че лятото ще има много усмивки тук", написа Йончева във Фейсбук.      

comment 0
visibility 1793
Столичен инспекторат установи 17 нарушения за паркиране в зелени площи в Сл

Столичен инспекторат установи 17 нарушения за паркиране в зелени площи в Слатина

При проверки за паркиране в зелени площи в столичния район "Слатина" са установени 17 автомобила, съобщи Столичен инспекторат. Нарушителите бяха паркирани в зелените площи в парк Робов дол. Шофьорите ще бъдат санкционирани по реда на Наредбата  за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община, чл. 36, ал. 2, т. 5. Контролът за неправилно паркиране в зелените площи е ежедневен и е една от мерките за по-чиста градска среда. Припомняме, че паркирането в зелените площи е забранено. Заместник- кметът по екология на Столична община Десислава Билева сподели, че контролът при паркирането в зелените площи в града става все по-сериозен.

comment 0
visibility 1605
Отпушиха дъждоприемни шахти в Слатина (СНИМКИ)

Отпушиха дъждоприемни шахти в Слатина (СНИМКИ)

Дъжджприемни шахти по бул. "Цветан Лазаров" и бул. "Асен Йорданов" в столичния район "Слатина" бяха механизирано почистени. От Столичен инспекторат обясниха, че проверката на проводимостта на съоръженията е част от ежедневната работа на инспектората. След направен преглед на състоянието се възлага механизирано почистване с  цел осигуряване на нормална проводимост към канализационната мрежа. Инспекторите следят ежедневно за експлоатационното състояние на дъждоприемните шахти. Запушването им е в пряка зависимост от променливите метеорологични условия. Също така е важен видът на пътните настилки и състоянието на приемащия канализационен клон. Понякога има проблеми с начина на заустване (връзката на дъждоприемната шахта с канализационната мрежа) в съответните главни или второстепенни клонове от канализационната система на София, обясниха от инспектората.

Реклама
comment 0
visibility 2357
Изоставена кола се превърна в дом за бездомник в софийския парк "Гео Милев"

Изоставена кола се превърна в дом за бездомник в софийския парк "Гео Милев"

Изоставена кола  в софийския парк "Гео Милев", район Слатина-Столична община, се превърна в дом за бездомник, съобщи БНТ. Закотвената незнайно от кога и от кого кола е единственият сигурен покрив за мъжа. Случаят е прецедент, тъй като имало прокурорска заповед колата да не се мести. така в един момент домът на бездомника се оказва заобиколен от строителни материали при ремонта на ул. "Лудвиг ван Бетовен". Кметът на район "Слатина" Георги Илиев коментира, че мястото е било вътре в самия парк, а сега автомобилът е обграден от новоизградените път и паркинг. На други места в района "вечно паркирани" на улицата бусове се ползват като складове на близки магазини. Сроковете за премахване на автомобили, излезли от движение, са намалени в новата наредба и това ускорява отстраняването на таралясниците в столичните квдартали. В район "Слатина" годишно се поставят предупредителни стикери на около 200 коли. След като от 8 януари вече не е нужно да се чака две години след изтичане на последния технически преглед обозначените превозни средства са с една четвърт повече в сравнение с преди. Промяната регламентира 3-месечен срок от поставяне на стикера за премахване на автомобила. Ако това не се направи доброволно от собственика, тогава принудително колата се вдига и се предава на вторични суровини от фирма, която има договор със Столична община.  

comment 0
visibility 1741
Заради смесване на отпадъци магазини в "Триадица" и "Слатина" получиха глоб

Заради смесване на отпадъци магазини в "Триадица" и "Слатина" получиха глоби

  Заради смесване на отпадъци магазини от районите "Триадица" и "Слатина" получиха глоби от Столичен инспекторат. Обектите са на бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Слатинска". А точното нарушение е, че от търговските обекти са изхвърляли отпадъци от опаковки-   хартиени и пластмасови в съдовете за битови и до контейнерите за разделно събиране. Проверките на Столичен инспекторат продължават, те са част от ежедневния контрол.  

comment 0
visibility 3733
Освободиха достъпа да на бл.266 в Слатина

Освободиха достъпа до бл.266 в Слатина

  Достъпът до алеята на бл.266 в Слатина е свободен след премахване на неправомерно поставени кашпи, съобщиха от Столичен инспекторат. След подаден сигнал до Центъра за градска мобилност(ЦГМ) ЕАД от инспекторите в район столичния район "Слатина" днес бяха премахнати 3 броя неправомерно поставени кашпи. Нарушителите са поставили кашпите с цел запазване на паркоместа. Най-вероятно това са живущи в квартала. След отстраняване на бетоновите съоръжения се откри алея пред бл. 266 а, която свързва ул. "проф. Георги Павлов" и ул. "Хемус" в района.

comment 0
visibility 1556
Санкционираха фирма за замърсяване с кал на ул. Погледец

Санкционираха фирма за замърсяване с кал на ул. Погледец

Столичен инспекторат наложи глоба на фирма "ЕЛАМ 94". При изграждане на кабелни шахти на ул. "Погледец" в столичния район "Слатина" от фирмата допуснали замърсяване на улицата с кал. Инспектори от района са съставили акт на техническото лице на фирмата и са дали предписание за почистване на мръсния участък. От Столичен инспекторат напомнят, че санкциите по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО са: за физическо лице в размер от 100 до 5000 лева, а за юридическо лице – от 700 до 20 000 лева.

comment 0
visibility 1902
В Слатина реализират проект „Кашонвил“ –площадка за игра от рециклирани мат

В Слатина реализират проект „Кашонвил“ –площадка за игра от рециклирани материали

Сдружение „Безопасни детски площадки“ в партньорство с район „Слатина“ и Столична община обявиха, че през тази година ще бъдат реализирани няколко проекта . В столичния район предстои реализацията на проекта „Кашонвил“ – предизвикателство за изграждане на pop up (временна) площадка за игра и развлечения от рециклирани материали – картон, пластмаса, дърво и др. Стартира и 6-месечна пилотна инициатива на територията на училищата на района. Проектът щели да насърчи гражданската активност на децата, като ги запознае с възможностите да изказват пряко мнението си, да разбере нуждите и желанията им за промяна на средата за игра, спорт и забавление, да подпомогне доброволчески кампании. През май и юни е планирано изграждането на т.нар. „класна стоя на открито“ и като пространство за срещи на децата с всички останали заинтересовани страни по планирането, изграждането и поддържането на средата за игра и спорт.

comment 0
visibility 2075
И в "Слатина" бутат незаконни гаражи

И в "Слатина" бутат незаконни гаражи

В район „Слатина“ днес се бутат няколко незаконни гаража. Такива регистрирани през 2012 година там са около 800 бройки. Но има и още. Целта на регистрацията е била да се знае къде са те и да се намерят собствениците, обясни районният кмет Георги Илиев, цитиран от БНР.   Процедурата предвижда предупреждение за доброволно премахване на бетонната клетка, а ако това не се направи от собственика (когато той е ясен), общината го прави, но сметката се изпраща на гражданина, на чието име е регистриран съответният гараж. Махането на една такава клетка излиза 1800 с ДДС.    На мястото, където днес са багерите, преди седмица е имало 6 клетки, а днес са три, обясни Илиев. Две от останалите са опразнени и са премахнати вратите от собствeниците. Само една е заключена. На освободеното място ще се оформят паркоместа.   Кметът на „Слатина“ сподели, че е провел допитване с жителите на района и сега администрацията знае в кои квартали хората искат да бъде въведена зелена зона и къде – не са съгласни.  

comment 0
visibility 1915
В Слатина стикираха над 60 излезли от употреба автомобили

В Слатина стикираха над 60 излезли от употреба автомобили

На територията на столичния район "Слатина" комисия от експерти са поставили на 60 броя стари автомобили, съобщиха от Столичен инспекторат. Старите коли са оставени от собствениците им на общински площи и след поставяне на стикера трябва да предприемат действия по премахването им от тези терени в частни в дадения 3 месечен срок. Ако не изпълнят предписанието, ще бъдат вдигнати принудително. В района такива автомобили  са премахнати от ул. "Марко Бочар", ул. "Христо Макскимов" , ул."Гео Милев" и от междублокови пространство в квартал Хр. Смирненски. Предстои премахването на още 15 стари автомобили, уточниха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2230
В Слатина глобиха мъж заради контейнер за строителни отпадъци

В Слатина глобиха мъж заради контейнер за строителни отпадъци

Столичанин получи глоба за неправомерно разположен контейнер за строителни отпадъци в район „Слатина“. От Столичен инспекторат обясниха, че на ул. "Елисавета Багряна" и ул. "Хосе де Сан Мартин" живеещ от кооперация е поставил контейнер за строителни отпадъци от ремонтни дейности, без да има разрешение за това. За поставянето на такива  временни контейнери се изисква разрешение от районната администрация, както и се заплаща такса за заемане на общинска площ. Нарушителят е  получил глоба за допуснатото нарушение. Припомняме, че това не е първият път, в който софиянци поставят нерегламентирано контейнери за строителни отпадъци. Много столичани не спазват Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Според нея гражданите нямат право да изхвърлят повече от два чувала със строителни боклуци.

comment 0
visibility 1643
Стикираха 16 излезли от употреба коли в Слатина

Стикираха 16 излезли от употреба коли в Слатина

В столичния район "Слатина" комисия от експерти продължи работата по поставяне на стикер- предписание за доброволно преместване на стари автомобили от общински терени. 16 стари автомобила, заемащи площи на ул. "Горазд", ул. "Хемус", ул. "Коста Лулчев" и ул. "Гео Милев" са с поставени предупреждения. Те информират собствениците им, че след дадения тримесечен срок , колите трябва да бъдат преместени доброволно на имоти частна собственост. Живущи в квартала обясняват, че таралясниците заемат паркоместа с години. Някои от старите автомобили се превръщат в складове за всевъзможни боклуци .

comment 0
visibility 1590
Репатрират стари автомобили в Христо Смирненски

Репатрират стари автомобили в квартал Христо Смирненски

Стартира разчистването на улици, зелени площи и междублокови пространства от стари автомобили, излезли от движение в столичния район Слатина. Всички собственици на такива коли са предупредени, че трябва доброволно да ги преместят. Днес от ул. "Марко Бочар" и ул."Чинар" е извършено принудително отстраняване на излезли от употреба автомобили, чийто срок за доброволно махане от общински терен е изтекъл. Комисия от експерти е  стикирала в района още7 автомобила в жк. Христо Смирненски, ул. "Чинар" и "Александър Момчев".

comment 0
visibility 1574
Столичани горят гуми и кабели в Слатина (СНИМКИ)

Столичани горят гуми и кабели в Слатина (СНИМКИ)

Столичанин сигнализира в социалната мрежа, че в столичния район "Слатина" всяка вечер срещу блок 13 блок зад релсите се горят гуми или кабели. Мястото на нарушението е точно на пътя от летището към квартал „Христо Ботев“. Припомняме, че това не е първият път, в който се горят отпадъци. В столичния квартал „Христо Ботев" инспекторите често глобяват за горене на кабели и автомобилни гуми. Изгарянето на отпадъци на открито е нарушение и се санкционира по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО, информират от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2457
type-photo.svg
Пожар в мазето на 93 - то училище "Александър Теодоров Балан"

Пожар в мазето на 93 - то училище "Александър Теодоров Балан" (СНИМКИ)

Има пожар в мазето на 93-то училище "Александър Теодоров Балан". На този етап няма яснота защо е започнал огънят. За инцидента съобщи  в социалната мрежа кметът на "Слатина" Георги Илиев.   Огнеборците са се отзовали на сигнала моментално. Вече работят на място. Учениците са изведени и са извън опасност.   Очаквайте подробности  

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още