Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1640
-

За два месеца ще бъде затворена ул. Николай Коперник в София

От утре ще бъде затворен за ремонт пътен участък от ул. „Гео Милев“ до ул. "Манастирска“ и продължението ѝ от ул. „Атанас Узунов“ до ул. „Калиманци“. Това съобщи на брифинг зам.-кметът на Столична община по направление „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов. Очаква се строителните работи да продължат 2 месеца. За времето на ремонта се въвежда и временна организация на движението в района. Започва очакваният ремонт на ул. Николай Коперник в Слатина Ремонтът ще бъде с обща дължина 600 метра и ще струва близо 1 млн. и 600 хил. лева с ДДС. Ще бъдат изградени изцяло нови тротоари. В участъка между ул. „Манастирска“ и ул. „Гео Милев“ ще бъдат изградени 33 паркоместа, ново улично осветление, канализация, нови настилки и пътна конструкция, обясни той. Инж. Джоргов припомни, че това е трети етап от ремонта. През 2021 г. е бил изграден участъкът от ул. „Николай Коперник“ между бул. „Шипченски проход“ и „Цариградско шосе“, а миналата година - от бул. „Шипчески проход“ до ул. „Гео Милев“.  

comment 0
visibility 1247
Монтираха голям жълт Шишеяд в „Слатина“

Монтираха голям жълт Шишеяд в „Слатина“

Голям жълт Шишеяд привлича жителите на столичния район „Слатина“, които са загрижени за опазването на природата. Той се намира в непосредствена близост до сградата на Общината. „Имайки предвид, че наближава Световният ден на Земята, решихме, че e подходящо да Ви напомним за важността на грижата за околната среда! Поставянето на Шишеяда е начин да адресираме отново проблема със замърсяването в градовете и да Ви приканим заедно да крачим все по-уверено към по-чисто и устойчиво развитие на района“, посочват от районната администрация в „Слатина“. От там посочват, че с поставянето на Шишеяд район „Слатина“ се присъединява към кампанията на сдружение BG Бъди активен „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“. Събраното количество пластмаса ще бъде дарено за целите на кампанията.

comment 0
visibility 3945
-

Започва очакваният ремонт на ул. Николай Коперник в Слатина

На 18.04.2023 г. започва ремонтът на улица „Николай Коперник“ в участъка от ул. „Гео Милев“ до ул. "Манастирска“ и продължението ѝ в ул. „Атанас Узунов“ до ул. „Калиманци“ (Иван Щерев) в район "Слатина", съобщават от Столична община. Ремонтните работи ще продължат около 2 месеца, след което целият участък на ул. „Николай Коперник“ от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Калиманци“ ще бъде обновен. По време на ремонта ще се изгради нова канализация и отводняване, ново улично осветление с LED осветителни тела, тротоари и пътни платна. За времето на строителните дейности се въвежда временна организация на движението в района, съобщават от Столична община. От 18.04.2023 г. до 16.06.2023 г. (включително) се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Николай Коперник“ от ул. „Гео Милев“ до ул. „Манастирска“ и на ул. „Атанас Узунов“ от ул. „Манастирска“ до ул. „Калиманци“. От 18.04.2023 г. до 16.06.2023 г. автобусна линия № 72 ще се движи по променен маршрут: - в посока спирка „Хотел "Плиска“: от ж.к. „Западен парк“ по действащия маршрут до кръстовище ул. „Атанас Узунов“ – ул. „Иван Щерев“, наляво по ул. „Иван Щерев“, надясно по ул. „Слатинска“, надясно по ул. „Гео Милев“ и наляво по ул. „Николай Коперник“ по маршрута до спирка „Хотел "Плиска“; - в посока ж.к. „Западен парк“: от спирка „Хотел "Плиска“ по маршрута до кръстовище ул. „Николай Коперник“ – ул. „Гео Милев“, надясно по ул. „Гео Милев“, наляво по ул. „Слатинска“, наляво по ул. „Иван Щерев“, направо по ул. „Калиманци“, надясно по ул. „Стоил войвода“, надясно по ул. „Каймакчалан“ и наляво по ул. „Атанас Узунов“ по маршрута до ж.к. „Западен парк“. Автобусите ще спират на съществуващите автобусни спирки в променения участък на маршрута. За линията се разкриват временни спирки: - на ул. „Атанас Узунов“ непосредствено преди левия завой към ул. „Иван Щерев“ в посока спирка „Хотел "Плиска“; - на ул. „Иван Щерев“ на 60,00 метра след левия завой от ул. „Слатинска“ в посока ж.к. „Западен парк“; - на ул. „Калиманци“ на 25,00 метра след ул. „Атанас Узунов“ в посока ж.к. „Западен парк“. Закриват се спирки: - двупосочна с кодове 1973 и 1974 „Ул. "Калиманци“; - двупосочна с кодове 0729 и 0730 „Зала "Фестивална“.        

Реклама
comment 0
visibility 8897
Внимавайте: Жени обикалят в „Редута“ и проверяват за празни апартаменти по

Внимавайте: Жени обикалят в „Редута“ и проверяват за празни апартаменти по празниците

Всеизвестно е, че докато едни се подготвят за празниците и плануват почивки с близки, други търсят начини да се облагодетелстват. За подобен случай сигнализират жители на столичния кв. „Редута“. В социалните мрежи се появяват постове, които предупреждават, че групи от жени от ромски произход обикалят масово по входовете на блокове, звънят на звънците и проверяват кои апартаменти са празни по време на празниците. Затова бъдете предпазливи!

comment 0
visibility 648
-

В Слатина зарадваха пенсионери и инвалиди за Великден

Пакетите с хранителни продукти, събрани от великденската благотворителна кампания, бяха дарени на възастните и нуждаещите се пенсионери и хората в неравностойно положение от столичният район "Слатина", съобщиха от районната администрация. Кампанията беше организирана съвместно от район „Слатина“ и сдружение „За Слатина“. Кметът на района Георги Илиев, заедно с председателя на сдружението Любен Вуков, лично предоставиха даренията на „Дружество на инвалидите – Слатина“ и членовете на местния пенсионерски клуб, съобщават от районната администрация. В знак на благодарност за оказаната подкрепа, възрастните граждани от клуба, който се намира в подлеза на гара „Подуене“, изненадаха гостите с музикални поздрави изпълнени от техния хор. „За нас е чест и удоволствие, че имаме възможност да осъществим тази инициатива и да зарадваме вас, хората на чийто опит се опираме и от чиято мъдрост черпим всеки ден. Ако си представим, че ние всички сме една къща, то вие сте основите ѝ. А, както знаем, ако основите на къщата не са стабилни, то тя просто ще падне. Благодаря ви, желая ви светли великденски празници!“ каза кметът на район „Слатина“ Георги Илиев по време на събитието. Председателят на сдружение „За Слатина“ Любен Вуков, поздрави пенсионерите по повод предстоящите празници с думите: „Благодаря ви от сърце за невероятната емоция, с която ни дарявате всеки път. Желая ви светли празници! Бъдете здрави!“ В пакетите, дарени на нуждаещите се граждани, имаше и специална изненада за всеки от тях – ръчно изработена картичка. Те бяха предоставени специално за инициативата от децата от детските градини в района - „Щастливо детство“, „Слънчогледи“ и „Слънчево детство“.    

comment 0
visibility 649
-

Възрастните и хората в нужда от Слатина ще получат подаръци от района за Великден

И тази година от район "Слатина" в столицата ще зарадват възрастните и хората в неравностойно положение с пакети, които им ще бъдат дарени за великденските празници, съобщи кметът на района Георги Илиев. Кампанията се организира за поредна година по съвместната инициатива на кмета на района Георги Илиев и председателя на сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. Основната цел, която си поставят организаторите, е по време на предстоящите великденски празници да бъдат подпомогнати възрастните хора в нужда и хората в неравностойно положение. Четири компании са дали своя принос, за да бъде реализирана инициативата в пълния ѝ мащаб. За втори път в благотворителната кампания се включват две големи търговски вериги, а други две кампании са нови в начинанието. 160 козунака, 160 пакета ориз и 160 бутилки олио, 160 пакета брашно дариха добротворците, за което получиха сертификати за дарения „Добро сърце“ от районната администрация. "Най-признателни сме за даренията от всички граждани, които припознаха каузата като своя и не се поколебаха в решението си да дадат нещо от себе си в името на доброто!", отбеляза кметът Георги Илиев. Кампанията приключва днес, 11 април. На 12-ти април 2023 г. , със съдействието на служителите от района, продуктите ще бъдат разпределени и предоставени на пенсионерите и хората в  неравностойно положение в Слатина.        

comment 0
visibility 1108
Рушаща се сграда в „Слатина“ ще се превърне в център за хора аутизъм

Рушаща се сграда в „Слатина“ ще се превърне в център за хора аутизъм

В София ще бъде обособено специално място, в което деца с аутизъм и техните родители ще намерят помощ и адекватна грижа. За целта Столичната община е предоставила на две неправителствени организации за безвъзмездно ползване в продължение на 10 години сграда в район „Слатина“, съобщава Нова телевизия. Идеята е специализираният център да носи името Вила „Аутистика“. Постройката обаче е в окаяно състояние и се нуждае от основен ремонт. Зданието почти няма покрив, прозорците са изпочупени, а мазилката пада. За да бъде сбъдната мечтата на родители и деца, са нужни 450 000 лв. Вила „Аутистика” ще предлага арт занимания, музикотерапия, трудотерапия, спортни занимания, екозамеделие, работа с различни специалисти. Това ще бъде най-големият център за взаимопомощ на територията на София и единственото място, което ще предлага подкрепа, не само на деца и младежи с аутизъм, но и на техните родители. „Вила „Аутистика” ще предлага на младежи да могат да се научат на умения, които да им помогнат след година-две-три да се справят на работното им място”, казва Христина Бабалова от Сдружение "Аутизъм, образование, бъдеще и възможности".

comment 0
visibility 2351
Кметът на „Слатина“: Време е поддръжката на кварталната инфраструктура да з

Кметът на „Слатина“: Време е поддръжката на кварталната инфраструктура да зависи от мнение...

Крайно време е поддръжката и изграждането на кварталната инфраструктура да зависи от мнението на районната администрация. Това заявява кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев. Изказването му е по повод надпис на публично място със спрей, гласящ: “Кмете, лампи кога?” “Кмете, лампи кога?” е въпрос, който ме тормози отпреди да съм кмет. Водил съм безброй разговори с ресорните зам.-кметове на София. Питам непрекъснато защо само в нашия район сметката за работещо осветление е отрицателна т.е. сега светят по-малко на брой лампи, отколкото, когато встъпих в длъжност. Така и не получих задоволителен отговор…“, заявява в поста си кметът Илиев.

comment 0
visibility 1244
Тромава процедура бави паметника на Гунди в Редута

Тромава процедура бави паметника на Гунди в Редута (СНИМКИ)

Тромава административна процедура на Министерство на културата забавя монтажът на паметника на легендарния футболист Георги Аспарухов в столичния Слатина. Първоначалната идея на иницаторите и кмета на Слатина Георги Илиев бе това да стане за 80-годишнината от рождението на славния спортист - 4 май 2023 г. Почти 3 години от началото на проекта издигането на паметник на Гунди в столичния кв. Редута е на финалната права. Очевидно заради административния лабиринт ще е трудно да се спази срокът, но от район Слатина се надяват това да стане през май, месецът на кръглата годишнина от раждането на Георги Аспарухов. Паметникът ще е в парк "Гео Милев" в близост до родната къща на легендарния №9, на ъгъла на ул. "Детелин Войвода" с "Братя Пешеви". Самата фигура ще е с височина около 2,50 м, а заедно с постамента - 1,5 - 1,7 м, става над 4 метра. Вчера инициаторите и екипът, който работи за осъществяването на паметника на Гунди се срещна с районния кмет на Слатина и му подариха мини-макет на паметника. Поставят паметник на Гунди в парка "Гео Милев" в Слатина "Препотвърдихме, че ще направим всичко, което зависи от нас този паметник да е факт следващия месец", написа във фейсбук Илиев. Той се е заел и с друга непосилна задача, да се възстановят за ползване от децата старите спортни игрища в парка и тогава тази зона с паметника може да се превърне в спортен комплес "Георги АСпарухов".

comment 0
visibility 1872
Мощи на св. Мина ще бъдат посрещнати в храма, носещ неговото име в Слатина

Посрещат мощи на св. Мина в храма в Слатина

Тържествена литургия ще бъде отслужена тази неделя – 9 април, от 8:30 ч. в храм „Св. Мина“ в кв. „Гео Милев“, район „Слатина“. Точно на Цветница службата ще бъде, свързана с посрещането на мощите на свети Мина, подарени на църквата от Бачковския манастир. Храмът „Свети Мина“ в район „Слатина“ е на цели 150 години. дълго време той е стоял затворен и благодарение на усилията на много местни хора, отново отваря врати миналата година. Там вече се извършват литургии всяка сряда и неделя, но въпреки това той има нужда от сериозен ремонт и укрепване на конструкцията. Усилията на районната администрация и доброволци по пълното му възстановяване вече са в ход. В храмът се пазят икони от 1773 година, а преданието разказва, че в него се е криел и самият Васил Левски. Дарения могат да се изпращат по банков път на сметка в Postbank: BIC: BPBIBGSF BG27 BPBI 7942 1024 6623 01. За ЦН при храм " Св. вмчк Мина"

comment 0
visibility 3067
Сигнал за бомба затвори столичното 93. СУ в Слатина

Сигнал за бомба затвори столичното 93. СУ в Слатина

Сигнал за бомба изпразни за борени минути столичното 9 СУ. "Александър Теодоров-Балан" в район Слатина, съобщиха родители пред Столица.bg. Деца, учители и персонал за евакуирани и всички са изведени навън. Родителите вече пътуват към Слатина, за да си приберат децата. Първа смяна учат в началния курс, от I до IV клас. От ръководството на училището предупреждават, че сградата на училището ще е затворена за 24 часа, както е закон при подаден сигнал за бомба. Днес няма да учат и децата от горните класове. Преди 30 минути има сигнал и за самовзривило се устройство и в 42. ОУ "Хаджи Димитър".

comment 0
visibility 1044
-

Район „Слатина“ стартира великденска дарителска кампания

Столичният район „Слатина“ започва дейности за набиране на дарения, като част от тазгодишната великденска кампания. Стартът на кампанията е днес, 24 март. Кампанията се организира за поредна година по съвместната инициатива на кмета на района Георги Илиев и председателя на сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. Основната цел, която си поставят организаторите, е по време на предстоящите великденски празници да бъдат подпомогнати възрастните хора в нужда и хората в неравностойно положение. Членовете на пенсионерския клуб на район „Слатина“, както и тези на Дружество на инвалидите, ще получат персонални пакети, съдържащи основни хранителни продукти, необходими за великденската трапеза (брашно, ориз, олио, боб, козунак). За реализацията на целите на дарителската кампания е необходимо да бъдат осигурени: 160 пакета боб, 60 пакета ориз, 60 бутилки олио, съобщават от районната администрация. Всеки, който би желал да се включи в кампанията и да дари хранителни продукти, може да ги донесе в сградата на районната администрация на адрес бул. Шипченски проход № 67 до 11.04.2023 г. На 12-ти април 2023 г. , със съдействието на служителите от района, продуктите ще бъдат разпределени и предоставени на пенсионерите и хората в в неравностойно положение. За повече информация, въпроси или предложения, свързани с великденската кампания, можете да се свържете с отдел „Връзки с обществеността“ към район „Слатина“.

comment 0
visibility 1311
-

Доброволци възстановиха къщички за книги в "Слатина"

Доброволци от сдружение "За Слатина" се включиха през уикенда в работата по възстановяването на къщичките за книги в парк "Гео Милев", съобщи кметът на района Георги Илиев. Всеки, който има желание, отново може да остави в къщичката книга, която да зарадва дете или възрастен. Освен възстановяването на къщичките, които са били отремонтирани и върнати на местата им в парка, доброволците са облагородили и пространството зад бл. 37 в квартала, като поставиха пейки и почистиха. От сдружението планират и възстановяване на 150 годишния храм "Св. Вмчк. Мина" в района. Храмът изисква много грижи, каквито не е имало през последните десетилетия. Затова доброволци от района, служители от Народно читалище „Светлина 1921“ и район „Слатина“ подеха инициатива за набиране на средства за необходимите дейности по ремонт, реставрация и консервация на храма. За целта е открита отделна сметка на църковното настоятелство.   

comment 0
visibility 1651
Махнаха незаконни антипаркинг колчета от „Слатина“

Махнаха незаконни антипаркинг колчета от „Слатина“

Столичен инспекторат даде предписание за премахване на неправомерно поставено антипаркинг съоръжение на ул. „Елисавета Багряна“ и ул. „Гео Милев“, район „Слатина“, близо до търговски обект. Вчера съоръжението беше демонтирано доброволно от извършителя. „По повод сигналите на граждани за поставени антипаркинг скоби на това място от Столичен инспекторат уточняват, че те са поставени от Дирекция „Зелена система“, съгласно техните правомощия. „Като част от ежедневния контрол на територията на столицата, за този вид нарушения се следи и се предприемат своевременно действия за отстраняване на незаконно поставени елементи, възпиращи паркиране или запазване на паркоместа на общински терени“, казват още от ведомството.

comment 0
visibility 1664
Кметът на район Слатина пред Столица.bg: Не беше трудно да управлявам и да

Кметът на район Слатина пред Столица.bg: Не беше трудно да управлявам и да изпълня обещани...

Кметът на район „Слатина“ – Столична община, Георги Илиев е на финалната права от първия си мандат на този пост. Преди да се кандидатира и да бъде избран да управлява район „Слатина“, той има стабилен и успешен частен бизнес - международна търговия и постоянно пътува в Южна Корея, Индия, Тайван и други екзотични и бизнес дестинации. С две обещания се изправя Георги Илиев пред избирателите през есента на 2019 г. Хората му се доверяват и ето, че управлява „Слатина“ и твърди, че е изпълнил обещанията си. „Исках да има прозрачност, пълна прозрачност в управлението, постоянна връзка и вслушване в исканията на гражданите“, заяви в интервю пред Столица.bg Георги Илев. - Господин Илиев, какви са вашите прогнози за изборите на 2 април?- За април не вярвам да има истински победител. - Победителят винаги е истински и е само един?- Ами, не е така, тук ми позволете да не се съглася. Едно е да си победител със 121 мандата или повече, друго е да си победител с 1 мандат повече от втория и да нямаш възможност. - Това не са ли нюансите на политиката – победителят е един и въпреки че няма да може да направи правителство, вероятно, той е победител и дори да е само психологическо, но има преимущество за следващите избори?- Така е. И има повече основания да настоява да сформира правителство и да търси варианти.  - За Вас кой ще е победителят?- Знаете, че съм пристрастен и твърдо съм убеден, че това ще бъде новото обединение ПП и ДБ. То и затова се направи, за да вдъхне увереност на хората, че ще има ясен победител, но той няма да е достатъчно ясен, поне това е моето мнение, че да получим повече от 120 мандата. - Вие защо не сте в листите?- Аз имам ясен мандат от гражданите на „Слатина“ и трябва да си свърша работата тук в района. Като приключи този мандат, ще мисля за нещо друго или за същото. - Това „друго“ означава ли, че ще мислите да сте кандидат на обединението ПП/ДБ за кмет на София?- Всичко е възможно, както е възможно да бъда и кандидат за депутат след това. Но не в момента, а на някакви следващи и по-следващи избори. Иначе засега си оставам кмет на район „Слатина“, защото това съм обещал на хората и с това съм се явил. Ако смятам, че не съм си го довършил, мога да се кандидатирам за следващ мандат за кмет на за района.  - Как мислите, дали оправдавате очакванията на избирателите си в район Слатина?- Това те трябва да го кажат. Правя каквото мога, както се казва, а те трябва да решат. Отзивите са такива. Има, естествено, и много недоволство. Но  мисля, че хората започнаха да разбират кое е в правомощията на един районен кмет и кое не е. И на базата на тази обратна връзка мисля, че се налага реформа точно в това отношение. Не е нормално един кмет на район – Слатина е колкото цяла Видинска област – пък да има по-малко правомощия от един кмет на кметство там. - Кога ще питаме хората?- Ние ги питаме, защото сме в постоянна връзка с хората.  - Вижда се какво сте направили, виждат се и Вашите ежедневни отчети във Фейсбук, както и отношението на хората към вас. И в тази постоянна връзка Вие успяхте да им покажете кое можете и кое не можете, и кое не трябва Вие да правите?- И какъв е редът. Защото те започнаха да разбират, че много по-добре е да заведат един сигнал по нормалния ред и да проследяват в нашата система с входящ номер. - Това Вие ли го въведохте откакто сте кмет?- То съществуваше като възможност, но не беше стартирано. Столична община е дала такава възможност, но в този район не се правеше. Това, което стартирахме ние по отношение на дигитализацията, беше въвеждането на промяна на настоящия адрес – дистанционно, по електронен път. Бяхме първият район, който го направи, а сега го има в цялата Столична община и продължаваме да разработваме и допълнителни електронни услуги. - Какви?- Не искам сега да говоря, защото не знам до каква степен ще успеем да го въведем до края на мандата. Но гражданите ще имат всичко – идеята е да предложим целия набор от услуги, които предоставя една община – 95% да бъдат достъпни по електронен път, а тези 5%, които остават просто по закон, нямаме право да бъдат дистанционни и електронни, защото изискват физическо присъствие. Например получаване на гражданска регистрация по постоянен адрес няма как да бъде електронно, тъй като се изисква присъствието на собственика на имота.  -Защото трябва да покаже нотариален акт ли?- Да, но и служителите трябва да се убедят че той наистина дава съгласие, за да не изпадаме в случаите, когато това не се изисквало, на един адрес да има регистрирани над 100 души.  - Това изискване е от 2010 година, а преди повече от година зам.-кметът по дигиталиазция на Столична община Генчо Керезов се похвали с електронна смяна на адресна регистрация, това само за настоящия адрес ли е?- Да това е само за настоящ адрес и това е точно нещото, с което г-н Керезов се похвали, което ние направихме тук в район „Слатина“.  - Мандатът Ви на районен кмет е към края си, с какво се гордеете? С какво успяхте да промените в район „Слатина“?- Така или иначе аз дойдох само с две обещания - да направя управлението по-прозрачно и средата по-достъпна. - Изпълнихте ли ги?- Трябва да си призная, че не беше трудно да ги изпълня, защото положението беше много тежко преди това. - Имало е липса на прозрачност ли?- Да, за съжаление, аз самият бях потърпевш, живеейки тук в района. Беше адски трудно изобщо да се стигне до комуникация с администрацията, камо ли с кмета. Имаше много хора, които въобще не знаеха кой е кмет, защо е кмет, как да се видят с него. Откакто съм кмет, моят телефон е публичен и всеки може да ми се обади, мобилният ми телефон е публикуван на страницата ми. Дори и днес, преди малко ми звъняха да ме питат - този център (информационен за програмата за саниране) кога ще започне да работи.  - А за достъпността на средата?- Там направихме много ясна програма. За съжаление, знаете оскъдицата от средства няма нужда да я коментираме, знаете, че ни отпускат от Столична община 350 000 лв. Годишно без ДДС, за да поддържаме 1,2 млн. кв. м улици и тротоари. Така или иначе заедно със Столична община, аз всяка година им правя една програма с приоритети, къде ни е  най-важна. Можем да се похвалим, че в рамките на този период вече нямаме нито едно ключово място, където да няма понижени тротоари, говорим за детски градини училища, лечебни заведения. И в момента сме направили един анализ, очаквайки тази сума по заема за тротоарите, която за нашия район, за тези 3 години, ще е общо около 5,5 млн. лв. От тях минимум 30%, аз честно се надявам и повече, тази администрация тук в Слатина, да успее да оползотвори, с директно  възлагане на района. Останалите сме се разбрали със Столична община, със сегашното ръководство, предполагам, че и със следващото да остане като уговорка, да се възлага от тях само след наше предварително одобрение. Мисля, че сме подходили научно, правейки анализ къде и колко хора минават. Има една карта, ще е публикувам скоро, с критичните точки за ремонти. Много интересно е, че този анализ се прави от много време насам от екипа, който беше в Софияплан, а сега се казва Екипа на София. - Екипът на арх. Любо Георгиев от Визия за София ли?- Да, интересно е да се види, че ние сме вървели и сме ремонтирали места за тези 2 – 3 години, които те са открили по научен път.  - Това не са ли данните от приетия от СОС стратегическия документ Визия за София?- Да, анализите са от там. Всъщност в тях много ли липсват бъдещите спирки на метрото по "Гео Милев".  - Какво се случва със зеления коридор - първата отсечка от „Изгрев“ към „Слатина“?- Ами и аз не мога да си отговоря на въпроса, защо нищо не се случва при положение, че това е единственият чист участък, който е изцяло върху общински имоти, а не върху трасето на НКЖИ. И аз се надявах, че вече колегите са започнали да го строят, още повече, че там няма пречки това да се случи.  - Чувствате ли се удовлетворен от свършеното в района Ви?- О да, това е най-хубавото нещо на тази работа, преди това съм се занимавал с бизнес. Аз се кандидатирах, защото ме излъгаха, че няма да спечеля. Това е истината, показаха ми статистика и ми заявиха: Абослютно невъзможно е да те изберат за кмет на район Слатина. - Кой Ви я показа?- Христо Иванов. - Смятате ли, че имате шанс да станете и премиер? Бойко Борисов не остана главен секретар на МВР, направи движение Граждани за европейско развитие на България – ГЕРБ, стана кмет на София и премиер 3 пъти.- Това да станеш премиер, аз не го пожелавам на никого, знаейки само като кмет с колко неща трябва да се занимаваш, а в една държава има още толкова много други. Ако гледаме на премиер като позиция да останеш в историята, може би си заслужава, но  ако гледаме на отговорността, която се носи и поема, както аз винаги  гледам за всяка една работа, това не е точно моето. - Доволен ли сте от съвместната работа със Столична община, защото в началото на мандата имаше едни настроения, понеже вие сте кметове от ДБ и имаше негативни очаквания?- Да, защото, нека да го кажем така, естествено, че има някаква  тенденциозност, политически боричкания, завист или вътрешна неприязън,  аз го усетих още от самото начало от страна на общинските съветници от ГЕРБ. Но това е ясно, това е политика, в момента, в който стигнем до това да работим за някакъв конкретен проблем и този проблем както се казва няма ляв и десен тротоар, зависи от коя страна се движиш, и си е все същия, трябва да се реши, защото е за хората. - Затова питам, имахте ли проблеми или пречки в работата от Столична община или работихте спокойно?- Аз първо съм много спокоен човек (смее се) и много трудно  някой може да ми промени мнението за каквото и да било и като съм тръгнал да го правя, го правя, рано или късно го постигам. Ето, мога да ви дам пример с площадките  горе в парка "Гео Милев". От първия ден, защото това са площадки, на които аз съм играл, от първия ден започнах да проучвам  при кого са, защо стоят така занемарени. Оказа се, че стоят апортирани в Спортна София. Започнах да събирам информация и след 2 години борба площадките са готови. Но две години аз убеждавам съвета на директорите на Спортна София да подпишат, че са съгласни да ми бъдат предоставени, след което да си намеря мнозинство от 41 общински съветници в СОС, защото се изискваше квалифицирано мнозинство да бъде извадено това нещо от тяхното общинско дружество, пък после се оказа, че били правили някакви други неща и затова трябвало да изчакам още 2 месеца, за да минат три месеца от предишната им промяна на актуалното състояние, вписването. В крайна смети едва преди месец някъде окончателно тези спортни площадки са вече върнати на Столична община и от частна общинска собственост станаха публична общинска собственост – деактувани са. Защото като частна можеха да бъдат продадени, апортирани, заложени за нещо друго, сега вече не могат да ги пипнат и аз спокойно мога да търся начини тези спортни площадки в парк "Гео Милев" да бъдат облагородени. - Поздравления за търпението, упоритостта и успеха!- Благодаря, но искам да ви кажа, че аз го правя доста активно и в момента преговарям с две сериозни фирми, които искат да спонсорират тези две малки и една голяма площадка.  Опитвам да се договаря поне двете да ги направят така, че да са общодостъпни и безплатни. Много ми е лесно да поискам да се пуснат на концесия, някой да ги вземе и да събира пари, за да спортуват хората, но не е това моята идея. Моята идея е както на времето ние като деца играхме там и сега нашите деца да могат да ги ползват по същия начин, а не да отидат там и да видят 20-метрови дървета по средата на футболното игрище. Реве ми се като го гледам това нещо. Това не е просто безхаберие, не е просто безстопанственост, това е някакъв вид престъпление спрямо обществото, защото е изчезнало нещо - спортните площадки. - Господин Илиев, сериозна се оказва конкуренцията в ДБ за издигане на кандидатура за кмет на София?- Вижте да доживеем до тогава, като гледам в голямата коалиция, която в момента участва на тези избори – 2 април, парламентарни, има доста по-голям играч, отколкото е партията, на която съм основал. Аз съм един от основателите на „Да, България“, част от „Демократична България“, част от новата коалиция – ПП/ДБ. Нали се сещате, че в матрьошките съм доста назад – от основните, но това не означава, че имам някаква по-голяма позиция от който да било друг. Мисля, че е правилно решението да се търси човек, който да е равно отдалечен от споменатите политически формации. - Такъв профил ли ще търсите за кандидат за кмет на София?- Най-вероятно да, човек който може би, по-скоро технократ или с бизнес опит, някой който управлява доста големи процеси. Сега на мен като кмет на район Слатина ми беше много лесно, защото аз съм се занимавал с бизнес в много държави, преди това имал съм служители всякакви във всякакви направления и затова е нужно да бъде някой който има такъв опит. - Сред кандидатите в ДБ се споменава и вашето име?- Да, естествено, спекулации има, спряга се и на колегата Трайчо Трайков, кмет на район Средец,, Борис Бонев, Димитър Божилов, кмет на район Триадица. Да, има всякакви варианти. - При силна конкуренция има силни първенства, тогава победителят е силна личност?- Да, така е. По скоро очаквам да се роди един силен екип, който да управлява Столична община след октомври, ноември 2023 г.  - Какво имате предвид под силен екип, мнозинство от общински съветници в СОС?- Не само общински съветници, а като хора, които вече са натрупали достатъчно опит и знания, заедно имат обща визия накъде трябва да тръгне този град. Това очаквам да се случи. - Добре де, за местните избори ДБ трябваше да има разговори с новосъздадената вече партия „Спаси София“, включително и за обща кандидатура за кмет на София?- Не ДБ, ние имаме подписано решение, което е между ПП и ДБ, че на всички избори до края на тази година ще се явяваме заедно. - А „Спаси София“ къде е?- За „Спаси София“ имаме решение да преговаряме и с тях да се явим заедно на местните избори. - А има ли подписано споразумение със „Спаси София“?- Със „Спаси София“ няма, има между нас, защото „Спаси София“ е доста нова формация от политическа гледна точка, иначе присъстват на терен доста отдавна. - Лидерът им Борис Бонев обяви, че води разговори с ДБ/ПП за коалиция за издигане на кандидат за кмет на София. Попитах го, август или септември, ще приключат разговорите и той каза, дано не е тогава, защото ще е късно. Очаквате ли това споразумение да бъде подписано след изборите на 2 април?- Такива са и моите очаквания да минат парламентарните избори, за да не се получава шум в системата. Според мен това е по-добрият начин, да не  се разконцентрират хората. - От изредените 4 кандидатури в коалицията ПП/ДБ за кмет на София, кой виждате с най-големи шансове?- Нито един! Не виждам, защото както казах трябва да сме равно отдалечени политически. Всичките те са страхотни хра, но те за съжаление не отговарят на това изискване за отдалеченост и всеки един от тях е достатъчно политически обвързан. - Вие и Трайков имате най-голям и солиден опит, а и със замах действате?- Да, ако това се търси. Вижте това са хипотези, аз не мога да отговоря, още повече когато става въпрос за мен. Чисто анализаторски да погледнем, ако целта е да намерим някого, който да обединява всички тези хора, просто няма как да е някой от тях. Аз си давам, за себе си, много ясна сметка, къде съм тръгнал и какво искам да правя и мога ли да го постигна. Ами, на този етап смятам, да, ако другите останалите политически сили се съберат и кажат „че е възможно“, ако ме питате дали бих се съгласил, да бих се съгласил. Но дали очаквам това да се случи, не, не очаквам да се случи. - Изненадахте ме с тази социология, която е показала през 2019 година, че няма да ви изберат за кмет на район Слатина?- Вижте през май 2019 година имаше избори за европарламент, ДБ се яви и имаше 3000 гласа. На втория тур на изборите 2019 г., местните – 3 ноември, аз имах 12 366 гласа. Просто няма как човек да очаква такова покачване, чисто социологически е абсурд. - Всеки избор е различен и мисленето на хора и избора им е различен?- Да, така е и единият е такъв, другият такъв. Предполагам, че това, което се случи тогава, освен голямото разочарование от предишното управление на район „Слатина“, че аз съм си от квартала, тук см се родил и много млади хора ме познават. - Тези млади хора ли рефрешнаха район „Слатина“, който бе позападнал?- Да, за съжаление беше западнал района и това беше един от мотивите да се замисля,  да се занимавам  с това нещо и да го приема въобще като предложение, защото поне се надявах да събудя гражданската активност. - В момента коя е ахилесовата пета на район „Слатина“, кой квартал?- Ох! Много са проблемите, ако ме водите към кв. "Христо Ботев", там има страшно много, но не е този проблем, който тежи най-много...  - Не, водя Ви към презастрояването, има ли?- О, естествено че има, но за съжаление това се определя от ОУП и от Закона за застрояване на Столична община. - Кой е най-застроения квартал, „Редута“ ли?- По отношение на презастрояването да, а по отношение на застрояването не, просто, защото Редута е много по-компактен, най-слабо комуникативен е, защото като се замислиш има един автобус 72 и лъкатуши по едни улици - "Атанас Узунов" и "Георги Минчев", и така. - Ремонтът на ул. "Николай Коперник" сякаш съживи района?- Аз тук трябва да благодаря, че ми гласуваха това доверие, защото те бяха решили да не го пускат този ремонт, в интерес на истината. Благодаря за това доверие, то може би беше и опит да видят „айде сега, като толкова настояваш да видим ще стане ли". Но резултатът е хубав и мисля, че се вижда и сега ще направим и третия етап от улица "Гео Милев" до "Иван Щерев", покрай църквата, нагоре и до края на парка "Гео Милев". Поне ще знам, че поне в този мандат сме направили цялата улица. И се надявам догодина вече да се пусне и за улица "Велчо Атанасов" и "Атанас Узунов", проектите на ремонта за готови. - Ул. "Атанас Узунов" наистина ли е в плачевно състояние?- Там е направен много интересен ремонт, беше направен само по средата от парка към "Велчо Атанасов" до някъде и край. Не искам да коментирам, защото от този ремонт продължаваме да събираме проблеми. Там където очакваме да има дъждоприемни шахти, ги няма, съответно се получават едни локви. Ние ходим да ги търсим, те пък се оказва, че никога не са изграждани, обаче се оказва, че са актувани, може би е трябвало да ги има и така.  - Този единствен автобус, който минава през "Редута", създава някаква романтика в квартала, иначе се пускаш от баирите на квартала и хващаш каквото искаш, за където искаш, нали?- Да, стига да не бутат къщите и да строят на тяхно място 7 – 8-етажни сгради, защото това е... Много тежки разговори имаме, например, със Софийска вода. В квартала непрекъснато има някакви проблеми с водопровода и канализацията. А те ми казват "ми нормално е тук нищо не е променяно, а то е изчислено, че ще живеят 5000 души, всичко е оразмерявано по друг начин". За съжаление заприличахме на Слънчев бряг и наистина ме боли. В парк Робов дол, има един жилищен комплекс, който се е появил по средата на парка в неизвестно за мен време, начина и т. нар. Явно е имало дупка в законодателството, за да се построи в парк жилищен комплекс, той слава Богу е поограничен само 3 – 4 блока са.  Преди застрояването това е било зелен пояс и хората са можели в паркова среда да се разходят и да стигнат от Подуяне до Гео Милев – до църквата. Сега отворихме и старата църква Свети Мина, където Левски се  е крил, работи и Света Троица. И има още едно място отредено за църква и Светият синод и Софийската митрополията събират пари евентуално да се направи още един храм срещу читалището.  - Казахте, че ще искате промяна в Закона за местната власт и местноо самоуправление, каква по-конкретно?- Не една, а за много неща. Първо за мен е дошло време да се направи истинска децентрализация поне по отношение на районите, където е абсолютно наложително, защото както казах тук  в Слатина живеят повече хора отколкото в цяла област. - Кое го налага, районни общини има само във Варна, Пловдив и София?- И Бургас отговарят на условията, но Общинският съвет не го е решил и още имат централизирано управление. - В какво да се състои тази децентрализация – финансова или...?- Да  с това може да се започне и може би трябва да има някакви етапи, през които да се мине. Примерно да се остави на районните кметове да управляват 20% от бюджета, който отделя общината за тях,  така че хем да се провери дали един районен кмет може да се справя и с такива задачи, и в същото време да използва тази връзка, която има с гражданите, за да отговаря на техните искания - Г-н Илиев, повече от 10 година НСОРБ говори за децентрализация на общините и иска почти същото – 20%, да остават в общините и 20 години това не се случва и при всеки нов парламент и правителство те подписват едни споразумения и така си чешат езиците за децентрализация на общините?- Всичко тръгва от това, че политиците в България не си изпълняват обещанията. - Кой го е обещал това?- Бойко Борисов през 2005 година, че 50% от приходите ще остават на разположение на районните кметове. Това са думи на Борисов от предизборната му кампания за кмет на София. Напротив при него и управлението на ГЕРБ през последните 17 години се случи най-голямата централизация. Разбирате ли, че районният кмет не може да премести една кофа за боклук, след като това го давам като пример толкова време, най-накрая стигнахме  до там, че да ми носят да съгласувам къде ще слагат контейнери и кофи за отпадъци. Е, поне да знам, но нямам право да си взема копие, не го получавам и в дигитален формат, а ми го носят на хартия да го разписвам.  И това ме обижда, не искам да ви кажа колко много. - И от кого зависи това, къде да има контейнер или кофа за боклук?- Столичен инспекторат е на пряко подчинение на кмета на София от времето когато, Бог да я прости, Веска Георгиева стана директор на Инспектората, 2008 г. назначена от Бойко Борисов. От тогава тази порочна практика, която е направена, за да може да се скрива  истината колко се чисти София. Защото всъщност работата на Столичен инспекторат е да следи как, кога и колко се чисти столицата. - След като един районен кмет не може да премести контейнер за отпадъци, какво може реално?- Много неща – може да говори с гражданите, може да извади тези проблеми наяве и да се бори за тяхното решаване. За съжаление няма инструменти за тяхното решаване. - Значи районният кмет в София може само да говори и да се бори, но няма инструменти?- Освен, ако не си ги издейства сам и не си ги измисли сам. Ето, сега например ние имаме отдел Озеленяване, за да мога аз да си свършва работата, така че да бъде оторизирана от Зелена система, дирекция на Столична община. Затова имам назначен лесовъд, защото имаме страшно много обекти дървета, имам еколог, за да мога вече да си  подготвя документите и Зелена система по-бързо ми одобряват нещата, които искам да свърша. - Вярвате ли, че ще има такива промени, за които говорите?- Сигурен съм, смятам, че е дошло крайно време София да почне да се оправя. Да върви напред с по-смели стъпки, за да работим заедно с гражданите. Всъщност ние това правим – поддържаме тесен контакт с граждани и граждански организации, сдружения, които ни помагат да си свършим работата по-добре, по-бързо и качествено. Александра Никова

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още