Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 252 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 695 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2442
type-photo.svg
В "Слатина": Магазин получи глоба за касетки със стоки на тротоара

В "Слатина": Магазин получи глоба за касетки със стоки на тротоара (СНИМКИ)

  Търговски обект на улица "Гео Милев" в "Слатина" получи глоба за разположени на тротоара касетки със стоки, хладилни чанти и празен амбалаж. От магазина нямат разрешение да ползват тротоара за подобни неща. Това е установила съвместна проверка на екип от Столичен инспекторат и администрацията на "Слатина".    Заради сложената по тротоара стока, пешеходците минават доста трудно.    След като получиха акта, от магазина освободиха пространството. На по-късен етап отново ще се направи проверка дали от обекта спазват направените им предписания.   

comment 0
visibility 2356
Обир на 89-годишен в "Гео Милев", минути след като си взел пенсията

Обир на 89-годишен в "Гео Милев", минути след като си взел пенсията

Нагло посегателство срещу възрастен мъж в София. Обраха 89-годишен мъж в квартал "Гео Милев". Това стана малко, след като той взел пенсията си от пощата, разказват от Нова телевизия. Човекът се разделил с 400 лева от всичката сума.    Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата. Измамникът се представил за главен касиер от пощата. Казал на пенсионера, че са му дали по погрешка 50 лв. по-малко. Мъжът дал цялата си пенсия, за да бъде преброена. И минути по-късно осъзнал, че е станал жертва на измама. По случая работят полицаи от Първо районно управление.   „Започнах да броя парите, дали са толкова, колкото получавам. Той като видя, че ми треперят ръцете и каза: „Дай бе, дай аз да ги преброя по-бързо”. Аз с цялата си наивност  му подадох пачката с пари, той взе да брои. Каза: „Тези са за тебе”. Подаде ми ги. Даде ми и петдесетачката, която стоеше на седалката, но като ми подаде парите, аз почувствах, че са по-малко. И той веднага тръгна”, разказва пред камерите Иван Дечев.  

comment 0
visibility 1704
Изловиха столичани да горят отпадъци в Христо Ботев

Изловиха столичани да горят отпадъци в Христо Ботев

Столичен инспекторат, съвместно с полицаи от 1 РПУ изловиха софиянци да изгарят отпадъци в частен имот в квартал „Христо Ботев“ на ул. 527. Инспекторите от район „Слатина“ и служителите на реда са изяснили самоличността на нарушителите. На собствениците на имотите е дадено предписание да не допускат изгаряне на боклуци.

Реклама
comment 0
visibility 2020
Нов живот и възстановяване на игрищата в парк "Гео Милев"

Нов живот и възстановяване на игрищата в парк "Гео Милев"

Занемарените игрища в парк "Гео Милев" ще получат възможност за нов живот и възстановяване. Това става реалност след появата на съвместен доклад на кмета на "Слатина" Георги Илиев и изпълнителния директор на "Спорна София"  ЕАД Бойко Додов. За добрия развой на нещата съобщи в социалната мрежа кметът на "Слатина".   С документа страните предлагат на Столичния общински съвет да вземе решение, с което да извади от капитала на общинското дружество занемарените игрища в парк "Гео Милев" и те пак да станат публична общинска собственост.    След приемането на доклада ще се търси решение за възстановяване на игрищата, на които доста хора от квартала като деца са играли.    "Признавам, че работих 12 месеца за възможността това да се случи и благодаря на всички, които ме подкрепиха! Когато има желание, намира се и начин", написа в социалната мрежа кметът на района   

comment 0
visibility 2389
type-photo.svg
Отново вдигат стари коли в "Слатина"

Отново вдигат стари коли в "Слатина" (СНИМКИ)

Излезли от употреба стари автомобили се премахват от район "Слатина" през днешния ден, съобщават от Столичен инспекторат.    Паякът "вършее" по ул."Марагидик"  и от ул. "Гео Милев". До момента 21 стари автомобила  са преместени от общински терени на площадки за разкомплектоване- те са от ул. " Попова шапка", в ж.к. Христо Смирненски, ул. " Марко Бочар" и др.    Собственици на 181 стари коли са ги махнали доброволно от общински площи, след поставен стикер -предписание. Стикираните за района стари коли са над 220.  

comment 0
visibility 1681
Изложба, посветена на бащинството, е подредена в парк "Гео Милев"

Изложба, посветена на бащинството, е подредена в парк "Гео Милев"

  Върху новата ограда на лабиринта в парк "Гео Милев" има изложба на открито. Те бе подредена по случай седмицата на бащата (9.11.2020 – 15.11.2020).   Инициативата е на район “Слатина” и фондация Лале. 8 пана напомниха колко е важна ролята на бащата. Изложбата ще може да бъде разгледана, докато атмосферните условия го позволяват.      

comment 0
visibility 1768
Пазят тревните площи в „Слатина“ с бетонни блокчета

Пазят тревните площи в „Слатина“ с бетонни блокчета

В столичния район „Слатина“ бяха поставени три бетонни блокчета, за да се спре паркирането в тревните площи. Столичанин публикува снимка в социалната мрежа и благодари на кмета Георги Илиев. Загражденията са поставени в градинката пред блок 57. Живущи в квартала коментират, че тревните площи се превръщат в нерегламентирани паркинги. „Тази барикада най-накрая ще спре нарушителите. От години желая да се пазят тревните площи в „Слатина“ с подобни блокади“, коментира в социалната мрежа софиянец.

comment 0
visibility 1769
Строителна фирма отнесе акт за замърсяване на ул. "Братя Пешеви" и ул. "Ив.

Строителна фирма отнесе акт за замърсяване на ул. "Братя Пешеви" и ул. "Ив. Миланов"

Строителна фирма бе глобена за замърсяване в столичния район „Слатина“. Техническият ръководител на строеж, намиращ се на ул. "Братя Пешеви" и ул. "Ив. Миланов", е допуснал замърсяване с пясък и други материали по тротоарите и пътните платна, информираха от Столичен инспекторат.  Фирмата – нарушител е "Балкан инженеринг груп" ЕООД. От Столичен инспекторат е дадено предписание за почистване на замърсените общински площи. Инспекторите от Столична община ще извършат последващ контрол.

comment 0
visibility 1972
type-photo.svg
Четири глоби за търговия на спирката на хотел "Плиска

Четири глоби за търговия на спирката на хотел "Плиска (СНИМКИ)

Четирима търговци получиха глоби за  предлагане на стоки в пространството до спирката на хотел "Плиска", съобщават от Столичен инспекторат. Инспекциите са направени вчера след 17 часа.    Освен, че търговската дейност е била нерегламентирана и стоките са били без ясен произход.    След наложените им глоби търговците са освободили неправомерно заетите площи.      

comment 0
visibility 1643
Разчистиха нерегламентирано сметище до ул. 517 и ул. 540 в „Христо Ботев“ (

Разчистиха нерегламентирано сметище до ул. 517 и ул. 540 в „Христо Ботев“ (СНИМКИ)

Нерегламентирано сметище до ул. 517 и ул. 540 в столичния квартал „Христо Ботев“ бе разчистено, съобщиха от Столичен инспекторат. Инспекторите от район „Слатина,“ съвместно с фирмата, отговаряща за почистването на района, премахнаха натрупаните боклуци. Нерегламентирано изхвърлените отпадъци са били до къщите на живущите в софийския квартал и са създавали риск от разпространение на зарази.

comment 0
visibility 1661
type-photo.svg
12 глобени за паркиране в зелени площи за няколко часа в "Слатина"

12 глобени за паркиране в зелени площи за няколко часа в "Слатина" (СНИМКИ)

12 глоби за паркиране в зелени площи получиха шофьори, оставили на неправилните места колите си в парк Робов дол в "Слатина", съобщават от Столичен инспекторат.    Инспекторите за пореден път припомнят на всички граждани, че са забранени движението, престоят и паркирането на автомобили в паркове, градини и зелени площи. Така те увреждат зелените площи и разнасят кал по пътното платно, но и се замърсява атмосферния въздух.

comment 0
visibility 1678
Стикираха 8 стари автомобила в софийския квартал „Христо Смирненски“ (СНИМК

Стикираха 8 стари автомобила в софийския квартал „Христо Смирненски“ (СНИМКИ)

Осем излезли от употреба автомобили бяха стикирани от Столичен инспекторат в софийския квартал „Христо Смирненски“. За старите стикирани автомобили вече тече тримесечния предупредителни срок за собствениците им  да ги махнат доброволно от общинските площи. От Столичен инспекторат съобщиха, че от началото на годината са стикирани 198 стари автомобила, от които 74 са преместени доброволно.

comment 0
visibility 2048
Стикират стари автомобили в „Слатина“ (СНИМКИ)

Стикират стари автомобили в „Слатина“ (СНИМКИ)

Излезли от употреба стари автомобили бяха стикирани в столичния район „Слатина“, информираха от Столичен инспекторат. На таралясниците, изоставени от собствениците в района на стадион "Академик" и ул. "Марко Бочар", бяха поставени 15 стикер - предписания със срок за доброволно преместване. От началото на годината в района са стикирани 190 автомобила, излезли от употреба. 74 стари коли са преместени доброволно от техните собственици . 22 автомобила са репатрирани принудително на площадки за разкомплектоване, уточниха от Столичен инспкторат.

comment 0
visibility 1925
Глобиха две фирми за замърсяване на бул. "Шипченски проход" и бул. "Царигра

Глобиха две фирми за замърсяване на бул. "Шипченски проход" и бул. "Цариградско шосе"

Столичен инспекторат наложи глоби на две фирми за замърсяване в София. Заради ремонтни дейности на фирма "Щрабаг Бурда" ДЗЗД, която работи по реконструкцията на ул." Коперник", бе наложена санкция. Фирмата е замърсила локалното платно на бул. "Шипченски проход". След отстраняване на авария при спукване на тръби, фирма "Галчев инжинеринг" ЕАД замърси локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ и отнесе глоба от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2996
До края на месеца отварят обновена, осветена и с нови тротоари ул. "Н. Копе

До края на месеца отварят обновена, осветена и с нови тротоари ул. "Н. Коперник"

Дългоочакваният ремонт на една от централните улици в район Слатина- Столична община - ул. николай Коперник е на финала. До края на този месец улицата ще бъде отворена за движение. Днес на проверка там беше кметът на София Йорданка Фандъкова, заместникът и по строителство инж. Ангел Джоргов и кметът на Слатина Георги Илиев. На отсечката от Цариградско до "Шипченски проход" е цялостно реконструирана, а инвестицията е 1 млн. лв. Там е подменена подземната инфраструктура, ще има нова настилка, осветление и чисто нови тротоари. До момента има леко забавяне в сроковете, тъй като са се появили течове на водопровода и Софийска вода са работили по-дълго време. Забавянето обаче не е фатално и вече всички дейности ще вървят по график. Топлофикация София също са приключили и вече ще започне полагането на настилката по пътното платно. Почти два месеца улицата е в ремонт и беше изцяло разкопана. Проектирането и избора на изпълнител беше направено още през лятото. "Реконструкцията трябваше да стартира по-рано, но заради други обекти в района с районния кмет решихме да започне през септември, за да не блокираме изцяло движението. Искам да благодаря на кмета на Слатина Георги Илиев, защото имаше взаимодействие между кмета на Слатина, който е от друга политическа сила - "Да, България", и мен и моя екип. Защото когато се работи и се мисли за работа, нещата се получават", каза столичният кмет. Илиев е поел ангажимента и лично контролира този процес. "Поддържаме връзка с кмета на Слатина, както и той с моя заместник инж. Джоргов и ремонтът върви. Виждате колко магазинчета има тук и всички те са в затруднение по време на ремонта, и всички са го чакали дълго", обясни кметът на София. Отсечката, по която се извършва реконструкция е дълга около половин километър. Целият обект ул. "Николай Коперник" е разделен на три етапа. "Пред кмета на Слатина поех ангажимента за следващата година, да заложим средства за следващия етап. А кой да бъде, се разбрахме да определи Георги Илиев и да го обсъди с инж. Джоргов. Аз ще се съобразя с тяхното решение, защото той си познава района и хората, и ще прецени как да продължим с обекта", коментира Фандъкова. Реконструкцията на "Николай Коперник" е част от програмата за основни улици в районите на София и е от голямата инвестиционна програма на общината. "По отношение на другите обекти знаете, че пуснахме движението за 15 септември по всички улици, но продължават още довършителни дейности, като тротоарите по бул. България. И на бул. Монтевидео в Овча купел има един малък участък, но като цяло сме на финала на строителния сезон за тази година. Започнахме да планираме инвестиционната програма за следващата", каза столичният кмет. "Благодаря на кмета на София за възможността да започнем и догодина да завършим втората част от този ремонт. През 2021 г. смятаме да направим отсечката между "Шипченски проход" и "Гео Милев", защото там има много обществени сгради - детска градина, училище, ясла, има и голям супермаркет, и много дупки. По "Гео Милев" минава и градски транспорт и трудно се придвижва. Проектирането е към края. Там смятаме да предложим една иновация - зона, която да е пред яслата и градината, и от 7 сутрин до 19 ч. вечер да е само за спиране на автомобили за оставяне и прибиране на децата за 5 минути, а сутринта и вечерта зона за паркиране на гражданите, между 8 и 10 паркоместа", каза кметът на Слатина Георги Илиев.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още