6,6 млн. лева ще струва новият многоетажен паркинг в Ситняково

-

Снимка: Район "Слатина"

4-етажният надземен паркинг, който предстои да бъде построен в столичния район "Слатина" поскъпва почти двойно спрямо първоначалните разчети. Това стана ясно на вчерашното заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Сумата, която беше одобрена, е 6,6 млн. лева. Средствата ще обезпечат изпълнението на СМР дейности, както и осъществяването на авторски и строителен надзор по време на строителството, изработване на комплексен доклад и други разходи, свързани с проекта, се казва в доклада, приет от транспортната комисия в СОС.

Част от парите - 2 млн. лв., ще дойдат от собствените приходи на дружеството, а останалите 4,6 млн. ще са заем от „Фонд устойчиви градове“, който ще е с лихва от 0,61% и ще се изплаща 15 години. Заемът се гарантира с ипотека върху земята, бъдещият паркинг и на спортните съоръжения, които предвижда проекта.

Съгласно част „Проекто-сметна документация" на инвестиционния проект, прогнозната стойност за изпълнението на строежа е 6 400 000 (шест милиона и четиристотин хиляди) лева без ДДС, в т.ч. с 10 % непредвидени разходи. В стойността не са включени:
• дължимите такси
• стойността на съпътстващите строителния процес дейности - авторски надзор, оценка за съответствие на инвестиционен проект, изработване на комплексен доклад, строителен надзор, които предвид вероятната категоризацията на строежа, са задължителни. Това се посочва в доклада, внесен за гласуване от общинските съветници.

През юли 2021 г. Столичният общински съвет прие друг доклад, свързан с планирания строеж, в който обявената сума за строителството му бе почти два пъти по-малка - 3,9 млн. лв. без ДДС, като за проектирането се очакваше да бъдат похарчени около 650 000 лв.

Съгласно поръчания от „Пазари Изток“ инвестиционен проект се предвижда бъдещият открит обществен паркинг да е на четири нива, а на покрива му да се обособи спортна площадка и обслужващи помещения.

Многоетажен паркинг със спортна площадка ще има до Румънското посолство

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Улица "Иван Щерев" в "Слатина" вече е напълно проходима...

Приключва ремонтът на улица "Иван Щерев" в столичният квартал "Слатина", похвали се кметът на района Георги Илиев. Улиц...

Прочети още keyboard_arrow_right