Многоетажен паркинг със спортна площадка ще има до Румънското посолство

-

Снимка: Район "Слатина"

Изграждането е по приетата по предложение на председателя на СОС Георги Георгиев и кмета на София Йорданка Фандъкова програма за паркингите в Столична община

Един от основните проблеми в столичният район "Слатина" е липсата на паркоместа и паркинги. Това каза пред БНР кметът на района Георги Илиев. 

И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка

По думите на кмета, в райони, в които преобладава жилищното строителство, но в същото време има и бизнес, трябва да има решение, което да е добро за всички. Личното му мнение е, че за гражданите ще е добре да има 24 часова зона. Законовата рамка е достатъчно добра, но трябва да се спазва, подчерта той.

Скоро трябва да започне изграждането на големия паркинг до Румънското посолство, съобщи районния кмет. Той ще се разположи на мястото на сегашния открит паркинг. Вече е минала процедурата по обществено обсъждане, в момента текат последни процедури.

Преди 3 години СОС реши на този терен да се реализира проект за многоетажен паркинг,  а скоро ще бъде внесен доклад за точните параметри и идейния порект. Изграждането на многоетажен паркинг ще реши част от проблема с паркирането и е поредната стъпка, след паркинга в Надежда, по приетата по предложение на председателя на СОС Георги Георгиев и кмета на София Йорданка Фандъкова програма за паркингите в Столична община.

Паркингът ще е многоетажен, а отгоре ще има спортна площадка. Парцелът е част от пазар "Ситняково", а проектът е така разработен, че ще позвоява на мястото да се провеждат и културни събития, каза още Илиев.

Проектът предвижда изграждане на многоетажен надземен паркинг със спортно съоръжение на последно ниво, върху терен собственост на “Пазари Изток” ЕАД. Площта, върху която ще бъде изградено съоръжението, е  1590 кв.м., като РЗП ще е 6430 кв. м. Планират се 4 нива със 158 бр. паркоместа,  възможност за обособяването на зона за провеждане на социални и бизнес събития на 4-то ниво, и последно 5-то ниво (покривно) - спортно игрище 20х40 метра, 2 бр. спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница.

Проектът е разработен от DESET architects (с управител арх. Ивайло Петков - зам.-председател на комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, СОС), и БИАС М - бюро за архитекурни и инженерни структури.

Паркингът ще бъде платен, поясни районния кмет, като поясни, че той се намира в гранична зона. въпреки това, той очаква, че услугата ще бъде търсена и предпочитана от гражданите, най-вече заради сигурността, която ще предлага. Той добави, че по негови наблюдения хората търсят платени паркинги и често ги предпочитат пред безплатните.

Търсят се нови места за изграждане на многоетажни паркинги, които да обслужват хората от "Слатина", каза още районният кмет, като добави, че има вече няколко идеи за бъдещото им местоположение. Една от идеите е такъв многоетажен паркинг да бъде изграден пред зала "Универсиада".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задържаха 33 мигранти в столичния кв. „Гео Милев“...

33 мигранти са били задържани вчера в столичния квартал "Гео Милев". Повечето от тях са мъже, които нямат документи за с...

Прочети още keyboard_arrow_right