Кметът на "Средец" за съдбата на имотите на починали, без преки наследници

Кметът на "Средец" за съдбата на имотите на починали, без преки наследници

Снимка: Столица.bg

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков разказа в социалната мрежа как е завзел апартамент в центъра на София в полза на общината. Имотът е на починал преди години човек, който няма преки наследници. Трайков обясни, че  с действията си общинската администрация е изпреварила имотната мафия. В социалната мрежа кметът изложи и своето мнение как се стопанисват общински жилища и какво става с имотите точно на починали хора без преки наследници.
 
Ето и разсъжденията на Трайчо Трайков в социалната мрежа: 
 
Вчера завзех апартамент в центъра на София в полза на общината. Бил е собственост на починал преди години човек, без преки наследници и от имота не се е интересувал никой, освен престъпници. Този път изпреварихме имотната мафия (както и в един предишен случай предшественикът ми Мария Ачкова), но за мен стои въпросът колко пъти, на колко места, година след година подобни казуси завършват по друг начин. Следващата пареща тема е как общината стопанисва тези апартаменти и как с тях се задоволяват жилищните нужди на крайно нуждаещи се граждани. Аз твърдя, че с правилно управление на 30-тината общински апартамента на територията на район Средец (най-малкият брой сред всички столични райони, впрочем) мога да осигуря по-качествена жилищна среда на неколкократно повече хора - в по-удобни апартаменти на не толкова престижни локации. По този начин ще отсеем и истински нуждаещите се хора, от тези с нездрав интерес към апартаменти в топцентъра за стотици хиляди в ужасно състояние, за които общината не може да отдели средства за ремонт, но в които "социално слаби" са готови да вложат по 20-40 хил лв за ремонт с идеята да ги закупят след 5 години при наличието на сговорчив кмет и общински съвет. Сегашната наредба за общинските жилища обаче подхранва порочния модел и връзва ръцете за всякакви смислени инициативи за подобряване на положението. Затова и по мое настояване (подкрепено от хора от общинския съвет и общината) беше създадена работна група от съветници, които изготвиха проект на нова наредба, за който в момента тече обществено обсъждане. Въпреки някои подобрения, за съжаление основните проблеми не са адресирани. Ще дам предложенията си и ще информирам за резултата.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 111 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 428 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Средец предлагат безплатна медиация при междусъседски спорове...

Столичният район "Средец" и "Център за решаване на спорове" стартират програма за предоставяне на безплатни услуги по ме...

Прочети още keyboard_arrow_right