Кметът на столичния "Средец" върна 12 декара от Борисовата градина на общината

Кметът на столичния "Средец" върна 12 декара от Борисовата градина на общин

Снимка: Столица.bg

Земята е общинска, но незнайно защо е заградена от собствениците на Къпалня "Мария Луиза"

12 декара общинска земя от Борисовата градина, които са заградени в Къпалнята "Мария Луиза" са върнати на Столична община. Това съобщи кметът на централния софийски район Трайчо Трайков в предаването "На фокус" на Нова телевизия.

"В Борисовата градина има едни 12 декара, които сега са заградени в парцела на Къпалня "Мария Луиза". Преди 20 години е станала собственост на дружество с преобладаващо частен дял - 82%. Започваме да гледаме ПУП на Борисовата градина и се говореше за място, където ще се строи климатично училище, в последствие се реши, чя няма да се строи, отидох и видях на място терена и той е ограден", разказа пред Нова телевизия Трайков.

1/4 от терена на къпалня "Мария Луиза" е общински, връщат го в Борисовата градина

Всъщност тези 12 декара, около 1/5 от къпалнята, общинска земя са заградени много отдавна. А те не са част от апорта, с който Софийски имоти, управлявано от Тошко Добрев, влиза в партньорство в общо дружество. Също така тези 12 декара не са и в капитала на дружеството.

След проверката на кмета на "Средец" са извадени актове за общинска собственост на тези 12 декара.

Прокуратурата проверява къпалнята "Мария Луиза" за агресивни кучета

В момента Трайков е задвижил процедура за премахване на метална конструкция, която се оказва, че е незаконна и с нея е усвоен общински терен на известна автокъща в Борисовата градина.

"Това е брадясъл казус, който е отпреди аз да съм кмет. Наскоро съдът отсъди в полза на общината. Първоначално Столична община е искала да прекрати договора, а от автокъщата са сменили собствеността на обекта - прехвърлили фирмата от мъжа на жената. След това съдят Столична община да плати подобренията - металните конструкция. Човек се пита как законите и нормативната база позволяват това да се случи", коментира Трайчо Трайков.

Чрез възмездно отчуждаване къпалня "Мария Луиза" може да се върне на столичани

Той разказа за тромавата процедура по премахванета на заведението пред Народиня театър, завършило успешно. "Събрахме информация, че не плащат наем и заведението не е там, където трябва, както и че договорът е изтекъл. "Започнахме дълга процедура и барът бе добровволно премахнат, разказа районният кмет.

Сред увенчаните с успех разчиствания са и увеселителни съоръжения в борисовата градина, поставени без разрешение. "Възмущавам се, не че има надуваеми замъци, а това, че е поставено където някой си реши и без да плаща на общината. Първо той пречи на всички останали, второ не плаща на общината и трето създава рискове - захранване с ток. Това беше положението пред паметника на Марин Дринов", каза Трайков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 20 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 113 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Административният съд в София потвърди премахването на офиса на "......

Административен съд – София град отхвърли жалбите  против двете заповеди на Главния архитект на Столична общи...

Прочети още keyboard_arrow_right