Софийска градска прокуратура даде за пример кметът на "Средец"

Софийска градска прокуратура даде за пример кметът на "Средец"

Снимка: Столица.bg

Като добра практика бе определено от Софийска градска прокуратура заповедта на кмета на столичния район Средец Трайчо Трайков. Още в първия ден - 13 март т. г., на обявяването на извънредно положение в страната и определените протиоепидемични мерки срещу СOVID-19 Трайков е издал заповед за почистване и дезинфекциране на жилищните сгради в централния софийски район.

В нея той посочва колко пъти на ден и с какви препарати да се обработват общите части на сградите. 

"Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Не търсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути)", се посочва в заповедта.

Районният кмет изрично посочва, че дезинфектанътт трябва да е разрешен от Министерство на здравеопазването и да се провери дали е в Регистъра биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най-малко веднъж месечно.

Днес от Софийска градска прокуратура посочиха заповедта като добра практика и препоръчаха на Столична община и на останалите 23 районни общини в София да последват примера на Трайков.

Целта е и другите районни кметове да направят препоръки и инструкции за противоепидемични мерки срещу разпространението на вируса Covid-19 в изпълнение на Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение, и да информират представители на общи събрания/сдружения на собствениците в режим на ЕС на територията на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

"Средец" пусна анкета: Да стане ли ул. Шишман пешеходна зона?...

Живеещите на централната столична "Цар Иван Шишман", район "Средец" и около нея могат да си кажат мнението дали улицата ...

Прочети още keyboard_arrow_right