Табела с името на равин Габриел Алмоснино поставиха в градинката пред хотел Рила

photo_library
 • -

  Снимка: СОС

 • -

  Снимка: СОС

 • -

  Снимка: СОС

По настояване на председателят на Столичния общински съвет със съдействието на зам.-кмета Дончо Барбалов вече е поставена табелата в градинката пред хотел Рила с името на Равин Габриел Алмоснино. 
 
Още през 2000-та година общинските съветници са взели решение да именуват това централно място на един заслужил българин. Габриел Алмоснино е роден през 1830 г. в Никопол в сефарадско семейство, преселило се от Кастилия, Испания. Като равин на София, през 1877 г. заедно с консулите на Франция - Леандър Леге и на Италия - Вито Позитано участва в спасяването на града ни от планираното опожаряване и неминуемо клане от страна на турците, командвани от Сюлейман паша, палачът на Стара Загора. На 8 октомври 1879 г. той е назначен за първия главен равин на Княжество България. Предстои да бъде поставена и информационна табела за заслугите на равина към града ни.

Сега, след като Столичният общински съвет одобри средства за обновяването на градинката изпълнението на решението от 2000 година е уместно и навременно.

В Капиталовата програма на Столична община за 2022 г. за обект Княжеската градина – ремонт и възстановяване на детска площадка, фитнес площадка и прилежащо пространство бяха предвидени 500 000 лв. за район „Средец“. Поради възложено проектиране и забавено изпълнение, част от средствата предвидени за това бяха пренасочени за друг обект на района - изпълнение на ремонтни работи в градина Рила преименувана на градина „Равин Габриел Алмоснино“. Изпълни се цялостен ремонт на настилката и предстои ремонт в частта на бившата водна площ. В момента се възстановяват и зелените площи от дирекция „Зелена система“, като се извършва презатревяване на зелените площи, моделиране на терена и оформяне на декоративна цветна фигура, но храстовата и дървесна растителност. Ще се достави и монтира нова паркова мебел – пейки и кошчета.

 

Текст: Пресцентър на Столичен общински съвет

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кампания за кастрация на бездомни котки тече в столичния Средец...

Фондация „Четири лапи“ и администрацията на столичния район „Средец“ организираха кастрационна к...

Прочети още keyboard_arrow_right